Kaj nam lahko pove pasji smrček?

3815

Pasji smrček je z razlogom tako viden in opazen. O našem kosmatincu nam lahko pove kar nekaj stvari. Običajen zdrav smrček naj bi bil mrzel in vlažen, ali to res drži?

Moker ali suh smrček

Moker smrček naj bi nakazoval dobro prekrvavljenost in hidriranost pasjega telesa. Z njim lahko psi zaznajo več vonjav kot s suhim. Običajno so tudi hladnejši, saj se s tem psi hladijo.

 

Dehidriranost pa se pokaže s suhim smrčkom, ki je lahko posledica bruhanja, driske ali preprosto premalo zaužite vode. Ni pa vedno nujno. Nekateri psi imajo že naravno suh smrček. Ta lahko nastane tudi po daljšem spancu, ko si ga pes dlje časa ni obliznil ali pa po napornejši vadbi. Suh smrček lahko povzročita tudi sonce in veter.

suh-razpokan-pasji-smrček
Suh, razpokan pasji smrček

Topel ali hladen smrček

Topel smrček lahko nakazuje povišano telesno temperaturo, zelo hladen pa lahko nakazuje podhladitev. Je pa tudi običajen smrček pri zdravem psu rahlo hladnejši, zato ne sklepajte takoj na podhladitev.

Temperatura smrčka ne nakazuje telesne temperature psa. Preden ob toplem smrčku sklepate na bolezen, opazujte tudi druge telesne znake. Ti lahko vključujejo odsotnost apetita, razpokan smrček, slabo in umirjeno počutje psa. Takrat vam svetujemo, da se posvetujete z veterinarjem.

Velikost in oblika

Pasji smrček mora biti simetričen, kar pomeni, da morata biti obe nosnici enako veliki. Celoten smrček je ponavadi iste barve in teksture. V primeru, da pri svojem kosmatincu opazite neobičajno pigmentacijo ali strukturo na smrčku vam svetujemo, da se posvetujte z veterinarjem.

Nosni izcedek

Nosni izcedek iz pasjega smrčka v majhnih količinah je zdrav in običajen. Če pa se pojavi povečan izcedek, ki je lahko v obliki prozorne tekočine, gostejše teksture ali pa pomešan s krvjo pa morate biti pozorni. Povečan izcedek se lahko pojavi zaradi močnih vonjav v okolici, alergij, okužb ali poškodb smrčka.

Blokada

Včasih se zgodi, da psi vdihnejo seme, travo ali kakšen drug delec, ki se jim lahko zatakne v nosnici. Po navadi se to zgodi v pomladnih in poletnih mesecih. To lahko prepoznate po daljšem kihanju. Pes bo s taco nakazoval, da ga nekaj v smrčku moti, pojavi pa se lahko tudi krvavenje iz nosu.

Če opazite tujek v nosnici ga lahko s pinceto odstranite sami. Če imate pri tem težave ali pa tujka ne vidite, ker je pregloboko, vam svetujemo, da takoj obiščete veterinarja.

Zdrav pes ima lahko moker ali suh, hladen ali topel smrček. Vedno opazujte celotno telo psa in znake, ki lahko nakazujejo na bolezen ali poškodbo.

Eva Tomažin

 

Viri:

www.weddingtonanimalhospital.com

pets.webmd.com

vcahospitals.com