Slabokrvnost pri psih

1668

Slabokrvnost ali anemija je bolezensko stanje, pri čemer kri vsebuje premalo rdečih krvnih telesc oziroma eritrocitov, ki prenašajo kisik po telesu. Zaradi premajhne količine kisika se v organih začne kopičiti ogljikov dioksid, kar močno vpliva na njihovo delovanje.

Znaki slabokrvnosti pri psih

Najbolj prepoznaven znak slabokrvnosti je barva ustne sluznice, dlesni ali notranjih vek. Če je le ta rožnate barve, kaže na to da, je telo dobro prekrvavljeno. Kadar pa je barva bledo rumena ali celo bela, pa je prekrvavljenost v telesu slaba oziroma že nakazuje na slabokrvnost.

Blede pasje dlesni
Blede pasje dlesni

Velikokrat anemijo spremlja tudi pomanjkanje apetita, pretirano pitje, bruhanje, oslabelost, pomanjkanje energije, hitra utrujenost in potrtost. V primeru, da gre že za težjo obliko pa se lahko pojavijo tudi težave z dihanjem, povišan utrip srca in izrazito hujšanje.

Vzroki za slabokrvnost pri psih

Vzrokov je lahko veliko, mnogokrat pa se kaže kot spremljevalni simptom drugih bolezni. Zato je ključno, da ob prvih simptomih takoj obiščemo veterinarja.

Anemija se največkrat pojavi pri notranjih in zunanjih krvavitvah, ki so posledice različnih poškodb. Po navadi se kaže tudi kot simptom zastrupitve s strupi ter zdravili, trombocitopenije in hemofilije. Lahko pa je tudi posledica pomanjkanja hormonov kortizola, ščitničnega hormona ali ledvičnega hormona eritropoetina. V malo manjši meri je vzrok za slabokrvnost v bolezni kostnega mozga ali v zdravilih, ki delujejo posredno na sam kostni mozeg.

V izredno redkih primerih je lahko vzrok tudi v prirojenih napakah eritrocitov. Kar pomeni, da se lahko slabokrvnost pojavi že v rosnih letih psov.

Kako ukrepati ob prvih znakih slabokrvnosti?

Že ob prvih znakih je ključnega pomena, da s svojim nadobudnim pasjim kosmatincem obiščemo veterinarja. Najbolj prepoznavni znak je barva njegovih dlesni.Ta kaže kolikšna je prekrvavljenost telesa. Če je le ta blede, rumenkaste ali celo bele barve dlesni je lahko slabokrvnost že težje oblike.

Najprej veterinar pregleda število eritrocitov v krvi kužka. V primeru prenizke količine eritrocitov bo nato skušal najti vzrok bolezni. Če je potrebno opravi tudi transfuzijo krvi. Z odkritim vzrokom za slabokrvnost lahko nato veterinar ustrezno ukrepa in predpiše ustrezno zdravljenje.

 

Avtor: Vesna Kropf

Viri: www.animalhospitalofclemmons.com

www.vcahospitals.com

www.msdvetmanual.com