Nasveti za varno plavanje kužkov

918

Vsi poznamo izraz, da nekdo plava »kužka«. To izhaja iz gibov, ki jih izvaja pes med plavanjem. Večina psov obožuje vodo, lovljenje predmetov v njej in norčije povezane s to dejavnostjo. Kako pa za kužka plavanje naredimo kar se da varno?

 

 

Ker pse velikokrat pustimo, da se v toplejših mesecih namakajo v potokih, rekah in jezerih, je pomembno, da ob tem upoštevamo varnostne nasvete in imamo psa v vidnem polju, ter ga spremljamo, saj lahko še tako izkušen kužek ob plavanju zaide v težave. Ključne besede, pri zabavi v vodi so preprečevanje, pripravljenost in zavedanje.

Preprečevanje

  • Za psa ni priporočljivo, da ima nenadzorovan in neomejen dostop do bazena, ribnika ali potoka.
  • Zaradi varnosti je priporočljivo, da bazen ogradite z ograjo. Če to ni mogoče, si omislite alarm, ki se sproži, ko je gladina vode prekinjena.
  • Preprečevanje pomeni tudi to, da svojega psa naučite, kako se obnašati v bazenu.
  • Psi pogosto ne razumejo, da so stopnice, ki vodijo iz bazena, na določeni strani in mnogi se utrudijo, ko poskušajo na drugih straneh prilezi iz vode. Zato mu vsakič, dokler si tega ne zapomni, sami pokažite, kje in kako zapustiti bazen.
  • Mnogo psov, kot so buldogi, mopsi in baseti, ima takšno zgradbo telesa, da niso naravni plavalci, zato je bolje, da jim ne le pokažete, kje je izhod iz bazena, ampak jih naučite tudi plavati. Pri plavanju v naravnem okolju bodite pozorni, da vaš kuža obvlada odpoklic. To pomeni, da se vrne k vam, ko ga pokličete.
  • Priporočljivo je tudi, da imate s seboj več igrač. Z dodatno igračo lahko preprečite, da bi vaš kuža zašel v nevarnost, saj mu lahko le to vržete bližje obali in s tem preprečite plavanje proti nevarnosti.

[members_only]

Pripravljenost

  • Preden psu dovolite plavanje v naravnem okolju, se prepričajte da je varno, tako, da pregledate okolico in stanje vode. Reke, potoki in jezera pogosto spreminjajo svojo strugo in tok. Kraj, ki je bil še pred kratkim varen za plavanje, lahko postane nevaren.
  • Upoštevajte tokove, podvodne nevarnosti in stanje vode. Alge, ki nastajajo na vodi so lahko strupene in škodujejo psu, ki med plavanje to vodo pogoltne. Če ste v dvomih glede kakovosti vode, ravnajte, kot bi ravnali s svojim otrokom – bolje preprečiti, kot zdraviti.
  • Ena boljših stvari, ki jih lahko naredite za varnost psa je, da opravite tečaj prve pomoči za pse pri kinološkem društvu, Rdečem križu, ali pa se pozanimate pri veterinarju, ki lahko poda dodatne napotke, kako ukrepati v primeru nezgode.
  • Če s kužkom radi opravljate dejavnosti na vodi, kot so veslanje in podobno, poskrbite, da vaš kužek nosi rešilni jopič. Rešilni jopiči imajo na hrbtu dodatno trdno ročico, s katero lahko psa ob morebitnem skoku v vodo povlečete iz nje.

Zavedanje

Pomembno je, da se zavedate, v kakšnem stanju je vaš kužek. Zapomniti si je potrebno, da se tudi psi, ki so izjemni plavalci, pri taki vrsti igre pregrevajo, zato je pomembno, da imate vedno s seboj dovolj sveže vode.
Ko opazite, da je vaš kuža utrujen, prekinite igro in se odpravite na počitek. Utrujen kuža je v veliki nevarnosti, da se poškoduje ali utopi. Posebej bodite pozorni pri mladičkih in starejših psih. Mladičke in starejše kužke lahko v vodi zajame panika, saj pogosto precenijo svoje zmožnosti. Držite jih blizu obale in izvajajte krajše plavalne seanse.

[/members_only]

Drobne Deja

Viri:
www.vetstreet.com
www.puppyleaks.com