Kako dolgo je pes lahko sam doma?

731

Lastniki psov smo že navajeni, da velikokrat svoj urnik prilagajamo našemu štirinožnemu prijatelju. Včasih pa lahko to pomeni tudi, da kakšen večer s prijatelji preskočimo, ker se počutimo krivo, če psa pustimo samega doma. Psi uživajo v družbi svojih lastnikov, vendar to še ne pomeni, da psa ne smemo puščati samega doma. V nadaljevanju preberite, kako dolgo je pes lahko sam doma in kako mu omogočiti varno in zabavno preživljanje časa doma.

Kako pogosto mora pes na stranišče?

Prva stvar na katero pomisli vsak lastnik psa, ko pusti kužka samega doma, je: kako dolgo lahko moj kuža zdrži brez stranišča? Po mnenju strokovnjakov morajo psi običajno na stranišče tri do petkrat na dan, vendar je število opravljanja potrebe odvisno od starosti psa:

  • mladički: na malo potrebo morajo vsakih toliko ur, kolikor mesecev imajo (torej trimesečni mladiček lahko počaka 3 ure)

  • odrasli psi (starejši od 1 leta): zdržijo lahko do 8 ur, idealno pa ne več kot 6 ur

  • starejši psi (8 let in več): odvisno od velikosti in zdravja psa, nekje na 2 do 6 ur

Seveda se zgornje ocene razlikujejo glede na velikost, zdravje in navade psa. Toda vsak pes, ki je prisiljen zadržati urin predolgo, je v nevarnosti za okužbo sečil, nastanek kamnov ali kristalov. Poleg tega je predolgo zadrževanje urina za psa lahko zelo neprijetno, zato je priporočljivo psu omogočiti opravljanje male potrebe vsakih 4-6 ur.

Fizična aktivnost

Poleg odmorov za stranišče psi potrebujejo tudi telesno aktivnost čez dan, ki psom pomaga pri:

  • ohranjanju zdravja

  • prebavi obrokov

  • stimuliranju uma

  • porabi kalorij

  • premagovanju dolgčasa in z dolgčasom povezanim destruktivnim vedenjem

Potrebe po vadbi se razlikujejo glede na starost, pasmo in zdravstveno stanje psa. Na splošno pa zdravi psi potrebujejo približno 60 minut zmerne aktivnosti dnevno, vendar ni nujno, da je ta neprekinjena. Preden psa dalj časa pustite samega doma, ga peljite na 20-30 minutni sprehod ali pa ga utrudite z igranjem. Tako bo večji del časa, ko bo sam doma, počival in se sprostil.

Preprečite dolgčas

Svojemu psu lahko kupite žvečljive igrače, ki ga bodo zaposlile za dlje časa. Obstaja vrsta igrač, ki jih lahko napolnite s prigrizki ali pa preprosto izberete njegovo najljubšo kost, ki pa mora biti varna zanj. V kolikor je vaš kuža nemiren, kadar je sam doma, je pomembno, da mu zagotovite varno okolje, v katerem se bo dobro počutil. Njegov najljubši kotiček uredite z udobno pasjo posteljo ali odejo, lahko pa mu celo pustite svoj kos oblačila, ki ima vaš vonj. Vonj lastnika bo kužka pomirjal, še posebej, če se od vas težko loči.

Imejte v mislih, da je vsak pes drugačen. Nekateri psi so lahko dlje časa sami, kot drugi. Vsak pes pa zagotovo potrebuje redne odmore za stranišče, dovolj gibanja in miselno aktivnost. Če ste veliko zdoma, lahko za pomoč prosite prijatelja, soseda ali družinskega člana, ki bo vašega psa odpeljal na sprehod. Lahko pa razmislite tudi o najemu sprehajalca psov ali dnevnemu varstvu psov. Za več nasvetov pa si lahko preberete tudi prispevek Kako psa navadimo, da je sam doma?

Patricia Magič

VIRI

www.rover.com