Oprema za pohodništvo s psom

1662

Tudi vi uživate v pohodništvu s kosmatim prijateljem? Ste kdaj razmišljali o opremi, ki jo potrebujete za pohodništvo s psom? Za vas smo izbrali 10 pripomočkov, ki naredijo sprehod po hribih bolj varen.

Oprsnica ali ovratnica

Ta označuje psa, da je lastniški. Zanjo ga lahko pripnete da ne uide in se mu kaj ne zgodi. Za visoke hribe se priporoča oprsnica, saj lahko psa lažje zadržite v primeru zdrsa, hkrati pa je bolj varna v primeru vlečenja. Oprsnica naj bo primerno velika in nameščena, izberite takšno da se pes ne more izmuzniti. Nikoli ne uporabljajte zatezne ovratnice, saj se lahko pes zanjo zatakne in se zaduši. Več o ovratnicah in oprsnicah si lahko preberete tukaj.

Povodec

Za pohodništvo s psom obvezno potrebujete tudi povodec. Ta mora biti dovolj trpežen, da zadrži psa in zdrži različne terene. Če bi radi psu omogočili dodatno svobodo gibanja z avtomatskim povodcem, naj bo dovolj kratek, da imate še vedno dober nadzor nad psom.

Indetifikacijski obesek in/ali mikročip

V primeru, da se pes izgubi lahko tako najditelji hitreje najdejo lastnika. Mikročip je zakonsko obvezen, a priporočamo tudi indetifikacijski obesek za možnost hitrejšega ukrepanja. Mikročip lahko odčitamo samo z odčitalcem (ponavadi ga imajo zavetišča in veterinarji), identifikacijski obesek pa lahko prebere vsak.

Voda

Za eno uro pohodništva imejte vsaj pol litra vode za psa. Če potujete v toplem vremenu, napolnite 3/4 plastenke z vodo in jo postavite v zamrzovalnik zvečer pred izletom. Led se bo stopil, ko se boste sprehajali, kar bo psu omogočilo vir hladne vode. Pazite, da vaš pes ne pije stoječe vode iz luž in ribnikov, saj so tam lahko prisotne bakterije in zajedavci, zaradi katerih lahko vaš pes zboli.

Hrana

Za svojega psa imejte s sabo hranljive prigrizke. Bolje je, da svojega psa pogosteje hranite z manjšimi količinami, da preprečite zasuk želodca ali bruhanje zaradi polnega želodca med aktivnostjo.

Zložljiva posodica

Zložljiva posodica za vodo olajša dajanje vode. Če kosmatinec pije iz posodice, se porabi manj vode ob polivanju in vaš kuža tako ne bo ostal žejen. Pogosto ima zanko, ki omogoča, da jo pritrdite na svoj nahrbtnik ali pasji povodec, kar olajša njeno uporabo, saj vam ni treba brskati po nahrbtniku. Ker pa je zložljiva zavzame malo prostora in ne ovira med hojo.

Vrečke za iztrebke

Vsak skrben lastnik pospravi pasje kakce. Čeprav smo v naravi je iztrebke potrebno pobirati: Še posebej, če pes iztreblja ob poti ali na njej.

Pasji komplet za prvo pomoč

S seboj imejte nekaj osnovnih pripomočkov, ki vam bodo pomagali, da se spoprimete s poškodbami, ki jih lahko vaš pes utrpi na poti: povoj, razkužilo…

Odsevna oblačila

Odsevna jakna, ovratnica, povodec ali majhna lučka, ki se pritrdi na ovratnico, pomagajo, da je pes med nočnimi sprehodi bolj viden in varen.

Ostala oblačila

Čevlji, rute, plavalni plašč, pasji plaščki… Vedno bodite v pripravljenosti za neugodne vremenske razmere. Pred vsakim pohodom preverite pogoje, kamor se odpravljate, in določite, kakšna oblačila bi vaš pes morda potreboval. Čevlji zaščitijo blazinice vašega psa v snegu ali grobem terenu. Pasji plavalni plašč je pomemben za vsa potovanja, ki vključujejo vožnjo s čolnom, pasji plašček pa greje kratkodlake pse na zimskih pohodih.

Ni pomembno kam greste, vedno imejte psa pripetega in pod nadzorom. Spoštujte divje živali in pazite na morebitne nezgode, ki se lahko še posebej v hribih hitro zgodijo. Kot skrbnik psa najbolj veste koliko vaš pes zmore, zato pojdite samo na tiste pohode za katere veste, da jih bo lahko premagal. Varen korak vam želimo

Lara Žerovnik

VIRI

www.rei.com

www.americanhiking.org

www.akc.org