Kako posneti najboljšo počitniško fotografijo

1845

pocitniska-fotografijaŽe imate izbrano destinacijo, na kateri boste s kužkom počitnikovali letošnje poletje? Ne glede na to, ali ima vaš pes rad druge pse in ljudi, je prijazen, ima rad avanture in je navdušen nad vsem, ali pa je mogoče bolj umirjen in ne mara gneče, bodo njegove počitnice v vaši družbi najlepše. Bi jih radi ujeli v objektiv ter delili s prijatelji, ter fotografije poslali kar namesto razglednice?

Na pot s kužkom boste poleg nujnih stvari zase vzeli tudi komplet s prvo pomočjo, svežo vodo, hrano za kosmatinca in pa navsezadnje identifikacijski obesek z ažurnimi podatki o vašem psu ter o vas, lastniku. Nikakor pa ne smete pozabiti vzeti s sabo tudi fotoaparata ali vsaj pametnega telefona, s katerim boste lahko vse tiste nepozabne trenutke s svojim ljubljenčkom tudi posneli. Za pametne telefone je na voljo veliko aplikacij, s katerimi lahko fotografije popestrite, z uporabo filtrov, nalepk ali kakšnih zanimivih personaliziranih napisov. Med boljše foto aplikacije za android naprave spadajo Pixlr, VSCOCam, Google Camera in Instagram. Nekate od naštetih so na voljo tudi za iOS naprave. [members_only]

Pojdite ven

Včasih psi niso ravno dobrodošli v notranjih prostorih hotelov, restavracij ali barov, zato pojdite ven, v naravo, na obalo. Ne glede na izbiro lokacije počitnikovanja, najboljši posnetki vedno nastanejo zunaj. Naravna svetloba je najboljša. Izognite se močnemu soncu in posnetke naredite še pred deseto uro zjutraj ali po peti uri zvečer, če počitnikujete poleti. V vsakem primeru pa lahko poiščete senco, ali psa postavite pod palmo, da se izognete bleščanju sonca, pa tudi kosmatincu bo v senci bolj udobno.

Spustite se na nivo psa

Ne, to ne pomeni, da boste morali kopati luknje ali jesti zajtrk iz posode na tleh. Dejstvo je, da najbolj močne in subjektivne fotografije nastanejo, ko se spustimo na nivo živali, ki jo fotografiramo. Torej, da boste posneli čim bolj pristen posnetek, pri fotografiranju psa na počitnicah pokleknite na tla (lahko se tudi uležete). Če vaš fotoaparat omogoča možnost, da izberete točko ostrenja, vedno ostrite na oči vašega psa.

Bodite aktivni

Je že res, da so počitnice čas za počitek, relaksacijo in igro, vendar pa najboljši posnetki nastanejo med aktivnostmi vašega psa. Bodite aktivni in poskusite s fotoaparatom ujeti psa, ko mu kdo od družinskih članov meče frizbi ali žogo, ali ko navdušeno pridrvi za vami po pločniku. Bodite pozorni na izbiro ozadja, ki naj nakazuje kje se nahajate. Ali je to obala, ali pa so to gore, je vseeno.

Naj sodelujejo vsi družinski člani

Le zakaj bi moral biti na vseh fotografijah le vaš domači ljubljenček? V fotografije vključite tudi vse družinske člane. Navsezadnje gre le za družinsko počitnikovanje.

Čas za počitek

Če po napornem dnevu aktivnosti še nimate dovolj fotografiranja, lahko vašega štirinožca fotografirate kako počiva na hotelski postelji po dolgem dnevu ogledovanja znamenitosti, kako se sprošča ob bazenu (za nameček mu lahko nadenete sončna očala, če se seveda ne bo upiral), ali pa ga kateri od družinskih članov fotografira na terasi restavracije, ko počiva pod vašimi nogami.

Od fotografije do razglednice

Nekateri mobilni operaterji in spletni ponudniki omogočajo, da fotografijo s pomočjo telefona ali računalnika naložite na njihov strežnik, dopišete prijazne pozdrave ter naslov prejemnika in edinstvena kartica je že čez nekaj dni v poštnem nabiralniku. Še ceneje in hitreje pa je, če fotografijo delite kar na spletnem družabnem omrežju ali pa jo pošljete preko elektronske pošte.

Ines Suljič

Objavljeno v štiriindvajseti številki revije Kužek