Nevarnost pikov in ugrizov pri psih

nevarnost-pikov-in-ugrizovNaši kužki so pogosto radovedni in igrivi. Nekateri se navdušujejo nad tekanjem za žogico, drugi imajo raje igro s svojimi pasjimi prijatelji, tretji si za igro izberejo mucke, včasih pa se nepremišljeno odločijo celo za preganjanje insektov. Ti se pred kužki lahko ubranijo s pikom. Tako pa lahko pasja radovednost, igra z ne najbolj skrbno izbranimi prijatelji ali zgolj nesrečno naključje, vodijo do nevšečnosti.

Večinoma so piki žuželk za naše kosmatince le boleči in neprijetni, ter jim ne predstavljajo večje nevarnosti. Najpogostejši so piki os in čebel, na kar moramo biti še posebej pozorni v času poletja. Psi načeloma pike žuželk precej dobro prenesejo in hitro pozabijo na bolečino, vendar pa so nekateri kužki na pike bolj občutljivi in so dovzetni za hujšo alergijsko reakcijo, zato je pomembno, da prepoznamo simptome in znamo pravilno ukrepati v tovrstnih primerih.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Enja Zagoršek

Objavljeno v štiriindvajseti številki revije Kužek