Podganji terier

835

Zgodovina

Podganji terier je ameriška pasma. Nastal je s križanjem foxterierja, bullterierja, manchesterskega terierja in staroangleškega belega terierja. Priljubljena je zgodba o imenu te pasme. Poimenoval naj bi jo Theodore Roosevelt, ko je svojega terierja, ki je belo hišo očistil in rešil zajedavcev, poklical Rat terrier. Večinoma so ga uporabljali na kmetijah, za deratizacijo oziroma lovljenje podgan.

Iz pasme podganji terier, je v Ameriki nastalo mnogo pasem. Med njimi tudi ameriški goli terier.

Primeren za:

  • Izkušene skrbnike
  • Aktivne posameznike
  • Ljudi, ki se želijo ukvarjati s pasjimi športi
  • Aktivne družine

Na kratko o podganjem terierju:

  • Odličen lovec
  • Dober čuvaj
  • Ustrežljiv
  • Vesel
  • Prijazen
  • Aktiven

Posebne zahteve

Ima močan lovski nagon in rad pobegne. Če živite v hiši z ograjenim dvoriščem, poskrbite, da je ograja dovolj visoka in trdna. Podganji terier odlično koplje luknje, lahko vam uide tudi pod ograjo.

Videz

Po izgledu je podganji terier majhen pes. Je čvrsto grajen, mišičast in kompakten. Obstajata dve kategoriji. Podganji terier meri v višino do 33 cm in tehta do 3,7 kg. Decker podganji terier pa meri v višino od 33 cm do 46 cm. Tehta od 3,7 kg do 11 kg. Življenjska doba je do 18 let.

Dlaka podganjega terierja je ravna, gosta in kratka. Barva dlake je lahko rjavo bela, rdeče bela, črno bela, črno rjava z lisami, čokoladna in nianse od bledo zlate do temno mahagoni.

Temperament

Po naravi je podganji terier inteligenten, trmast in dinamičen. Je neustrašen in vztrajen. Rad ugaja svojemu skrbniku in obožuje pohvalo. Je zelo deloven in ima visok nivo energije.

Do otrok je prijazen in nežen. Do drugih živali je ob pravilni vzgoji prijazen in tovariški. Prostoživeče, majhne živali mu predstavljajo plen in jih rad preganja. Do tujcev je najprej zadržan, nato prijazen.

Potrebuje zgodnjo socializacijo in dosledno vzgojo. V nasprotnem primeru je lahko samosvoj, pretirano plašen ali teritorialen. Skrbnik naj bo samozavesten, fizično aktiven človek, ki ve kaj hoče od psa. Podganji terier je zelo gibčen in je pravi športnik. Blestel bo v agilitiju, pasjem frizbiju, prinašanju predmetov, plavanju, teku, pohodništvu in lovu.

Pomembno je, da mu nudite aktivnosti, ki mu zaposlijo tako um, kot tudi telo. Potrebuje veliko druženja in vašega prostega časa.

Zdravje in nega

Podganji terier je načeloma zdrava pasma. Možne so posamezne zdravstvene težave. To so displazija kolkov in komolcev, težave s srcem, težave z očmi ali sluhom in kožne bolezni. Koža podganjega terierja je nagnjena k alergijam, pogosto je suha in rdeča. Pomembno je, da mu nudite kvalitetno hrano. Previdni bodite pri izbiri zaščitnih sredstev proti bolham in klopom.

Dlaka podganjega terierja ne potrebuje veliko nege. Pomembno je, da jo enkrat na teden skrtačite z mehko krtačo. S tem odstranite odmrlo dlako in morebitne umazanije iz nje. Kopajte ga le, če je to nujno potrebno. Za svežo kožo in sijočo dlako je dovolj, če jo tu in tam obrišete z vlažno krpo.

Deja Drobne

Viri: – www.thesprucepets.com