Bolhe. Kako se jih znebiti?

583

Majhne nadležne živalce, ki se jih ne znebimo kar tako. Vsi, ki so se kdaj spopadali z njimi vedo, da je preventiva najboljša za preprečitev invazije bolh po hišnih ljubljenčkih in stanovanju. Torej če tudi kljub preventivni zaščiti psa z ovratnico ali ampulami odkrijete na njem bolho, bo treba v čistilno akcijo celotnega stanovanja.

ŽIVLJENJSKI CIKEL BOLH

Podobno kot pri mnogih žuželkah ima večina bolh štiri življenjska obdobja, ki vključujejo jajčece, ličinke, bubo in odraslo žival. Bolhe se običajno prenašajo v odrasli dobi, ko skočijo na vašega ljubljenčka in se zarijejo v njegov kožuh, dokler ne dosežejo kože. Nato odložijo jajčeca, ki se spremenijo v stanje ličinke, kar traja približno 5-20 dni. Iz faze ličinke se spremenijo v bubo, kjer se zavijejo v kokon, preden se kot odrasli izležejo. Ta cikel se lahko nadaljuje večno, zato je treba bolhe zdraviti takoj, še preden imajo možnost odložiti jajčeca.

Kako preprečiti pojav bolh pri hišnem ljubljenčku?

Kot smo že omenili, je preventiva najboljši način, da bolham preprečite vstop na vaše hišne ljubljenčke in v domove. Ohranjanje čistega prostora bo veliko pripomoglo k odstranjevanju bolh z vašega psa in lahko tudi prepreči proces izleganja jajčec. Da bi se znebili bolh v domu, poskrbite, da redno sesate preproge in oblazinjeno pohištvo, obrišete podstavke ter operete in posušite vso posteljnino, igrače iz blaga, oblačila, odeje in druge predmete, na katere lahko večkrat poležejo. Če je mogoče, uporabite vročo vodo in visoko temperaturo za pranje tkanin ter izpraznite vakuumsko vrečko ali posodo, potem ko ste očistili območje, okuženo z bolhami.

Poleg ohranjanja čistega življenjskega prostora pa je tudi vzdrževanje čistoče vašega psa odličen način za odvračanje in ubijanje bolh. Preventiva pred bolhami so ovratnice proti zunanjim zajedavcem, ampule, šamponi in pa tudi antiparazitiki, ki jih pes zaužije v obliki žvečljivega priboljška.  Umivanje s šamponom proti bolham in klopom lahko odstrani lahke okužbe z bolhami, redno šamponiranje pa lahko pomaga preprečiti žuželke in njihova jajčeca. Ob rednem umivanju poskrbite, da uporabite nežen negovalen šampon, da ne dražite ali izsušite kože.

Prav tako se je dobro izogibati območjem, kjer se pojavljajo bolhe.

Kako izbrati najboljše zdravilo proti bolham za vašega ljubljenčka?

Za pse in mačke so na voljo številna zdravila proti bolham, iskanje pravega pa bo odvisno od življenjskega sloga vašega ljubljenčka, zdravstvenega stanja in zdravja kože.

‌Žvečljive tablete:‌ Zdravilne žvečilne tablete proti bolham se jemljejo peroralno(se zaužijejo), običajno enkrat na mesec. Ta zdravila uničijo obstoječe bolhe in njihova jajčeca ter preprečijo, da bi se nove bolhe pritrdile na vašega psa ali mačko. Prednost je ta, da niso na zunanjem delu psa, zato se lahko brez skrbi kopa in skače po vodi.

Ovratnice proti bolham:‌ Ovratnice proti bolham so tudi medicirane, vendar pošljejo zdravilo samo v neposredno okolico ovratnice, ki je okoli vratu in glave vašega ljubljenčka. Ovratnice proti bolham so odlična izbira za hišne ljubljenčke, ki so morda redno na prostem, vendar zunaj ne preživijo dolgo časa.

Ampule proti bolham: Ampule vsebujejo tekočino, ki jo nanesemo na kožo po telesu psa. Ponavadi jo nanesemo na vrat, med lopaticami, na križni del in na začetni del repa. Tam kjer se pes ne more polizati.

Šamponi in spreji proti bolham:‌ Šamponi in spreji proti bolham so odlična rešitev za zatiranje bolh pri vseh hišnih ljubljenčkih, ne glede na njihov življenjski slog. Če se boste odločili le za šampon ali sprej, pa je priporočljivo, da imate hišnega ljubljenčka, ki večino ali ves čas preživi v zaprtih prostorih, kjer je stik z bolhami omejen.

Najboljše pa je da kombiniramo vsaj dva od naštetih zdravil.

Naravni izdelki: medtem ko lahko naravni in doma narejeni pripravki iz eteričnih olj, delujejo kot preventiva, pa v primeru okužbe vseeno priporočamo uporabo učinkovin, ki jih dobimo pri veterinarju, da se zalege bolh čimprej znebimo.

Bolhe in alergije: Kaj morate vedeti?

Pri večini ljudi in živali ugrizi bolh povzročijo alergijsko reakcijo, imenovano bolšji alergijski dermatitis. Ta reakcija se kaže kot rdeče, srbeče izbokline, luskasta koža in celo z gnojem napolnjene izbokline in kraste. Pri blagih okužbah z bolhami so te reakcije v najslabšem primeru dražilne. Če pustite, da se okužba z bolhami predolgo ne zdravi, lahko simptomi napredujejo in vključujejo koprivnico, izpuščaje, otekline in v nekaterih primerih celo glavobole, težko dihanje in vročino.

Ko se hišni ljubljenčki nenehno praskajo ob ugrizih bolh, obstaja nevarnost, da si ranijo kožo, razširijo bakterije ali glivice in celo razvijejo tesnobo ali kompulzivno vedenje v daljšem časovnem obdobju.

Če ste vi ali vaš hišni ljubljenček razvili alergijo na bolhe, je priporočljivo, da območje temeljito umijete in takoj očistite svoj dom. Za lajšanje srbenja lahko poskusite uporabiti tudi antihistaminike. Hišne ljubljenčke je treba čim prej okopati in zdraviti z zdravili proti bolham. Njihovo posteljnino in oblačila pa posesati, oprati in posušiti na močni vročini, da uniči morebitna jajčeca in ličinke bolh.

TOREJ..

Bolhe je treba vedno zdraviti, da se prepreči razvoj njihovih jajčec. To lahko storite tako, da redno dajete svojemu psu preventivna zdravila proti bolham. Pa naj bo to v obliki lokalnih zdravil proti bolham, kot so kapljice, žvečljive tablete z zdravili, ovratnice proti bolham in redna kopel. Poleg tega poskrbite za čistočo svojega doma z rednim sesanjem in brisanjem ter s pranjem posteljnine, oblačil in drugih tkanin v vroči vodi z milom. Še posebej, če vaš ljubljenček na njih preživi veliko časa. Znaki bolh vključujejo rdeče izbokline in srbenje ter lahko vključujejo izpadanje dlake, temne lise na koži (sicer znane kot umazanija od bolh) in draženje na predelih, kot je dno repa.

Lara Žerovnik

Viri:

www.cuteness.com

www.cdc.gov