Norveški ovčar

481

Happy Norwegian Buhund walking towards camera with big smile Norwegian Buhund with tongue hanging out competing at a dog show norwegian buhund stock pictures, royalty-free photos & imagesZgodovina

Norveški ovčar, izvira iz Norveške. Tam so ga kot vse ovčarje uporabljali za varovanje črede, lov in vleko sani. Kasneje so jih uporabljali tudi za lov na medvede in volkove. Njegovi predniki so psi, ki so jih s seboj na Norveško, pripeljali prvi priseljenci.

 

 

 

 

 

Primeren za:

 • izkušene skrbnike
 • pse slednike
 • policijske pse
 • aktivne posameznike
 • aktivne družine
 • ljudi, ki živijo v hladnejšem podnebju

Na kratko o norveškem ovčarju:

 • Inteligenten
 • Neodvisen
 • Ljubeč
 • Hitro se uči novih trikov
 • Dober čuvaj

Videz

Po izgledu je norveški ovčar srednje velik pes. Ima čvrsto grajeno, športno postavo. V višino doseže od 41 cm do 47 cm. Tehta od 12 kg do 18 kg. Življenjska doba je do 15 let.

Dlaka norveškega ovčarja je kratka in ostra. Podlanka je gosta in topla. Barva dlake je običajno pšenična do reče rumena. Lahko je tudi enobarvna, črna z belim pasom okoli vratu, na prsih in šapah.

Temperament

Norveški ovčar je po naravi zelo inteligenten, ljubeč in vesel pes. Rad je aktiven in ima močan pastirski nagon. Je odličen čuvaj. Nikoli ni agresiven ali napadalen. Rad in hitro se nauči novih trikov.

Norveški ovčar, je velik ljubitelj otrok. Dobro se razume tudi z ostalimi psi. Malo slabše lahko ima odnose, z ostalimi živalmi. Predvsem manjše od sebe, bo zagotovo preganjal. Do tujcev je najprej zadržan, nato je z njimi prijazen. Potrebuje zgodnjo socializacijo in dosledno vzgojo. V nasprotnem primeru lahko postane svojeglav in trmast. Poslušnost je pri tej pasmi, potrebno trenirat vse življenje.

Potrebuje skrbnika, ki je odločen, fizično aktiven in prijazen. Pomembno je, da ga vzgajate z nežno besedo. Norveški ovčar je odličen športnik. Blesti v vseh pasjih športih. Obožuje pa dolge sprehode, pohodništvo, tek, igre z žogo in agiliti.

Norwegian Buhund walking towards camera Norwegian Buhund competing in conformation at a dog show norwegian buhund stock pictures, royalty-free photos & imagesPosebne zahteve

Ima res visok nivo energije. So zelo živahni in se ne priporočajo za ljudi, ki nimajo veliko prostega časa in niso radi aktivni.

Zdravje in nega

Norveški ovčar je poznan, kot zdrava in trpežna pasma. Redke primere, lahko doletijo zdravstvene težave kot je displazija kolkov in komolcev ter težave z očmi.

Nega dlake, ne zahteva veliko pozornosti. Dobro je, če ga dvakrat na teden pokrtačite. S tem odstranite umazanijo iz dlake. Kopanje izvajajte le, če je to nujno potrebno. Redno mu strizite nohte in čistite zobe.

Deja Drobne

Viri: – www.thesprucepets.com