Ovratnica ali oprsnica?

1071

Verjetno ste se tudi sami že večkrat vprašali, kaj je za vašega psa bolje; ovratnica ali oprsnica? Ali pa ste morda novopečeni lastnik psa in iščete vse možne informacije, da boste za vašega kužka sprejeli le najboljše odločitve. V vsakem primeru je ključno, da poznate prednosti in pomankljivosti obeh, preden sprejmete to odločitev.

Oprsnica

PREDNOSTI

POMANJKLJIVOSTI

PES BO MANJ VLEKEL

Oprsnica pokriva prsa, ramena in zgornji hrbet, zato se pritisk razporedi in nad psom imate več nadzora.

SO MANJ PRIROČNE

Nameščanje oprsnice vam bo v primerjavi z ovratnico vzelo nekoliko več časa.

NE PRITISKA NA VRAT

V primerjavi z ovratnico, oprsnica ne bo pritiskala na vrat. Iz tega razloga je idealna za pse, ki imajo probleme z vratom in dihanjem.

LAHKO SO NEUDOBNE

Nekatere oprsnice so lahko precej neudobne, zato poiščite tako, ki ne bo predebela in se bo pes v njej lahkotno premikal.

ZAGOTAVLJENA VEČJA VARNOST

Pes bo z oprsnico bolj varen, saj se le stežka izmuzne iz nje in posledično je manj možnost, da bi zbežal in morda zašel v težave.

LAŽJE VODENJE VELIKEGA PSA

Z oprsnico boste tudi sami sebi zagotovili bolj prijetno sprehajanje, saj bo oprsnica omogočila manj pritiska na vaše roke in ramena.

 

Kdaj je torej priporočljiva uporaba OPRSNICE?

  • Če imate psa t. i. brahicefalične pasme, kot so mops, francoski in angleški buldog, bostonski terier, shis tzu, pekinezer, cavalier king charles španjel, nemški bokser in nekateri drugi ter križanci teh pasem. To so pasme, ki so zaradi svoje anatomije in fiziologije lobanje še posebej podvržene oteženemu dihanju in drugim težavam (brahicefalični sindrom), kar bi z uporabo ovratnice še spodbujali.
  • Če ima vaš pes probleme z vratom, saj bi z uporabo ovratnice dodatno pritiskali na prizadeto območje.
  • Če ima vaš pes ortopedske težave; z uporabo oprsnice mu nudite več podpore pri vstajanju in premikanju.

 

Ovratnica

PREDNOSTI

POMANJKLJIVOSTI

PRIROČNOST

Glavna prednost je priročnost ovratnic, saj jih pes lahko nosi ves čas, tudi nameščanje je hitro.

NEPRIMERNE ZA NEKATERE PASME

Kot smo omenili že zgoraj, so za nekatere pasme psov ovratnice potencialno nevarne. Bodisi zaradi zdravstvenih težav bodisi zato, ker pes na povodcu vleče in se lahko z ovratnico poškoduje ali pa se zmanjša dotok zraka, ki ga prejema.

OBESKI S PODATKI

Na ovratnico lahko preprosto namestimo obesek s svojimi podatki in tako psa dodatno zavarujemo v primeru, da se zgubi.

NI PRIPOROČLJIVA ZA MAJHNE PASME

Ovratnica naj prav tako ne bi bila primerna za majhne pasme, ki bi se z ovratnico lažje poškodovale ob primeru vlečenja na povodcu.

Kdaj naj bi uporabljali OVRATNICO?

Ovratnica je najbolj uporabna za krajše sprehode, če pa veterinar da zeleno luč, je popolnoma primerna tudi za daljše sprehode in vsakodnevno uporabo.

 

Če povzamemo, se oprsnica ponaša z več prednostmi in je iz tega vidika boljša za vašega psa. Če vaš pes ne spada pod brahicefalične pasme ali pa nima drugih zdravstvenih težav, ki bi jih uporaba ovratnice lahko še dodatno poslabšala, pa lahko le-to brez problema uporabljate.

N. S.

VIRI:

www.insider.com

www.lek-veterina.si

www.akc.org