Kajakaštvo s psom

1735

Če imate radi vodo in aktivnosti na njej, potem se vam naslov našega članka ne zdi toliko zastrašujoč kot tistim, ki vode na marajo, se je bojijo in ne uživajo v/na njej. A verjamemo, da je med nami mnogo ljubiteljev vodnih športov. In mnogo med nami je takih, ki so v svoje življenje sprejeli pasjega kosmatinca. Če imate psa, s katerim si delite vse dogodivščine, preverite še, kako vzeti psa s seboj na vodne avanture. Danes vas želimo pripraviti na vse možne scenarije, ko se odločite, da posadite svojega psa v kajak ali čoln.

Če imate psa, s katerim si delite vse dogodivščine, preverite še, kako vzeti psa s seboj na vodne avanture.

Kako pričeti?

Preden sploh pomislite, da bi se takoj odpravili v vodo, je potrebno opraviti veliko priprav, da bo vaš kuža pripravljen na vožnjo s kajakom.

Doma in na trdni podlagi najprej preizkusite, kako bi se vaš kuža obnašal, če bi ga posadili na čoln v vodi. Tako boste najbolje vedeli, kaj pričakovati, preden odrinete na veslaško dogodivščino.

Kako psa najbolje pripraviti na pozitivno kajakaško izkušnjo:

  • Pomembno je, da vas kuža brezpogojno uboga in razume vaše ukaze. Razumevanje pomena »sedi«, »počakaj«, »lezi« in »ne« je pomembno kadarkoli, ko ste s svojim kužkom v javnosti. Če vaš ljubljenček teh ukazov ne obvlada, začnite pri učenju le-teh.
  • Svojega psa seznanite s kajakom na suhem. Naj vaš kuža sede v kajak z vami na obali ali na dvorišču, preden ga spustite v vodo. To bo vašemu ljubljenčku pomagalo, da se bo v kajaku počutil udobneje.
  • Pomembno je, da zna vaš kuža plavati. Plavanje lahko skupaj z njim tudi vadite.
  • Pomembno je, da se vaš ljubljenec ne boji vode in aktivnosti, povezanih z njo.

Kakšen kajak je primeren za prevoz živali?

Tudi če ste izkušen kajakaš, je lahko vožnja kajaka s psom, izziv. Pomembno je, da ste prepričani, da ste izbrali pravi kajak, primeren za vas in vašega kosmatinca. Ko imate v kajaku tudi svojega psa, to ni primeren čas za preizkušnjo novih čolnov in načinov veslanja. Pomembno je, da za svojega psa organizirate umirjeno, zanj primerno vožnjo po vodi.

Izberite čoln ali kajak s širokim, ravnim dnom in veliko kabino z veliko prostora za vašega psa. Široke kajake je tudi lažje krmariti, tako da vam ni potrebno skrbeti za ravnotežje.

Če uporabljate kajak za tandem, lahko kužku namenite svoj sedež in ga pustite, da uživa v svojem udobju.

Ne pozabite dodatkov in potrebščin

Ko se s svojim psom odpravite na izlet s kajakom, morate poskrbeti, da vzamete vse pripomočke, ki jih potrebujete zase in za svojega psa.

Natančen seznam tega, kar vzeti s sabo, se razlikuje od skrbnika do skrbnika. A vendar, je pred vami nekaj idej, s katerimi lahko začnete.

  • Priboljški in igrače.

Imeti nekaj nagrad in nekaj kar vašega kužka na čolnu zamoti je odličen način, kako poskrbeti, da se vaš kuža počuti varno in udobno.

  • Rešilni jopič za psa.

Ko se s svojim psom odpravite na izlet s kajakom, morate poskrbeti, da vzamete vse pripomočke, ki jih potrebujete zase in za svojega psa.Da, tudi psi ob aktivnostih na vodi potrebujejo rešilni jopič. Tudi če je vaš kuža odličen plavalec, je rešilni jopič še vedno dobra ideja. Nikoli ne moremo namreč pravilno oceniti, kaj se bo na vodi zgodilo. Pes se lahko ob morebitnem stresu preveč utrudi in ne zmore tudi kratkega plavanja. Rešilni jopič je zagotovo pripomoček, ki vašemu kužku zagotavlja varnost.

  • Brisača.

Najbolje je, da brisačo zapakirate v vrečko. Tako jo ohranite na t.i. suhem območju. Razmislite o nakupu brisače, ki se hitro suši in je primerna predvsem, če imate psa večje pasme.

  • Mehka podloga.

Nekateri skrbniki za večjo udobnost svojega kužka na dno kajaka položijo debelejšo podlogo. Ta poskrbi, da dno čolna vašega kužka ne ožuli. Z določitvijo njegovega prostora psu pokažete, kje mora ostati in se ne premikati po kajaku.

  • Voda, hrana.

Kamorkoli se odpravite s svojim psom, je primerno, da imate s seboj pitno vodo in nekaj hrane. Pomembno je, da vaš kužek po daljših aktivnostih pije dovolj vode in poje nekaj hrane. S tem si povrne porabljeno energijo.

Pričnite z majhnimi koraki

Poiščite kraj, kjer je voda mirna in ni valov. Ribniki in jezera so običajno odlični za to. V poštev pride tudi široka in počasna reka. Pomembno je, da pričnete v plitvi vodi. S tem svojemu kužku zagotovite nežen uvod v kajakaštvo.

Ko se prvič odpravite v kajak, pričnite s kratkimi izleti. 10–20 min je za prve korake že dovolj.

Počasi veslajte v plitvini in pozorno spremljajte reakcije vašega psa. Če mu je všeč, je umirjen, ga okolica zanima, lahko naslednjič podaljšate svoj čas veslanja ali obiščete drug primeren kraj za veslanje.

Kaj storiti, ko stvari ne gredo po planu?

Ni nujno, da bo vaš kuža že takoj vzljubil to vrsto aktivnosti. Nekateri kužki potrebujejo nekoliko več časa, da se navadijo. Kasneje pa enako uživajo kot tisti, ki so kajak vzljubili takoj.

Pomembno je, da psa nežno uvedete v to obliko športa in mu ob nastopu morebitnih zapletov brez panike pomagate.

Pomembno je, da ne obupate že ob prvih težavah. Prav tako je pomembno, da psa v tako obliko aktivnosti ne silite. Niso namreč vsi kužki ljubitelji vode in vodnih aktivnosti. Če vaš kuža rad plava, še ne pomeni, da bo oboževal tudi vožnjo s kajakom.

Ključ je v tem, da si za vse vzamete čas. V taki situaciji je vaš največji prijatelj trening in ponavljanje. Bolj kot boste svojega psa seznanili s kajakom in vodo, večje so možnosti, da ju kuža vzljubi. Vse kar potrebuje, je čas.

Kaj pa, če kuža skoči iz kajaka?

To se bo slej ali prej zagotovo zgodilo. Pomembno je, da ga v začetku vozite v plitki vodi. S tem preprečite poškodbe in zaplete ob skakanju vašega kužka iz čolna.

Če vaš kuža skoči iz kajaka/čolna, veslajte do obale, ga počakajte in ponovite izkušnjo. Za psa ni dobro, če ga poskusite potegniti iz vode nazaj v čoln. Lahko se  zgodi, da se vaš kuža ob tem poškoduje.

Ob prvih korakih s kajakom je pomembno, da svojega kužka nenehno glasovno opozarjate, ukazujete in skrbite za njegovo varnost.

Vožnja s psom po vodi ni zastrašujoča. Pomembno je le, da za umirjeno in prijetno vožnjo uporabite veliko potrpljenja.

Nikakor pa ne pozabite, da je lahko tudi vaš kuža pod stresom, napet in nervozen ob stiku z vodo. Z malo truda, lahko vožnja s kajakom za oba postane užitek in skupna aktivnost. Pomembno je, da pričnete z malimi koraki in vadite, vadite, vadite.

Deja Drobne

Viri:
https://blog.gopetfriendly.com/
https://www.rover.com
https://www.active.com