Ali lahko psi jedo sladoled?

1906

Večina ljudi si še posebej poleti rada privošči kepico ali dve sladoleda. Kaj pa je boljšega od hladnega in sladkega priboljška v vročem dnevu? In tako kot mi, je tudi večina kužkov sladkosnedih. Z veseljem zmaznejo kepico, če kakšna slučajno pade na tla. Seveda pa se moramo pred tem vprašati, ali lahko psi jedo sladoled?

Morebitne zdravstvene težave

Sladoled ni zdrav prigrizek za psa. In čeprav zaradi majhne količine vsake toliko ne bo škodilo, ne sme biti vsakdanja poslastica.

Problem je laktoza – odrasli psi nimajo encimov, ki bi prebavljali laktozo, zato lahko mlečen sladoled povzroči napenjanje, drisko in celo bruhanje. V velikih količinah pa se lahko pojavijo tudi resnejše zdravstvene težave.

Sladoleda še posebej ne smemo dajati psom s sladkorno boleznijo in predebelim psom, saj ima visoko vsebnost sladkorja. Nevaren je tudi sladoled brez sladkorja, saj so ksilitol in ostala sladila strupena za pse.

Seveda pa so potencialno nevarni tudi številni okusi:

  • Čokolada je nevarna, ker psi ne morejo prebaviti teobromina, ki se nahaja v njej.
  • Sladoled iz kave ali zelenega čaja je nevaren zaradi kofeina,
  • Sladoled z grozdjem ali rozinami je potencialno nevaren in lahko povzroči akutno odpoved ledvic.
  • Tudi nekaj oreščkov ni primernih za pse, na primer: oreščki  makadamije.
    Pekani, orehi in mandlji pa niso strupeni, vendar imajo preveč maščob, da bi bili primerni.

Kako svojemu psu varno postreči sladoled?

Če se odločite, da boste svojemu psu ponudili sladoled, izberite tistega z okusom sadja ali navadne vanilije. Najprej hranite majhne količine, da ne vznemirite želodca vašega psa. Verjetno boste v dveh urah opazili simptome, kot so napenjanje, plini, bruhanje, prebavne motnje in driska, če ga pes ne bo dobro prebavljal.

Najbolje pa je, da pripravite sladoled kar sami. Tako lahko izberete sestavine, ki za vašega psa niso škodljive. Zmiksane banane, arašidovo maslo in malo jogurta ali skute, bo vašemu psu zelo teknilo. Dodate še lahko tudi različno sadje.

Dobra alternativa sladoledu je tudi ”nice cream”. Vse kar potrebujete, sta dve zreli banani in mešalnik. Banane zmiksajte do kremaste teksture in jih zamrznite. Ta sladica na sadni osnovi je varna za pse in ima nekaj hranilne vrednosti. Banane namreč vsebujejo veliko kalija, vitamina B6, vitamina C in vlaknin. Ker pa vsebujejo kar nekaj sladkorja, jih kužku hranite v zmernih količinah.

Recepte, za pasji sladoled, najdete tukaj: Kužek liže sladoled v kornetu

VIDEO: Domači pasji sladoled

Za svojega psa pripravite sladek ali slan sladoled

 

Kaj storiti, če je vaš kuža sam pojedel sladoled?

Če je pes pojedel sladoled brez vašega “dovoljenja”, ugotovite kakšnega okusa je bil sladoled in koliko ga je pojedel. Če ni nevarnih sestavin, bo verjetno v redu. V primeru nevarnih sestavin kot so umetna sladila, oreščki makadamije, kava, čokolada, grozdje ali rozine, pa ga opazujte in odpeljite na pregled k veterinarju.

Ker pa skrbniki psov nebi bili pravi skrbniki, če ne bi svojemu kosmatinčku želeli privoščiti malo sladke osvežitve, se na trgu že ponujajo različni pasji sladoledi za naše sladkosnede smrčke.

 

 

Lara Žerovnik

 

Viri:
www.thesprucepets.com
www.akc.org
www.trupanion.com