Ali lahko psi jedo sladoled?

167

Večina ljudi si še posebej poleti rada privošči kepico ali dve sladoleda. Kaj pa je boljšega od hladnega in sladkega priboljška v vročem dnevu? In tako kot mi, je tudi večina kužkov sladkosnedih. Z veseljem zmaznejo kepico, če kakšna slučajno pade na tla. Seveda pa se moramo pred tem vprašati, ali lahko psi jedo sladoled?

Morebitne zdravstvene težave

Sladoled ni zdrav prigrizek za psa. In čeprav zaradi majhne količine vsake toliko ne bo škodilo, ne sme biti vsakdanja poslastica.

Problem je laktoza – odrasli psi nimajo encimov, ki bi prebavljali laktozo, zato lahko mlečen sladoled povzroči napenjanje, drisko in celo bruhanje. V velikih količinah pa se lahko pojavijo tudi resnejše zdravstvene težave.

Sladoleda še posebej ne smemo dajati psom s sladkorno boleznijo in predebelim psom, saj ima visoko vsebnost sladkorja. Nevaren je tudi sladoled brez sladkorja, saj so ksilitol in ostala sladila strupena za pse.

Seveda pa so potencialno nevarni tudi številni okusi:

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

 

Lara Žerovnik

 

Viri:
www.thesprucepets.com
www.akc.org
www.trupanion.com