Za svojega psa pripravite sladek ali slan sladoled!

3443

Kakšni naj bodo sladki pasji sladoledki?

prihaja-pasje-vroce-poletejePri sladkih pasjih sladoledih je najbolje uporabiti tri sestavine. Osnova vsakega je lahko jogurt ali voda, torej odvisno ali želite narediti mlečni sladoled ali ledenko. Za sladkanje uporabite zmerne količine medu, agave ali javorjevega sirupa. Nekako bodo naravna sladila najbolj primerna za pasje želodčke. Potem pa imate dve izbiri ali mešanico obeh. Ena sestavina je izbrano sadje ali zelenjava, druga pa zelo, zelo majhna količina zelišč. Najprej nekaj o zeliščih. V majhnih količinah so zelišča zdravilna za ljudi in tudi kužke. Vendar se zopet držite pravila, da je manj več, saj so zelišča v večjih količinah lahko tudi škodljiva. In katere začimbe uporabiti?

Melisa in sivka pomirjata in zelo lepo dišita. Tudi bazilika in meta imata pomirjevalni učinek. Obenem so vse zelene rastline polne klorofila, ki je dober za imunski sistem. Uporabite lahko tudi malo peteršilja, ki obenem še razstruplja in ureja prebavo. Odsvetujem vam vse pekoče začimbe. Najbolje je, da uporabljate sveža zelišča, ki jih imate na vrtu ali v cvetličnih lončkih. Sveža zelišča imajo največ koristnih snovi, ki se pri sušenih že nekoliko porazgubijo. Obenem boste točno vedeli, da domači pridelki niso škropljeni.

Kakšen jogurt izbrati? Odgovor je nadvse enostaven, navadnega. Sadnim jogurtom bi namreč težko sploh rekli jogurti, saj so pol mleka, pol sladkorja. Zato izberite navaden, pust jogurt brez kakršnih koli dodatkov. Vseeno je ali je tekoč, trd, polnomasten ali z manj maščobe.

Pri izbiri sadja in nekaterih vrst zelenjave ste lahko zelo kreativni. Izbirate lahko med praktično vsem sadjem, ki ga ima vaš kužek rad. Pazite le, da kje ne ostane kakšna peška, lupina ali kakšen drug trd delec. Pri zelenjavi bi predlagala korenček, ki daje sladkast priokus, kumaro, ki osvežuje ali zeleno listnato zelenjavo. Predlagam, da se raje izognete paradižniku in paprikam, ki bi znale nagajati pasjim želodčkom.

Kakšni naj bodo slani sladoledki?

Pripravite lahko tudi mesni ali ribji sladoled, ki bo psu prav tako teknil in dišal. Pes namreč nima fiksne ideje o tem, da mora biti sladoled sladek. Pri mesnih in ribjih sladoledih za osnovo uporabite jogurt ali kislo smetano. Nekako meso z vodno osnovo verjetno ne bo najbolje izpadlo. Izbirate lahko med surovim ali kuhanim/pečenim mesom in konzervo tune. Pri ostalih ribah bodite pazljivi na koščice. Namesto mesa lahko izberete tudi pasje brikete ali piškotke. Zopet lahko dodate nekaj svežih zelišč in zelenjave. Predvsem primerne bodo sveže kumare, ki bodo dale osvežujoč okus. Pri slanih sladoledih odsvetujem sadje, ker potem zopet mešamo sladko in slano.

Ko imate sestavine za pasji sladoled pripravljene, jih morate le še dobro zmešati. Uporabite lahko multipraktik, palični mešalnik ali mešalnik za pripravo kašastih sokov (smoothie maker). Če nimate nobenega od teh pripomočkov, lahko sadje tudi dobro pretlačite, zelišča nasekljate in zmešate z jogurtom in medom. Nato gladko zmes vlijete v modelčke in postavite v zmrzovalnik. Sladoledne lučke ali kocke pustite v zmrzovalniku tako dolgo, da bodo postale trdne in zares zmrnjene. Ko se odločite, da boste svojega kužka malo pocrkljali s sveže pripravljenim pasjim sladoledom, ga najprej nekaj minut pustite na sobni temperaturi. Bolje je, da se vrhnji del sladoleda malce stali, saj je drugače lahko premrzel in bo delal težave kužkovemu jezičku in želodčku. Kužek, dober tek!

Še ena zanimivost, ko ravno govorimo o pasjem sladoledu. Ljudje smo bitja idej in povsod najdemo kakšno dobro priložnost. Tako so idejo dobili tudi pasji ljubitelji. V Londonu lahko najdete stojnico s pasjim sladoledom. Verjetno je tudi drugod po svetu še kakšna, a v Sloveniji je še nisem opazila. Tam pripravljajo sladoled izključno za kužke. Če se torej s svojim kužkom vred odpravljate na potovanje v London, ga peljite na kepico pasjega sladoleda v Regent’s Park.

Živa Kovačević