Zakaj se vaš pes boji neviht in kako mu lahko pomagate?

zakaj-se-vas-pes-boji-neviht-in-kako-mu-lahko-pomagateNevihte so popolnoma naraven pojav, ki smo ga ljudje več ali manj navajeni. Vendar se naši kužki pogosto bojijo neviht. Poletje je čas, ko so nenadne in silne nevihte še toliko pogostejše, s tem pa tudi nenavadno obnašanje psov. V nadaljevanju podajam nekaj razlogov zakaj se psi bojijo neviht, kako prepoznamo njihov strah in kaj storiti, da bi psa pomirili.

Zakaj se pes boji nevihte?

Psi imajo precej dobro razvita čutila, zato nevihte zaznajo pred ljudmi. Pes zazna spremembo zračnega pritiska in električnega naboja v zraku. Obenem psi veliko bolje slišijo od nas, zato so gromi in treski strel za njih veliko bolj stresni. Že ljudem glasno grmenje ponavadi ni pretirano prijetno, psom pa še toliko manj.

Eden od razlogov, zakaj se psi bojijo neviht je ta, da spremembe vremena ne dojemajo tako racionalno kot ljudje. Tudi otroci se pogosto bojijo grmenja in strel, vendar to sčasoma prerastejo. Ljudje se veliko lažje naučimo, da je nevihta le naraven pojav, ki za nas ni škodljiv. Psu nekoliko težje razložite, da nevihta zanj ni nevarna.

Včasih pes strah pred nevihtami razvija postopoma. Ni nujno, da se kužek celo življenje boji grmenja in pokanja. Velikokrat se strah pojavi šele pri odraslem psu in se nato stopnjuje.

Kako prepoznamo znake strahu?

Ko se pes nečesa boji, je to precej očitno. Večina psov, ki se boji neviht se trese, slini, laja, pospešeno diha in teka sem ter tja. Nekateri postanejo tako zelo zmedeni in panični, da se zaletavajo v vrata in brezglavo begajo naokoli. Pes, ki se boji nevihte, bo navadno tudi iskal varno zatočišče in ne bo hotel biti na prostem.

Kako pomagati kužku, ko ga zajame panika?

Obstaja več načinov, kako obvladovati pasji strah pred nevihtami. Za začetek je potrebno povedati, da če se lastnik boji neviht, se jih bo verjetno tudi pes. Psi oponašajo svoje lastnike in se hitro navzemajo njihovega vedenja in čustvovanja. Verjetno ste že opazili, da kadar ste živčni, je živčen tudi vaš pes. Enako je z nevihtami. Če se sami bojite neviht, se jih bo najverjetneje tudi vaš kužek. Druga napaka, ki jo lastniki nevede počno, je crkljanje in prigovarjanje, da je vse v redu. Že pri otrocih vidimo odziv na tovrstno reakcijo. Če otrok pade s kolesom in mu rečemo, da je v redu, naj kar vstane in se vozi naprej, verjetno ne bo začel niti jokati. Če pa čisto dobronamerno pritečemo k njemu in zganjamo paniko, bo otrok zagotovo začel jokati na ves glas. Enako je s psi. Če se vaš pes boji nevihte, ni nobene potrebe po tem, da bi mu poskušali z ljubkovanjem vcepiti v glavo, da je nevihta neškodljiva. S tem bomo le potencirali občutek, da je nevihta nevaren pojav.

Psa lahko poskušamo zamotiti z igro in mu damo kakšen priboljšek. Vendar se nekateri kužki tako močno bojijo neviht, da se ne bodo želeli igrati. Tudi to je čisto v redu. Ni potrebno, da silimo v njih.

Večina psov bo pred nevihtami iskalo varno zavetje. Pesjaki in pasje koče ponavadi ne zadostujejo, saj so še vedno preveč izpostavljeni glasnim zvokom grmenja. Kužki se med nevihto najbolje počutijo v bližini svojih lastnikov. Najbolje je, če psa pred nevihto spustite v stanovanje, kjer si bo našel varen prostor. Če ne želi biti sam zaprt v sobi, naj bo v isti sobi kot vi. Poizkusite lahko tudi z mirno glasbo, ki jo glasno predvajate in tako vsaj delno prekrijete zvok nevihte.

Nekateri priporočajo tudi pomirjevala ali naravne zeliščne pripravke. Če se boste odločali za tovrstne prijeme, se vsekakor prej posvetujte z veterinarjem.

Živa Kovačević

Vir: dorwest-slovenija.si