Škotski terier

4320

skotski-terierPrimeren za:
Izkušene lastnike
Aktivne ljudi

Na kratko o škotskem terierju:
Trmast
Zvest
Inteligenten
Dostojanstven

Posebne zahteve:
Škotski terier je ponos Škotske in je zaradi neumornega karakterja in značilne silhuete prava ikona pasjega sveta.

Zgodovina:

Pasma se je razvila na severu Škotske, klicali so jo tudi Aberdeenski terier, po mestu Aberdeen. Njihova naloga je bila lov na živali v brlogu, kot so lisica, jazbec, vidra in zajec. Od tu izvira tudi njihova majhna postava, močan rep in neumoren karakter, ki so skupni vsem angleškim terierjem.  Ob koncu devetnajstega stoletja se je ustanovil Klub za škotske terierje, le eno leto po prvem opisanem standardu za pasmo. Dandanes je ta mali terier simbol škotskega neodvisnega in ponosnega duha.

Videz:

Prvi vtis škotskega terierja je majhen, robusten in kratkonog pes. Kljub nenavadnim proporcem pa je ta pes zelo gibčen in aktiven. Doseže plečno višino do 28 cm in težo do 11kg. Glava je razmeroma dolga, vendar še vedno v skladu s telesom. Lobanja je ploska in se s komaj vidnim stopom nadaljuje v gobec enake dolžine, ter konča z velikim črnim nosom. Oči so temne in globoko vsajene, z inteligentnim izrazom. Vrat je mišičast, hrbet raven, rep pa je na bazi širok in se oža proti vrhu. Nošen je naravnost navzgor. Noge so zelo kratke, vendar dobro omišičene in močne. Tačke prednjih nog so nekoliko večje kot tačke zadnjih nog. Gibanje škotskega terierja je gladko in svobodno. Za njih je značilna dvojna terierska dlaka, z mehko podlanko in trdo, žimasto naddlako, ki jih je v rovu varovala pred ugrizi divjih živali in v gostem podrastju ščitila pred praskami in drugimi poškodbami, hkrati pa predstavlja popolno zaščito pred muhastim in vlažnim angleškim vremenom. Čeprav je najbolj pogost škotski terier črne barve, pa je dovoljen tudi v pšenični in brindle barvi.

Temperament:

Škotski terier je zvest družabnik, na prvi pogled ravnodušen, vendar v resnici izjemno dostojanstven in neodvisen pes. Je zelo inteligenten in pogumen, kar je značilnost vseh terierjev. Zaradi tega moramo biti pri šolanju škotskega terierja zelo disciplinirani in vztrajni, saj lahko v nasprotnem primeru postanejo dominantni in radi preizkušajo meje svojih ljudi. Pri njih se obnese samo pozitivna motivacija, s silo ne bomo dosegli ničesar. Pomembna je zgodnja in stalna socializacija. Odlikuje ga drzna, vendar nikoli agresivna narava, dobro se obnese tudi kot čuvaj. Kljub majhni postavi je zelo aktiven pes, ki potrebuje pogoste sprehode, igre in mentalno zaposlitev, v nasprotnem primeru lahko pride do nezaželenih vedenj, kot so trma, bevskanje ali uničevanje, za kar je v večji meri vedno kriv lastnik, ki ne upošteva osnovnih zahtev psa.

Zdravje in nega:

Nekateri škotski terierji so nagnjeni k alergijam in drugim kožnim problemom ter tumorjem. Pogosta je bolezen krvi, podobna hemofiliji, imenovana Von Willebrandtova bolezen.
Nega dlake je pri škotskem terierju precej zahtevna, saj je potrebno trimanje nekajkrat na leto. Dlaka po zgornjem delu telesa in glavi je krajša, medtem ko je dlaka na spodnjem delu telesa, po tačkah in gobčku daljša, kar daje škotu značilno silhueto. So ena izmed pasem, ki pušča zelo malo dlake.

Viri: fci.be
dogbreedinfo.com