Povodci za pse

2760

povodecPovodec je ena tistih stvari, ki jih potrebuje prav vsak vodnik psa. Trgovine z opremo za male živali so polne povodcev najrazličnejših dolžin, barv, oblik in uporabnosti. Kje začeti in kaj kupiti, če smo v svetu pasje opreme začetniki ter če se še ne znajdemo dobro? V tem članku opisujemo nekatere najpogostejše tipe povodcev in njihovo namembnost in uporabnost.

Najpreprostejši in vsestransko uporaben je seveda navaden enojen povodec, ki je sestavljen iz ročaja na enem in karabina za pripenjanje na ovratnico na drugem koncu. Ponavadi so taki enostavni povodci dolgi okoli enega metra, narejeni pa bodisi iz najlona, vrvi ali usnja. Te povodce večinoma zahtevajo tudi na tečajih v pasjih šolah. Vsak vodnik psa bi moral imeti tak povodec, lepo vzgojen pes pa bi moral na njem hoditi lepo in brez vlečenja.

Korak naprej od enostavnega enojnega povodca je preklopni povodec, ki je predvsem daljši, razlikuje pa se tudi po tem, da ima karabina na obeh koncih vrvi, le-ta pa se poljubno zapenjata na enega od treh obročkov vzdolž vrvi, s tem pa se krajša ali daljša dolžina samega povodca. Tak pripomoček je izjemno praktičen, saj lahko njegovo dolžino prilagajamo glede na okoliščine, v katerih se nahajamo. Psa lahko brez nepotrebnega odpenjanja iz ovratnice in vezanja vrvi varno pripnemo na katerikoli objekt, če mora kuža nekaj minut počakati na mestu, ali pa ga zapnemo okoli mize med dopoldansko kavico v mestu.

Tretji najbolj pogost tip povodca pa je iztegljiv povodec, katerega poznamo pod zdaj že ponarodelem imenu ‘fleksi’. Ta je kljub njegovi uporabnosti in genialnosti izdelka eden izmed bolj nespametno uporabljanih. Tak povodec se iz ohišja iztegne za 3, 5 ali 8 metrov. Kljub učinkovitemu in hitremu mehanizmo zaklepanja in ustavljanja je lahko, še posebej na prometnih cestah in pločnikih, precej nevaren.  Če vodnik ni izjemno pozoren, lahko kuža na iztegljivem povodcu v trenutku steče čez cesto ali pa soudeleženci v prometu iztegnjene vrvice ne vidijo, tako pa kar hitro pride do marsikatere nesreče med pešci ali kolesarji. Vodnik ima nad psom zelo malo kontrole, če je povodec iztegnjen do konca, lahko psa le zaustavi, zelo težko pa ga usmerja in nadzoruje. Sprehod s psom, ki vleče je na iztegljivem povodcu prava muka, hkrati pa neželeno vedenje le potrjuje. Nevarnost se pojavi tudi pri zapletanju povodca med igro večih psov, saj lahko pride do poškodbe ali ureznine na tankem povodcu, marsikdo od nas pa je to občutil tudi na lastni koži.
Pri fleksiju moramo biti previdni tudi, da povodca ne izpustimo iz rok, saj je njegovo ohišje težko in z glasnim pokom pade na tla, nato pa se vrv samodejno povleče v ohišje, kar psa pogosto zelo prestraši do točke, ko od povodca panično beži, le-ta pa ga ‘zasleduje’. Tak povodec je kljub njegovim mnogim prednostim potrebno uporabljati zelo premišljeno.

Drugi tipi povodcev so manj pogosti in za povprečnega pasjega vodnika tudi manj uporabni. Od njih moramo omeniti še raztegljive povodce, kateri so narejeni iz močne elastike ali elastičnega dela, ki ublaži sunke med psom in vodnikom, kar je zelo priročno pri različnih pasjih športih, pri katerih želimo zmanjšati sile vlečenja ali sunkovitih potegov.
Za šolanje  in učenje odpoklica je neprecenljiv sledni povodec, ki je dolg 5 ali 10 metrov, kuža pa ga za sabo vleče po tleh. Pes se tako prosto giba, kakor da bi bil spuščen, saj mu gibanja ta povodec ne omejuje. Za vodnika pa je sledni povodec nekakšen varnostni ukrep, saj lahko v primeru nevarnosti ali drugih motenj stopi nanj in psa zadrži. Seveda je tak povodec uporaben samo na prostih površinah v naravi, v urbanih okoljih pa ne.

Kateri povodec torej izbrati in zakaj ga uporabljati? Ko izbiramo opremo za novega družinskega člana, moramo vsako našo odločitev dobro pretehtati. Za mladiča vsekakor niso primerni razni iztegljivi povodci, saj si s tem delamo medvedjo uslugo – psiček na iztegljivem povodcu se bo kaj hitro navadil, da lahko teče v katerokoli smer brez večjih omejitev, na katerem koli fiksnem povodcu pa bo zato le vlekel. Zato je najboljše, da mladička prvih nekaj mesecev življenja in šolanja navajamo na enostaven, neraztegljiv povodec, šele ko se nauči lepe hoje brez vlečenja na takem povodcu, lahko počasi uvedemo iztegljivi povodec. Fleksi je zelo uporaben na izletih, ko si zaradi bližine ljudi ali drugih psov ne moremo privoščiti, da psa spustimo, radi pa bi mu vseeno omogočili nekoliko več svobode in gibanja, odsvetovali pa bi njegovo rabo v urbanih okoljih, kjer je nevarnost prometa in zapletanja v iztegljivo vrvico.

Pri nakupovanju povodcev in ostale opreme za psička je najbolje upoštevati nasvete vzrediteljev, lahko pa se povežemo tudi z inštruktorjem v pasji šoli, katero nameravamo obiskovati, saj nam znajo najbolje svetovati. Vzgoja mladička se začne že s prvim dnem, ko ga prinesemo domov, to pa vključuje tudi sprehode, da bo pes tudi kot odrasel na povodcu obvladljiv.

Andreja Fegeš