Staffordshire bulterier

914

Primeren za:

  • Svetuje se, da to pasmo vzamejo izkušeni lastniki, saj ima SBT močen in odločen karakter in je tako lahko hitro prevelik zalogaj za neizkušene vodnike. Potrebuje nekoga, ki pozna terierje in bo razumel potrebe te pasme.
  • Kljub nekaterim predsodkom, ki so pogosti pri bull pasmah, je SBT zelo prijazen do ljudi in je primeren tudi za družino. Nežen je z otroci, vendar je kakor pri vsakemu psu, tudi tukaj pomembna pazljivost; psa naj se postopoma navaja na otroka, naj se ga ne pušča z mlajšimi otroci brez nadzora, prav tako pa je pomembno tudi otroka naučiti nežnosti do psa. Na kratko; ob primerni vzgoji tako psa kakor tudi otrok je lahko super družinski pes.

Na kratko o Staffordshire bulterierju:

  • Staffordshire bulterier (SBT) je pasma, ki si deli skupnega prednika z ameriškim staffordom, bulterierjem in ameriškim pitbulom. Vsem skupni prednik je buldog.
  • SBT je bil ustvarjen v zgodnjih letih 19. stoletja. Namen je bil ustvariti bull pasmo, ki bo manjša in hitrejša, hkrati pa prijazna do ljudi. Nekateri jim še danes pravijo „mini pitbuli“.
  • Danes je ta pasma priznana s strani FCI. Odrasli psi so visoki od 35 pa do 40 cm (samci so višji) ter tehtajo približno 10–18 kg. So mišičasti in imajo kratko, za nego precej nezahtevno dlako.

Temperament

SBT je energičen, radoveden, pogumen, pa tudi trmast. Kljub temu, da je zelo pozoren in bo opazil vse ljudi, ki pridejo v vašo hišo, je zaradi prijazne narave ponavadi slab čuvaj. Velikokrat pa se lahko pojavi neujemanje z drugimi psi in/ali mačkami.

Seveda je karakter odvisen od več dejavnikov; tako genetike, kakor tudi vzgoje. Pri tej pasmi je zelo pomembna zgodnja socializacija ter doslednost pri vzgoji.

Posebne zahteve

SBT bo zelo vesel hiše z ograjenim vrtom, a pozor; to ni pes, ki je primeren za zunanje bivanje, stran od družine. Staffordshire bulterierji so zelo družabni in, v kolikor so preveč sami, lahko pride do vedenjskih težav. Prav tako so precej inteligentni in zato primerni za razne kinološke športe. Obožujejo igro ter potrebujejo veliko gibanja dnevno. Zaradi velike kondicije je SBT brez problema lahko vaš spremljevalec v gorah, ob kolesu, pri kopanju, ali pri drugih športnih dejavnostih.

Zdravje in nega

Na splošno nimajo posebnih zdravstvenih težav, značilnih za pasmo, a vendar lahko pride do raznih bolezni, kot so displazija kolkov, alergije ter druge kožne bolezni, displazija komolcev, itd. Določene težave so dedne, zato je pomembno, da se pred nakupom dodobra pozanimate o primernih in zaupanja vrednih vzrediteljih, ki imajo vzrejna dovoljenja, mladiči pa rodovnike. Tako se izognete velikemu procentu možnosti tako za zdravstvene, kakor tudi nekatere vedenjske težave.

Veronika Sivka

Viri:
www.vetstreet.com
www.dogtime.com