Kerryjski modri terier

1463

Primeren za:

  • Aktivne posameznike
  • Aktivne družine z (večjimi) otroki
  • Že izkušene skrbnike psov

Na kratko o kerryjskem modrem terierju:

  • Prijazen
  • Ne laja veliko
  • Dlaka mu skorajda ne izpada, je hipoalergena
  • Inteligenten

Posebne zahteve:

  • Redna nega za lep videz
  • Redna rekreacija
  • Redna miselna zaposlitev

Zgodovina

Poznan je tudi pod imenom irski modri terier ali skrajšano Kerry. Ime je dobil po grofiji Kerry na Irskem, od koder tudi izhaja. Je irska nacionalna pasma. Prvič se je pasma pojavila v 16. stoletju. O njegovi zgodovini in nastanku kroži več legend. Ena od njih pravi, da je med invazijo španske vojske, z ladjami, prišel na Irsko majhen modrosiv pes, s kodrasto dlako, ki je imel kasneje potomce s tamkajšnjimi terierji. Vsekakor pa so njegovi predniki portugalski vodni pes, irski terier, irski volčji terier in mehkodlaki pšenični terier. Prvotno naj bi ga uporabljali kot delovnega psa, kot lovca in čuvaja.

Videz

Je srednje velik pes, v višino zraste med 43 in 48 cm in doseže med 13 in 18 kilogramov. Njegova življenjska doba je med 10 in 18 let. Mladički se skotijo črne barve. Značilna modro sivo obarvana dlaka se lahko razvija vse do 18. meseca starosti. Je srednje dolga, mehka, gosta, svilnata in rahlo valovita.

Zdravje in nega

Že po naravi je ta pasma rada urejena in čista. Njegova svilnato mehka dlaka ne izpada in ob redni negi nima vonja, tudi ko je mokra. Če želimo, da dlaka obdrži svoj lesk in obliko, ga moramo vsaj enkrat tedensko počesati in okopati ter enkrat na šest tednov tudi ostriči. Dlaka kerryja je hipoalergena in s tem primerna za vse alergike. Posebno pozornost je potrebno namenit tudi njegovi bradi, kjer se lahko zataknejo ostanki hrane in smeti iz okolice. Redno jo je potrebno čistiti in krtačiti. Načeloma je to zelo zdrava pasma. Kljub temu se lahko zgodi, da jo pesti displazija kolkov, razna kožna vnetja, siva mrena in infekcije ušes.

Temperament

Kerry je zelo zvedav, prijazen in obenem odločen pes. Poznan je po tem, da zelo malo laja, a je kljub temu odličen čuvaj. Obožuje svoje lastnike, na njih je zelo navezan in potrebuje ogromno pozornosti. Prav tako ima rad otroke, a ga je na njih potrebno navajati že kot mladička. Tudi otroke je ob njem potrebno naučiti, da ne drezajo vanj in na njem ne izvajajo grobih prijemov. Ni primeren za neizkušene skrbnike, saj potrebuje avtoriteto in zgodnje šolanje. Je zelo pameten in radoveden pes in ga je mogoče naučiti skoraj vse. Po naravi je nežen, zato pri njegovi vzgoji ne uporabljajte grobih besed in dejanj. Hitro si bo zapomnil ponujeno znanje in ga z veseljem izvajal. Je izjemno primeren za vse vrste športov, prav tako za agiliti ali flyball. Njegova dnevna aktivnost bi naj vsebovala veliko mero igre, teka in sprehoda. Vseeno pa se ob neprimerni vzgoji lahko razvije njegova agresivna narava in postane neukrotljiv. Vzgajajte ga dosledno, z mirno, nežno in odločno besedo. Zna se zgoditi, da bo kljub svoji veseli in prikupni naravi agresiven do drugih psov, predvsem manjših. Zato ni priporočljiv za gospodinjstva, ki že imajo druge hišne ljubljenčke. Prav zaradi možne agresije ga je potrebno že zgodaj socializirati in šolati.

Drobne Deja

Viri: