Ali žvečljivi priboljški za nego zob psom dejansko pomagajo?

819

Medtem ko je zdravje zob naših hišnih ljubljenčkov resna zadeva, ki je ne smemo zanemariti, je čiščenje in skrb za ustno votlino psov nekaj, česar si ne morejo ali ne želijo privoščiti vsi lastniki psov. Na tem mest, je pomembno omeniti žvečljive priboljške, ki so v zadnjih letih vse bolj popularni, saj ponujajo ugodno in prepričljivo rešitev za zdravje zob naših kosmatincev. A kaj pravzaprav so žvečljivi priboljški in ali res učinkujejo?

[members_only]

Žvečljivi priboljški so prehranski dodatek, ki je namenjen izboljšanju pasje ustne higiene, predvsem pa zdravju zob in dlesni. Trg je preplavljen z izdelki, ki ponujajo osvežitev pasjega daha, obvladovanje zobnih oblog in na sploh boljše zdravje ustne votline. Po podatkih neodvisnih raziskovalnih agencij lahko nekateri žvečljivi priboljški zmanjšajo do 70 % zobnih oblog, kar je eden od razlogov, zakaj lastniki psov kupujejo to vrsto priboljškov za svoje hišne ljubljenčke. In zakaj jih imajo kužki tako radi? Odgovor se razlikuje od kužka do kužka, a resnici na ljubo, večina prigrizke obožuje in se jih nikoli ne naveliča. Znano je, da je žvečenje naravno pasje vedenje in da psom predstavlja zabavo, da preženejo dolgčas, lajšajo tesnobo, pa tudi, da z žvečenjem očistijo zobe ter trenirajo svoje čeljusti. Ker je večina žvečljivih priboljškov iz mehkega in fleksibilnega materiala, je psom, ki iščejo načine za stimulacijo zob in dlesni, občutek ob grizljanju pomirjujoč.

Pa vse to res deluje?

Na kratko: da, deluje, a do neke mere in ne v vseh primerih. Vsekakor  žvečljivi priboljški pozitivno vplivajo na zdravje ustne votline pri psih, še posebej takrat, ko je to edina stvar, s katero si lahko vaš pes redno očisti zobe. Vsi vemo, da nekateri psi ne prenesejo občutka, da bi jim zobe umivali ročno, z zobno ščetko. Zato so taki prigrizki priročni in učinkoviti, saj so oblikovani tako, da pomagajo mehansko odstraniti zobne obloge. To pomeni, da njihova žvečljiva tekstura omogoča zobem, da se zarinejo vanje, kar povzroča drgnjenje zob ob površino in to odstranjuje umazanijo, obloge, zobni kamen in umazanijo, ki se nabira ob in na zobeh ter vodi v izgubo zob. Kljub temu, da so žvečljivi priboljški ena od možnosti, ko govorimo o zdravju zob vašega psa, pa veterinarji še vedno svetujejo redno ščetkanje, saj je le-to resnično učinkovit način, ob boju z umazanijo v ustih. Ker so ti priboljški na voljo v večini trgovin z živili in v trgovinah za male živali, za njihov nakup ne potrebujemo zdravniškega recepta, zato se tehnično gledano ne štejejo med medicinske pripomočke. Njihova uporaba je namenjena kot dodatna pomoč za ohranjanje čistosti pasjih zob.

A vendar previdno. Če ste se odločili, da boste v življenje in higiensko rutino psa uvedli žvečljive priboljške z namenom ohranjanja čistosti zob, je vsekakor potrebno upoštevati nekaj previdnostih ukrepov, da boste svojemu psu zagotovili najboljše rezultate. Najprej poskrbite, da je prigrizek, ki ga ponudite vašemu ljubljenčku, primeren za njegovo velikost. Se pravi, da ni premajhen, saj predstavlja tveganje, da ga lahko kuža pogoltne. In da ni prevelik, kar pa lahko vodi do poškodb v ustni votlini. Prav tako ne pretiravajte s količino, ki jo vaš kuža pogrize. Saj več kot pogrize priboljškov, več kalorij zaužije. To pa lahko vodi v debelost in nezaželene zaplete.

[/members_only]

Drobne Deja

Viri: