Črni ruski terier

3236

crni-ruski-terierPrimeren za:

Izkušene vodnike
Aktivne družine

Na kratko o črnem ruskem terierju:

Pogumen
Zvest
Igriv
Zaščitniški

Posebne zahteve:

Črni ruski terier je impozanten pes vojaške preteklosti, ki se dobro znajde v družinskem okolju.

Zgodovina

V štiridesetih letih prejšnjega stoletja so v Rusiji začeli z načrtno vzrejo psa, ki bi bil prilagojen na trde vremenske razmere, hkrati pa vedno pripravljen na delo in opravljanje tudi najbolj zahtevnih nalog. Križali so pse pasem veliki šnavcer, rotvajler, airedalski terier in ruski vodni pes. Kasneje so vključili še druge pasme – pri nastanku črnega ruskega terierja je bilo udeleženih več kot dvajset različnih pasem, za vzrejo pa so uporabljali le najboljše pse. Pri vzreji sta bila karakter in temperament psa najbolj pomembna kriterija. V preteklosti so ga za najrazličnejše naloge uporabljali v ruski vojski, danes pa je cenjen razstavni in družinski pes.

Videz

Črni ruski terier je velik pes robustnega izgleda, ki doseže do 74 cm plečne višine in do 65 kg. Glava je velika in široka, z dolgim gobcem, ki je bogato odlakan z dolgo, gosto brado. Stop je dobro definiran, nos pa velik, črn in dobro pigmentiran. Veliko zobovje se sklene v škarjastem ugrizu. Oči so temne, srednje velike in ležijo narazen vsaksebi ter so mandljasto oblikovane. Ušesa so visoko nasajena, viseča, trikotne oblike, z zaobljeno konico. Za črnega ruskega terierja je značilen močan in širok vrat. Telo je na videz kvadratično, saj je dolžina hrbta enaka plečni višini psa. Hrbet je raven, rep pa visoko nasajen in nošen pokončno. V preteklosti so črnim ruskim terierjem rep kupirali, danes pa to pri nas ni več dovoljeno. Ramena so dobro razvita in se spuščajo v ravne in močne sprednje noge. Tace so velike in popolnoma pokrite z gosto dlako. Zadnje noge so mišičaste in dobro okotene, v stoji so paralelne. Kljub velikosti in teži psa je njegovo gibanje lahkotno in usklajeno. Dlaka je gosta in nekoliko trša, tekstura pa je odvisna od nege. Barva dlake je vedno črna – bele ali rjave oznake niso dovoljene, dovoli pa se pojav individualnih belih ali sivih dlak.

Temperament

Črni ruski terier je pes izjemnega poguma in ponosa. Imajo močan zaščitniški nagon, zato so do tujcev nezaupljivi, neustrašno pa branijo tudi svoje ozemlje in družino. Radi imajo ljudi, še posebej otroke, zato so, seveda ob primerni skrbi, primerni za družinsko življenje. Kot mladički so zelo igrivi in radovedni, te lastnosti pa jim niso tuje niti v odraslem obdobju. Potrebna je dobra socializacija s psi, saj nekoliko težje shajajo z drugimi dominantnimi psi. Že samo zaradi njihove velikosti in teže zahtevajo močnega in doslednega vodnika, ki jih bo s pomočjo pozitivne motivacije vzgajal že od malih nog. Brez težav živi z mačkami, malimi glodalci ali drugimi hišnimi živalmi, dobro pa se razume tudi z živino. Ti psi pozno dozorijo, izjemnega pomena pa je skrb za zdravje okostja in sklepov – mladiča in mladega psa moramo čuvati pred poškodbami in pretirano fizično obremenitvijo.

Zdravje in nega

Kot drugi veliki psi so tudi črni ruski terierji nagnjeni k težavam s sklepi in displazijo kolkov. Zato se moramo ob nakupu mladiča prepričati, da so njegovi predniki karseda zdravi, psa pa do drugega leta starosti ne smemo obremenjevati, da ne pride do poškodb.
Kljub dolgi in gosti dlaki to ni pasma, ki bi pretirano puščala dlako. Potrebno je redno razčesavanje in krtačenje, nekajkrat na leto pa tudi trimanje. Pomembno je tudi odstranjevanje ušesnih dlak in skrb za čistočo ušes.

Vas zanimajo tudi druge terierske pasme? Spoznajte prav vse v brezplačni e-knjigi Terierji!

kuzek_kliknite

 

Vir: dogbreedinfo.com