Registracija psa od A do Ž

registracija-psa-od-a-do-z

Razmišljate o tem, da bi v svoj dom sprejeli novega družinskega člana? Ne glede na to, ali se boste v tej vlogi znašli prvič ali pa ste morda že izkušen pasji skrbnik, vas z nazivom lastnika psa doletijo tudi nekatere obveznosti. Povsem mogoče je, da je na področju predpisov prišlo do kakšne spremembe, če je minilo že precej časa, odkar ste se nazadnje ukvarjali s prihodom novega hišnega ljubljenčka. Da bi vse skupaj minilo čim manj stresno in boste s kosmatincem samo uživali, preberite, kako poteka pravilna registracija psa.

Kaj je registracija psa?

Registracija pomeni označitev psa z mikročipom, izdajo potnega lista za hišne živali in vpis podatkov v Centralni register psov (CRPsi). Obvezna je za vse pse, ne glede na njihovo velikost, pasmo in poreklo, ter je namenjena izkazovanju lastništva in istovetnosti.Zakon o zaščiti živali določa, da morajo biti psi, ki se skotijo v Sloveniji, označeni in registrirani, preden dopolnijo tri mesece in/ali preden zamenjajo lastnika.

1. Korak do uspešne registracije: označitev psa

Najsodobnejši in hkrati tudi obvezni način označevanja je mikročipiranje. Mikročip ni nič drugega kot nekaj milimetrov velika identifikacijska oznaka, ki jo pes celo življenje nosi tik pod kožo. Vsi psi morajo biti obvezno mikročipirani pred tremi meseci starosti oz. preden odidejo v nov dom. Veterinar mikročip s hitrim, cepljenju podobnim postopkom vstavi pod kožo psa, številko mikročipa pa zabeleži v potni list in CRPsi. Številko je mogoče odčitati s posebnim čitalcem, ki ga imajo veterinarske ambulante, veterinarski inšpektorji, zavetišča oz. pooblaščene osebe. Prve tri števke mikročipa razkrivajo njegovo poreklo. Tisti, vstavljeni v Sloveniji, nosijo številko, ki se začenja s 705. Tako v primeru odčitane številke, ki se začenja z drugimi števkami, vemo, da je bil pes mikročipiran v tuji državi.

2. Korak do uspešne registracije: izdaja potnega lista za hišne živali

Ime daje vtis, da ga potrebujejo le psi, ki bodo odpotovali onkraj meja, vendar to ne more biti dlje od resnice. Potni list je dokument, ki ga mora imeti čisto vsak pes in ga običajno prejme takrat, ko je označen ali registriran. Je nekakšen pasji osebni dokument, v katerem so zapisani njegovi podatki in podatki lastnika, z njim pa po potrebi izkazujete lastništvo in istovetnost. Vanj se zapisujejo tudi opravljena cepljenja, zdravstveno stanje psa in podobno. Evropski potni list za hišne živali je enotnega izgleda in velja v vseh državah članicah Evropske unije. V njem zapisani podatki pa se morajo seveda natančno ujemati s tistimi, ki so zabeleženi v CRPsi. Če ga kdaj izgubite, poškodujete ali vsebinsko zapolnite, morate prositi za izdajo nadomestnega, ki se ga prav tako vpiše v register. Potni list je treba predati kateri koli veterinarski organizaciji na uničenje, ko ljubljenček umre.

3. Korak do uspešne registracije: vpis v Centralni register psov (CRPsi)

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Simona Strle

 

Viri: uradni-list.si,
uradni-list.si in
uvhvvr.gov.si

 

Objavljeno v osemindvajseti številki revije Kužek