Avstralski terier

4894

avstralski-terierPrimeren za:
Aktivne družine
I
zkušene pasje lastnike

Na kratko o avstralskem terierju:
Zvest
Živahen
Ljubeč
Pogumen

Posebne zahteve:
Je majhen pes, ki lahko živi v stanovanju, vendar pa ima ogromno energije in potrebuje aktivne in pogoste sprehode.

Zgodovina:

Avstralski terier je prva pasma, ki se je razvila v Avstraliji in hkrati eden redkih terierjev, ki niso nastali v Veliki Britaniji, čeprav izvira iz britanskih pasem kot so yorkshirski terier, skye terier in škotski terier. Na videz je zelo podoben svilnatemu avstralskemu terierju, s katerim imata skupne prednike. Je eden najmanjših delovnih terierjev, njegove glavne naloge pa so bile zatiranje podgan in kač na posesti lastnika. Izkazal se je tudi kot dober čuvaj in spremljevalni pes, uporabljali so ga celo pri zganjanju ovac. Danes je predvsem družinski pes in pes spremljevalec.

 Videz:

Je nizek pes z relativno dolgim telesom na kratkih nogah. Samci dosežejo plečno višino do 25 cm in težo do 6,5 kg, samice so nekoliko manjše in lažje. Ima plosko glavo z dolgim gobcem. Ušesa so majhna in nošena pokonci. Telo je kompaktno, z ravnim hrbtom in visoko nasajenim repom, nošenim navzgor in ne čez hrbet. Noge so ravne, močnih kosti in v stoji paralelne. V gibanju so energetični in živahni, za svojo velikost so precej hitri. Dlaka je ostra in gosta, dolga okoli 6 cm, z mehko podlanko. Dovoljene barve so rjava, rdečkasto rjava, temno siva, nezaželene pa so bele oznake na prsih in tačkah.

Temperament:

Pasma je dokaj nepoznana in redka, zato je ohranila svoj delovni terierski karakter. Avstralski terier je pogumen in živahen pes, ki do svoje družine izkazuje neizmerno zvestobo in ljubezen. Kot večina terierjev se najbolj navežejo na enega človeka. Zaradi svoje inteligence, želje ustreči lastniku in volje do učenja je zelo uspešen pri šolanju ter učenju raznih trikcev. Njihova energetična narava je v pomoč tudi pri treningu različnih pasjih športov, na primer agilityja. Radi lajajo in so dobri čuvaji, vendar se to obnašanje hitro lahko stopnjuje v čezmerno bevskanje česar pa jih lahko z disciplinirano in vztrajno vzgojo uspešno odvadimo. Če jih dovolj zgodaj socializiramo, so prijazni do vseh psov. Paziti je treba pri drugih malih živalih kot so mačke ali glodavci, saj je v njihovi naravi, da jih preganjajo in lovijo.

Zdravje in nega:

Ta pasma je na splošno zelo zdrava, pri njih dedne bolezni niso pogoste. Ob pravilni skrbi za psa (kvalitetna prehrana in vsakodnevno gibanje), bo pes doživel visoko starost in imel kvalitetno življenje, obiski veterinarja pa bodo redki. Njihova žimasta dlaka nima vonja in ne potrebuje pogostega kopanja, le počešemo jo od časa do časa. Za nego so avstralski terierji izjemno nezahtevni psi.

Viri: dogbreedinfo.com
fci.be