Naučite svojega psa šteti

138

Ste kdaj razmišljali o tem, ali znajo psi šteti? Pa ne tako, da bi šteli do 100 ali še več. Toliko, da vedo, koliko je ena, dva ali tri? Glede na novo študijo, ki je bila objavljena v znanstveni reviji »Biology letters«, psi uporabljajo podoben del svojih možganov kot ljudje, da obdelajo število predmetov, ki so jim prikazani. Tako vam lahko zagotovimo, da vaš kuža lahko šteje, če ga to naučite.

Na splošno študije s tega področja odkrivajo, da psi ne štejejo na enak način kot ljudje. Vendar so psi vseeno popolnoma uglašeni s številkami.

Če boste v tej vnemi, da lahko vaš kuža šteje, že iskali interaktivne igre in pripomočke, s katerimi se lahko igrate doma in svojega kužka preko njih naučite šteti, kar veselo na delo. Mi pa vas bomo za lažji začetek in dokler čakate zabavno pošiljko naučili, kako psa pripraviti, da šteje. Mimogrede, ste sedaj bolj prepričani, da lahko vaš kuža šteje? No mogoče ne ravno šteje … ampak boste videli.

Na splošno študije s tega področja odkrivajo, da psi ne štejejo na enak način kot ljudje. Vendar so psi vseeno popolnoma uglašeni s številkami. Posebej veliko zanimanja običajno kažejo za to, koliko priboljškov dobijo. Po navadi točno vedo, če jih kak dan dobijo manj kot običajno.

Pa gremo veselo na delo.

Pripomočki, ki jih potrebujete

Za začetek potrebujete tri predmete, ki jih bo lahko vaš kuža preštel. Poskusite najti tri predmete, ki izgledajo enako. Tri bombažne kolute, tri kocke ali karkoli podobnega. Če svojega psa poznate in veste, da je zanj edina motivacija hrana, pričnite s tremi koščki hrane ali priboljški.

Prav tako potrebujete tri gumbe (lahko so takšni, ki oddajo zvok ali svetlobo, ko se jih dotaknete, ni pa nujno) ali tarče z oznakami 1, 2 in 3. Tukaj je izbira zelo široka, pomembno je, da so te tarče na neki površini, kjer lahko vaš pes zadane pravilen odgovor.

Če pri treningu s svojim psom uporabljate priboljške oz. nagrade, jih imejte pri roki. Priporočamo vam majhno poslastico, ki jo lahko daste v veliki količini. Na tak način mu lahko med igro ponudite celoten obrok, če je ta v suhi obliki.

Predpriprave

Pomembno je, da vaš kuža razume, da se mora na ukaz dotakniti tarče oz. gumba kot odgovor na vas, ki mu to tarčo kažete. Tukaj ni pomembno, ali pes uporabi nos ali tačko.

Bodite pozorni, da, v kolikor za trening uporabljate hrano, je vaš kuža usposobljen, da hrane ne poje predčasno in jo lahko zanesljivo pusti pri miru med treningom.

Pa pričnimo šteti

Za začetek pričnite z enim elementom in enim gumbom.

Pokažite na gumb in na glas izgovorite besedo ena. Ko vaš pes pritisne gumb, ga pohvalite/nagradite. Nadaljujte z vadbo besede ena, dokler vašemu kužku ni popolnoma jasno, da pritisk na gumb pomeni tudi nagrado.

Ko opazite, da je vaš kuža osvojil številko ena, dodajte drugi element in gumb s številko dve. Ob tem izgovorite besedo »dve«, pokažite na gumb in naj vaš kuža pritisne tudi ta gumb. Ponovno – veliko časa namenite vadbi številke dve. Če vaš kuža pomotoma pritisne gumb s številko ena, to ignorirajte in počakajte, dokler ne pritisne pravi gumb.

Ko opazite, da vaš kuža že loči med številko in gumbom ena in dve, začnite spreminjati število predmetov od enega do dveh naprej in nazaj.

Najbolje je, če vadite dolga zaporedja enega predmeta, nato dolga zaporedja dveh predmetov, ki jih kasneje premešate. Če bo igra vašemu kužku zanimiva in prijetna, bo zagotovo opazil da spreminjate predmete in bo tako z dovolj ponovitvami vzpostavil povezavo med predmeti, ki mu jih kažete in gumbi, ki jih mora pritiskat.

Ko vaš kuža že nekoliko usvoji povezavo med predmeti in gumbi, mu na glas izgovorite le številko ena ali dve. Na koncu pa nehajte izgovarjati številko na glas in psu dovolite, da poskuša pritisniti pravi gum tako, da preprosto samo pogleda število predmetov.

Tretji element in z njim tretji gumb lahko dodate na enak način, kot ste dodali in vadili števili ena in dve. Začnite tako, da pokažete na predmete in poveste število tri. Nadaljujte le z izgovarjanjem besede ali samo s kazanjem na gumb.

Če se vam naša navodila zdijo preveč zapletena, smo za vas izbrskali kratek video, ki na kratko prikaže, kako izgleda, ko pes že pozna ukaze in ve, katere gumbe mora pritisniti. Ogledate si ga lahko na naslednji povezavi.

Vedite pa, da je učenje kakršnihkoli trikov vedno nekoliko daljši in zapleten postopek. Pomembno je, da pri učenju vztrajate, tudi če vaš kuža ne dojame trikov takoj in ne razume, kaj ga želite naučiti in mu pokazati. Vseeno pa ob učenju svojega psa opazujte. Poglavitno je, da če opazite, da ga take vrste trening ne zanima, prenehate s to dejavnostjo in si omislite kakšno drugo. Pomembno namreč je, da v igri uživate tako vi kot tudi vaš štirinožni prijatelj. Skupno, kakovostno preživljanje prostega časa je namreč edino vodilo v srečno in zdravo življenje.

Drobne Deja

Viri:
https://wagwalking.com
https://www.k9magazine.com
http://www.doggiebuddy.com