8 stvari, ki jih vaš kuža potrebuje za zimo

Hladno vreme že prihaja v naše kraje. In ne glede na to, ali vaš kuža obožuje mrzlo vreme ali zimske dni raje preživlja doma, na toplem, je potrebno tudi v nekoliko hladnejših dneh opraviti vsakodnevne aktivnosti na prostem.

Če je vaš štirinožni prijatelj bolj zmrzljive sorte, potem smo za vas izbrskali nekaj pripomočkov, ki bodo njemu in vam olajšali mrzle zimske sprehode.

Če je vaš štirinožni prijatelj bolj zmrzljive sorte, potem smo za vas izbrskali nekaj pripomočkov, ki bodo njemu in vam olajšali mrzle zimske sprehode. Izdelki so primerni tudi za tiste pse, ki imajo radi zimo in jih zunaj ne zebe tako hitro. Vedno je potrebno naše hišne ljubljence, ko so dalj časa izpostavljeni hujšemu mrazu, zaščititi in  poskrbeti, da se počutijo udobno in zdravo.

Pa poglejmo, kateri osnovni pripomočki vam bodo pomagali prebroditi letošnjo zimo.

  1. Plašč za psa

Pomembno je, da telo svojega psa pozimi oblečete v nekaj toplega. Posebej je to pomembno pri psih, ki so nizke rasti in imajo zelo malo dlake. Ko izbirate pasjo jakno, se osredotočite na velikost vašega ljubljenca. Pomembno je, da je oblačilo za psa iz v zdržljivega materiala, ni predrago, da ga lahko perete v pralnem stroju in je enostavno za čiščenje.

  1. Pasji čevlji

Za marsikoga ne obstaja hujši občutek, kot mokre in mrzle noge v zimskem času. In tudi naši hišni ljubljenci lahko občutijo enako nelagodje, zlasti takrat, kadar so temperature pod ničlo.

Pri izbiri pasjih čevljev bodite pozorni, da so ti iz vodoodpornih materialov, ne drsijo in imajo nedrseč podplat za dober oprijem na tleh. Če niste prepričani, kakšno velikost noge ima vaš kuža, se obrnite na tabele, ki jih ponujajo proizvajalci pasjih čevljev.

V kolikor menite, da je vašemu kužku v čevljih neprijetno ali vas skrbijo pogledih drugih ljudi, pomislite na prednosti, ki vašemu kužku nudijo pasji čevlji v zimskem času. Z njimi se med drugim izognete tudi razjedam na pasjih šapicah, ki nastanejo zaradi kemičnih sestavin, ki se uporabljajo za odmrzovanje cest. Obenem poskrbite, da vašemu kužku na morebitnem ledu ne drsi in da lahko vaš sprehod s suhimi tačkami, traja dlje.

  1. Druge alternative za pasje čevlje

Se je vašemu kužku zgodilo, da nikakor ne želi nositi pasjih čevljev? To je pogost pojav, ki ga skrbniki opazijo, ko svojemu kužku nadenejo čevlje. Če opazite, da je vašemu kosmatincu ob hoji skrajno neprijetno, se zapleta ali pada, potem mu čevlje sezujte in poskusite s kakšno drugo alternativo. Če pa imate doma mladička, ga brž navadite na čevlje. Tako mu zima ne bo delala nikakršnih preglavic.

Za pse, ki res ne marajo čevljev, obstaja na tržišču tudi vosek, ki ga namažete psu na stopala in ga zaščitite pred mrazom, vodo in ledom. Preden se odločite za nakup, se prepričajte, da je kakršnakoli krema, ki jo nanašate na telo vašega psa, naravnega izvora. Psi namreč spoznavajo svet skozi svoja usta in če jim ne preprečimo, hitro pojedo karkoli jim namažemo na telo.

  1. Brisača iz mikrovlaken za hitro sušenje

Jesenska, zimska in pomladna sezona s seboj prinašajo veliko dežja ali snega. To pa pomeni, da imate doma mokrega psa, ki ga je težko posušiti. Da bodo vaše notranje površine in tudi vaš kuža čiste, lahko brisača, ki jo imate na dosegu roke vsakič, ko se vrnete iz sprehoda, prepreči širjenje umazanije in vode iz dlake vašega psa, v vaše stanovanje. Na tržišču je na voljo veliko različnih modelov brisač, od velikih do majhnih.

  1. Zimska pelerina

Če imate psa, ki ima malo dlake ali je sploh nima, ali pa je vaš kuža že nekoliko starejši, bolan in občutljiv na vlago ter vreme, je pomembno, da mu v deževnih dnevih nudite zaščito.

Najbolje je, da si omislite neke vrste zimsko pelerino. Taka pelerina je običajno podložena s toplejšim materialom, od zunaj pa je obdana z blagom, ki ne prepušča vode in vetra. Pomembno je, da se razteza po celotni dolžini telesa vašega psa in da so z njo zaščitene tudi vse tačke.

  1. Udobna odeja

Kako vašemu kužku omogočiti, da hladnejši zrak, krajši dnevi in oblačno nebo postanejo vsaj nekoliko znosnejši? Odgovor je, da mu ponudite mehko in prijetno odejo. Odločite se za takšno, ki bo mehka, topla in ravno prav velika. Ob nakupu preverite, da je vašemu kužku odeja res »prav« in da na njej lahko leži s celotnim telesom.

Odeja naj bo hitro sušeča in primerna za čiščenje v pralnem stroju. Pogosto jo operite ali zamenjajte. Le z redno higieno lahko svojemu ljubljencu zagotovite kakovostno življenje.

  1. Balzam za tačke

Če vaš pes ne mara nositi čevljev, pozimi pa veliko hodi po trdih površinah, je lahko balzam za tačke odličen način za obnovo vlage na njegovih blazinicah in zaščito pred razpokami.

Upoštevati morate, da ti balzami pozimi ne nadomeščajo skrbi za blazinice na tačkah vašega psa. Ob nakupu balzama se prepričajte, da je ta sestavljen iz naravnih sestavin. Večina psov namreč rada liže kateri koli izdelek, ki se nanaša na njihovo kožo.

  1. Ne pozabite na vodoodporno plast

Da svojemu kužku omogočite prijeten sprehod tudi v mrzli in mokri zimi, je pomembno, da poskrbite, da njegovo telo ostane na suhem.  Lahko si omislite vodoodporen plašč, ki ga vaš kuža nosi samostojno ali mu ga nataknete preko oblačila. Tak plašč omogoča vašemu kužku brezskrbno raziskovanje, ki z vodoodpornim oblačilom traja tudi dlje časa.

Za karkoli se odločite, poskrbite, da bo v prvi vrsti prijetno vašemu kužku. Poglavitnega pomena je, da vaš kuža na zraku uživa, raziskuje in spoznava svet skoz svoje radovedne oči. Če opazite, da je vašemu psu na mrazu neprijetno ali da zavrača ponujeno pomoč ob premagovanju mraza, se mu prilagodite in ga ne silite v dejanja, ki jih ne mara. Sreča vašega psa je pomembna prav toliko, kot je pomembna vaša sreča.

Deja Drobne

Viri:
https://familypet.com/the-nine-must-have-dog-products-for-winter/
https://www.petcoach.co/article/6-cold-weather-must-haves-for-dogs/