Jack Russell terier

12020

Jack-russell-terierPrimeren za:
Aktivne ljudi
Izkušene lastnike psov
Družine s starejšimi otroki

Na kratko o Jack Russell terierju:
Živahen
Inteligenten
Učljiv
Pozoren

Posebne zahteve:
Kljub temu, da je Jack Russell terier majhne velikosti, pa ima vseeno zelo velik karakter in ogromno energije, ki jo mora aktivno porabiti.

Zgodovina

Jack Russell terier je nastal na začetku 19. stoletja v Veliki Britaniji. Pasmo, kot jo poznamo danes, je ustvaril častiti John Russell, ki je pri svojih lovskih pohodih potreboval psa, ki je dovolj majhen, da iz brloga prežene lisico, ter hkrati dovolj sposoben ob konju preteči daljše razdalje. Za lov so raje izbirali bele pse, da so se na terenu vidno razlikovali od lovne divjadi. Iz že obstoječega fox terierja sta nastali dve različici, ki sta se razvili v ločeni pasmi – višji Parson Russell terier in nižji Jack Russell terier. Jack Russell je bil še dolgo uporabljan za lov in je šele v zadnjih desetletjih postal priljubljen kot družinski pes.

Videz

To so psi majhne rasti – tehtajo okoli 6 kg, samci v višino merijo do 30 cm, samice pa so nekoliko manjše. Ima dolgo telo na nekoliko krajših mišičastih nogah, vendar pa je kljub temu izredno močan in agilen. Glava mora biti ploska z širokim gobcem in temnim nosom ter očmi. Prsni koš ni pretirano globok, hrbet raven in močan, z visoko nasajenim repom, ki ga v gibanju ponosno nosi naravnost navzgor. Pri Jack Russell terierju poznamo tri tipe dlake – ‘smooth’ ali kratkodlaki, ‘wired’ ali resasti, vmesni tip pa se imenuje ‘broken’. Po telesu mora prevladovati bela barva s črnimi oziroma rjavimi oznakami. V gibanju je poskočen, z dobro koordinacijo.

Temperament

Jack Russell terier je živahen pes velikega karakterja, z neskončnim veseljem do življenja. Do lastnika je zelo vdan in ljubeč, vendar pa mu mora le-ta pri vzgoji že zgodaj postaviti pravila in pri njih vztrajati, saj se v nasprotnem primeru lahko pojavi agresija do psov, pretirano lajanje in druge neželene lastnosti. Do tujcev je prijazen, otroke pa moramo naučiti pravilnega rokovanja s psom. Izredno radi se igrajo, kar lahko lastnik dobro uporabi kot motivacijo pri šolanju. So zelo inteligentna pasma, zmožni so se naučiti ogromno trikov, vendar pa se zaradi svoje hiperaktivnosti hitro naveličajo ponavljajočih se ukazov. Lastnik je tako primoran šolanje za psa narediti čim bolj zanimivo. Najbolj se obnesejo kratke vaje, z malo ponovitvami in psu ljubo nagrado, kot je na primer met žogice ali igra vlečenja vrvi. Zelo uspešni so tudi pri pasjih športih, kot je na primer agility.

Zdravje in nega

Vsi trije tipi dlake so lahki za vzdrževanje, saj ne potrebujejo posebne nege ali striženja. Kopanje je potrebno le redko, saj nimajo močnega vonja. Kot mnogo živali bele barve, so tudi Jack Russell terierji nagnjeni k gluhosti. Pojavijo se lahko tudi bolezni oči in izpah pogačice, vendar pa so te bolezni v veliki meri dedne in se jim lahko izognemo, če mladiča izberemo pri dobrem vzreditelju, ki odgovorno pari samo zdrave živali, kar dokazuje tudi rodovnik.

Viri: dogbreedinfo.com
fci.be