Bostonski terier

6309

Bostonski-terierPrimeren za:
Prvega psa
Družine z majhnimi otroki
Aktivne lastnike

Na kratko o Bostonskem terierju:
Živahen
Igriv
Prijazen
Odločen
Inteligenten

Posebne zahteve:
Ta majhen pes je izredno primeren za bivanje v mestu, v stanovanju, ni pa primeren za bivanje v pesjaku oziroma na prostem.

Zgodovina

Bostonski terier je ena izmed redkih pristnih ameriških pasem. Nastal je, kot nakazuje ime, v Bostonu, s križanjem Angleškega bulldoga, danes izumrlega Angleškega belega terierja ter Francoskega bulldoga. Prvotno je Bostonski terier tehtal okrog 20 kilogramov, kasneje pa so s selektivno vzrejo njegovo težo postopoma zmanjšali. Ta terier le po imenu je danes izredno priljubljen družinski pes in spremljevalec, ki ga odlikuje prijeten temperament.

Videz

Bostonski Terier je majhen, kompakten in mišičast pes, ki v višino meri od 38 do 43 cm, telesna teža pa je med 4,5 in 11 kg.
Telo je kratko, kvadratastega videza, glava pa je srednje velika v sorazmerju z velikostjo telesa. Gobec je širok in kratek v sorazmerju z glavo, smrček je črne barve. Zobje so postavljeni v rahel predgriz, kar daje tudi gobcu kvadratast videz. Velike, okrogle, temne oči so postavljene nekoliko narazen, ušesa so majhna in pokončna. Okončine so ravne in mišičaste, prsni koš je širok, rep je nizko nasajen, koničast, kratek, raven ali zavit. Dlaka je kratka, gladka, fine teksture in je lahko različnih barv: progasta, črna ali rdeča z belimi oznakami.

Temperament

Bostonski terier je nežen, pozoren in zelo inteligenten pes, zato ga je precej preprosto trenirati. Do otrok in tudi do tujcev je izredno prijazen, pa tudi z drugimi živalmi ob ustrezni socializaciji nima težav. Ker je zelo aktiven, potrebuje odločnega vodjo, veliko mentalne in fizične stimulacije in aktivnosti. Je igriv, zabaven, navihan in zelo ljubeč pes, ki je rad del družine in ne mara občutka izključenosti. Odlično se bo vklopil v aktiven družinski življenjski slog, kjer bodo igro z otroki dopolnjevale različne družinske aktivnosti na prostem.

Zdravje in nega

Kratka in gladka dlaka za nego ni posebno zahtevna. Priporočljivo je občasno krtačenje, kopanje pa naj se izvaja le, kadar je to res potrebno. Nekoliko več pozornosti je potrebno nameniti negi obraza in okolici oči, da se preprečijo infekcije. Občasno krajšanje krempljev, redna zaščita pred zajedavci in ostala osnovna nega se izvaja enako kot pri drugih pasmah. Ta pasma je bolj ali manj brez vonja, odpadanje dlake pa je minimalno do povprečno.
Pasma je nagnjena k različnim težavam z očmi, kot je zgodnja siva mrena, entropija, glavkom, distrofija roženice, tretja veka in suhe oči. Zaradi same oblike nekoliko izbuljenih oči, so ti psi bolj nagnjeni tudi k poškodbam oči. Tudi gluhost, izpah pogačice, težave s srcem, kožni tumorji in tumorji mastocitov so pogoste zdravstvene težave Bostonskih terierjev. Zaradi brahikefalne oblike gobčka so ti psi nagnjeni tudi k težavam z dihanjem, se hitreje pregrejejo in zelo pogosto smrčijo. Naravne kotitve pri samičkah so ponavadi zelo težke, zato je pogosto potreben carski rez.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com 

narocite-se-na-revijo-kuzek