Poletna osvežitev za oba: trije recepti za smoothie, v katerem lahko uživate skupaj z vašim psom!

2015

poletna-osvezitev-za-obaMorda niste vedeli, da nekateri psi naravnost obožujejo tudi smoothieje – zdrave sadne in zelenjavne napitke, ki si jih v zadnjih letih zelo radi dnevno pripravljajo njihovi lastniki. Ob zvoku mešalnika se jim zato iskrivo zasvetijo proseče oči in komaj čakajo na svoj požirek.

Se vam to zdi nenavadno?  Ste tudi vi vašemu psu že ponudili kdaj kaj podobnega?

Pravzaprav ni nenavadno, ravno nasprotno, zdravo in zabavno je, če so le vse sestavine v mešalniku takšne, da so primerne tudi za pse. Pravzaprav  je lahko prav takšen napitek izvirna, zdrava, naravna popestritev enoličnega pasjega jedilnika in prav prijetna poletna osvežitev tudi za psa.

Večina psov namreč pri hrani sploh ni izbirčnih, pojedli bi pravzaprav čisto vse, kar bi njihovemu lastniku padlo z mize in vsekakor še kaj drugega…

Pokušina vaših zdravih napitkov se lahko začne: le kapljica slastnega smoothieja, ki naj vam »povsem slučajno« kane na tla prav pred smrček vašega psa, vam bo v trenutku najbolj zanesljiv pokazatelj, kako je všeč okus pijače vašemu kosmatincu. Če bo kuža mešanico z veseljem polizal, lahko iz kapljice nastane njegov dnevni  odmerek. In le zakaj ne bi delili z njim nečesa naravnega, zdravega in okusnega ter uživali svoj obrok v družbi najboljšega prijatelja?!

Predstavljamo vam tri recepte, katerih sestavine so zelo primerne tudi za pse, sadno zelenjavni napitek pa je odličnega okusa in prava vitaminska bomba za oba.

1. Tropski ohrovtov smoothie

Ker z mešanjem sadja in zelenjave v mešalniku omogočimo, da se hranilne snovi v telesu bolje absorbirajo, je takšen način priprave hrane idealna oblika, ki jo lahko uporabljamo tako za dojenčke, kakor tudi za pse, saj ne eni ne drugi zelenjave in sadja ne prežvečijo. Dojenčki zato, ker nimajo zob in tega pač še ne morejo, psi pa zato, ker si za to opravilo pač ne vzamejo dovolj časa.

Sestavine:
1 zmrznjena banana
9 – 10 koščkov ananasa
pest ohrovta
žlica lanenega olja
1 skodelica kokosove vode (lahko pa je tudi navadna voda)

Vse sestavine stresite v mešalnik, dobro zmešajte in takoj ponudite.

2. Smoothie z arašidovim maslom in jagodami

Mešanica je zelo hranljiva, ker vsebuje veliko proteinov, grški jogurt pa vsebuje tudi številne probiotične kulture, ki pozitivno vplivajo na prebavo ljudi in psov. Jagodičevje vsebuje encime, ki pomagajo k bolj belim zobem, arašidovemu maslu pa se predvsem psi preprosto ne morejo upreti (pozor – arašidovo maslo pa ni primerno za mačke!)

Sestavine:
1 nemasten grški jogurt
2 žlici arašidovega masla
8 manjših jagod (zamrznjene ali sveže)
1 žlica javorjevega sirupa

Sestavine stresite v mešalnik, zavrtite in že je pripravljen odličen, zdrav napitek, ki ga použijte kar takoj.

3. Smoothie iz jagod, manga in ohrovta

Še dobro, da psi barve zaznavajo drugače kot ljudje, saj je ta pijača resnično strašno grde barve in pogled nanjo ni vabljiv, vendar pa jo odlikujeta mamljiv vonj in odličen okus.

Sestavine:
2 pesti zamrznjenih koščkov manga
6  jagod (zamrznjenih ali svežih)
Pest ohrovta
Žlica lanenega olja
Skodelica kokosove vode (lahko tudi navadne vode)

Sestavine stresite v mešalnik, zavrtite, zamižite (ne razmišljajte o barvi!)  in ponudite takoj.

Še posebno v vročih poletnih dneh so takšni napitki prijetna, zdrava osvežitev in dodatna energija za vaše pasje družabnike, ki so tudi fizično bolj aktivni kot pozimi.

Vsekakor pa lahko dodajate še kakšne nove sestavine in ustvarjate nove okuse, pomembno je le, da se prepričate o primernosti posamezne nove dodane sestavine tudi za pse.

Maja Kalaš

Vir: www.dogster.com

 

narocite-se-na-revijo-kuzek