Maltežan

5736

MaltezanPrimeren za:
Prvega psa
Družine z otroki
Starejše ljudi
Manj aktivne ljudi

Na kratko o Maltežanu:
Družaben
Prijazen
Igriv
Predan družini
Ne mara biti sam

Posebne zahteve:
Maltežan lahko brez težav biva v stanovanju ali hiši brez vrta, ni pa primeren za bivanje v pesjaku. Ne potrebuje zelo veliko aktivnosti na prostem, rad pa je v središču pozornosti, uživa v družbi človeka, se rad uči in sodeluje v zabavnih aktivnostih, slabo pa prenaša samoto.

Zgodovina

Maltežan je starodavna majhna pasma, ki izvira z mediteranskega področja. Njegovi predniki naj bi bili majhni vodni psi, Kodri in Španjeli. Čeprav pasma domnevno izvira z Malte, po kateri je domnevno dobila tudi ime, pa nekateri viri njegov izvor povezujejo tudi z dalmatinskim otokom Mljet ali z nekdanjim sicilijanskim mestom Melita. Maltežan je že od nekdaj predvsem družni pes, ki je stoletja delal družbo damam modre krvi, danes pa je zelo priljubljen in razširjen ljubljenček v vseh družbenih krogih.

Videz

To je majhen, odporen pes, s svilnato dlako. Telo je kompaktno, nekoliko daljše od telesne višine. Prsni koš je globok, lobanja rahlo zaokrožena. Ušesa so viseča, tesno ob glavi, srednje velika in močno odlakana. Gobec je ožji, na koncu nekoliko zašiljen. Smrček je črn z odprtimi nosnicami in tudi oči so črne, velike, svetleče. Kožuh je svilnat, bele ali bež barve, enojen, dlaka pa je lahko ravna, ali pa, pri nekaterih primerkih, valovita oziroma kodrasta, vendar to ni zaželena lastnost. Odpadanje dlake je minimalno, zato se Maltežan smatra za bolj primerno pasmo za ljudi z alergijami in astmo.

Temperament

Maltežan je živahen in igriv pes, hkrati pa je nežen in zaupljiv, zelo predan svojemu gospodarju. Je zelo inteligenten in dober pri učenju trikov, prav tako pa drzno in hitro sproži glasen alarm v primeru sumljivih zvokov. To je tipičen spremljevalni pes, ki je rad zunaj, uživa v igri in različnih dejavnostih z družino, potrebuje pa odločnega vodjo, ki mu zna postaviti meje. Ob preveč permisivni vzgoji lahko prevzame vlogo vodje, ob preveč zaščitniškem vedenju lastnika pa lahko razvije sindrom majhnega psa. Maltežani niso radi sami, pojav nezaželenih oblik vedenja, kot posledic ločitvene tesnobe, pa je lahko resna težava, zato jih je potrebno na samoto navajati zgodaj in postopoma.
Ob ustreznem, odločnem vodstvu je Maltežan nezahteven družabnik in odličen družinski pes.

Zdravje in nega

Dnevno krtačenje dlake je zelo pomemben del nege, saj pomaga ohranjati dlako čisto in sijočo, kožo pod njo pa zdravo, kar je izrednega pomena pri tej pasmi. Čiščenje predela okoli oči je prav tako pomembno opravilo, da se v največji možni meri preprečijo vnetja oči in zabarvanje dlake. Kopanje se izvaja po potrebi, lahko se uporabi tudi suhi šampon. Skrb za nego ušes in ušesnih kanalov je potrebna, da se preprečijo vnetja.
Maltežani nimajo posebnih genetskih nagnjen k obolenjem, so nagnjeni k sončnim opeklinam, težavam z dlako in kožo, pa tudi težavam z očmi in z dihali. Posamezni primerki imajo tudi pogoste prebavne težave. Pomembna pa je tudi redna ustna higiena, saj so prav tako podvrženi težavam z zobmi.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com

narocite-se-na-revijo-kuzek