POZOR: nevarnost, ki na vašega psa preži v dvigalu!

3876

smrtno-nevarna-voznja-z-dvigalomNevarnost, ki preži na vašega psa v dvigalu je na videz tako nedolžna, a potencialno tako usodna, da jo večina lastnikov povsem spregleda. Pa vendar je na spletu mogoče zaslediti veliko število zgodb in pripetljajev, ki so se končali enkrat srečno, večkrat pa žal mnogo bolj tragično.

Če živite v večji stanovanjski zgradbi, potem ste vajeni uporabe dvigala in temu sredstvu za transport od stanovanja do pritličja niti ne posvečate posebne pozornosti. Ravno ta brezbrižnost ob uporabi dvigala pa lahko vodi v nesrečo.

Si predstavljate, da se s psom odpravljate na sprehod, kot vselej mu nadenete ovratnico, na katero pripnete povodec, vse v skrbi, da bi vašega psa zaščitili, da se mu ne bi zgodilo kaj nepredvidenega. In vendar je lahko ob nesrečnem spletu dogodkov prav to rutinsko, odgovorno opravilo zanj usodno.

Ko se odpravite iz stanovanja vas nekaj zamoti – morda je to sms sporočilo na telefonu, morda odvezana vezalka, ali samo zgodnja jutranja ura. Vstopite v dvigalo, vaš kosmatinec vam sledi, niste pa opazili, da se je njegov povodec zataknil v avtomatska vrata dvigala. Ali pa ste to opazili prepozno… Panično pritiskate na gumb za odpiranje vrat, a brez uspeha, dvigalo že potuje naprej, marsikje se novih dvigal ročno več ne da ustaviti in ne glede na to ali gre za navaden povodec ali raztegljivi flexi povodec, vsakega prej ali slej zmanjka. Ko se vrvica napne, bo s seboj potegnila tudi vašega ljubljenca. Vse to se zgodi v nekaj sekundah, posledice pa so lahko resnično tragične.

Zgodba kot smo jo opisali ni izmišljena, takšnih zgodb je kar nekaj. Nadzorna kamera v neki stanovanjski zgradbi pa je takšen pripetljaj celo posnela. Poglejte si video posnetek:

Ker je šlo za Rottweilerja, je kuža nesrečni pripetljaj na srečo preživel, saj se mu je zaradi sile vlečenja ovratnica pretrgala. Lastnica, ki je poskušala psu pomagati, pa jo je odnesla z dvema zlomljenima prstoma. Zdaj pa si predstavljajte, da bi šlo za manjšega psa, da se ovratnica ne bi strgala in da bi dvigalo s polno močjo potovalo naprej. Grozljivo je sploh pomisliti kako bi se lahko končalo.

V marsikateri situaciji se lahko izognemo uporabi dvigala in gremo preprosto po stopnicah. Vendar pa se za manjše pse, mladičke, starejše pse in pse, ki imajo težave s kolki, hoja po stopnicah odsvetuje, zato je dvigalo vseeno varnejša izbira, če ga uporabljamo previdno in odgovorno.

Dvigala so torej nevarna, tudi za naše štirinožne prijatelje, zato moramo vselej upoštevati nekaj varnostnih napotkov za varno prevažanje z dvigalom:

  • Za varen vstop in izstop dvigala vedno opazujte psa pri vstopanju. Naj ne vstopa preveč pred ali preveč za vami, tako, da bi se lahko zgodilo, da bi ostal sam na kateri koli strani dvigala.
  • Pazite se vrat, ki se samodejno odpirajo in zapirajo. Nekatera so sicer opremljena s senzorji, ne pa vsa in v slednjem primeru obstaja možnost, da vrata psa priprejo.
  • Če imate psa na vrvici, jo vedno držite v roki (ne pustite, da bi se vrvica vlekla po tleh), dolžina pa naj bo ob vstopanju in izstopanju skrajšana tako, da pes hodi ob nogi.
  • Če psa nimate na vrvici, pazite, da ne bo zaostal za vami ali sam potoval v dvigalu, saj lahko tudi to vodi v nevarne situacije.
  • Vedno pazite pri vstopanju in izstopanju v dvigalo, če je v dvigalu drug pes ali oseba, ki bi se lahko ustrašila psa ali ki bi se je lahko pes ustrašil in odreagiral nepričakovano.
  • Ko čakate na dvigalo, ne stojte s psom preblizu vrat dvigala, tako, da pred vstopom v dvigalo omogočite ljudem (ali psom), ki so v dvigalu nemoten izstop.
  • V primeru, da obtičite v dvigalu, je dobro, če imate med čakanjem pomoči pri sebi nekaj vode, ki jo lahko ponudite psu za pitje, zlasti, če se vračate s sprehoda, saj lahko med dolgim čakanjem že nastopi dehidracija.
  • Na tleh dvigal so neredko prisotni ostanki različnih kemikalij in razlitih tekočin, ki se ljudem polijejo med transportom ali jih v dvigalo prinesejo na čevljih, zato psu ne pustite lizanja tal dvigala.

Seveda pa bodite ob uporabi dvigala s psom obzirni tudi do drugih in upoštevajte njihov osebni prostor. Psu naročite naj sede in počaka do konca vožnje, ne pustite pa mu ovohavanja ali skakanja na ljudi, saj niso vsi ljudje ljubitelji psov. Po drugi strani pa imate tudi vi pravico ljudi opozoriti naj ne božajo psa, saj se lahko v takšni situaciji počuti potisnjenega v kot in odreagira nepredvideno.

Poskrbimo, da bo prevažanje z dvigali varno in prijetno za vse!

Maja Kalaš