Sibirski haski

6371

Sibirski-haskiPrimeren za:
Izkušene pasje lastnike
Aktivne posameznike
Družine s starejšimi otroki
Ljubitelje zimskih aktivnosti

Na kratko o Sibirskem haskiju:
Ljubeč
Nežen
Prijazen
Inteligenten
Neodvisnega duha
Odločen

Posebne zahteve:
Ti psi slabo prenašajo visoke temperature, zato jih je poleti potrebno še posebej skrbno zaščititi pred pregretjem. Priporoča se bivanje v hiši z velikim vrtom, le ob zares izdatnih količinah aktivnosti, pa tudi v stanovanju. Obvezni so sprehodi na povodcu, saj gre za zelo samovoljnega psa z močnim nagonom.

Zgodovina

Sibirski Haski izvira iz vzhodnega sibirskega polotoka, kjer so ga Eskimi stoletja uporabljali za vleko sani, za lov na jelene in kot psa čuvaja. Haskiji so bili zaradi svoje izjemne vzdržljivosti in odpornosti na mraz odlični delovni psi za specifične sibirske razmere, prav tako pa so bili zelo sposobni za sodelovanje in skupno delo v majhnih ali večjih skupinah, kar je ena prav tako od posebnih značilnosti pasme.
Pasma je postala popularna leta 1925, ko je na Aljaski razsajala epidemija davice in so se ti psi nadpovprečno izkazali pri prevozih zdravil na velikih razdaljah, v težkih vremenskih razmerah. Med drugo svetovno vojno so pse uspešno uporabljali tudi za iskanje pogrešanih in sodelovanje v reševalnih enotah. Danes pa je Sibirski haski predvsem priljubljen spremljevalec aktivnih posameznikov po vsem svetu.

Videz

To so arktični psi, močni, kompaktni, delovni, vzrejeni za vleko sani. Srednje velika glava je v sorazmerju s telesom, gobec je mezokefalne oblike, zobje pa so postavljeni v škarjast ugriz. Srednje velike, ovalne oči so lahko modre, jantarjeve ali rjave barve. Oči so lahko tudi pol modre in pol rjave,  nekateri primerki pa lahko imajo tudi eno modro in eno rjavo oko. Ušesa so pokončna, trikotne oblike in postavljena visoko na glavi. Rep je košat, srpaste krivulje. Posebnost pasme je odlakanost tudi med prsti na nogah, ki psu zagotavlja toploto tudi v ekstremno nizkih temperaturah. Barva smrčka odvisna od barve psa, ki je lahko črna, jetrna ali rjavo-rdeča. Srednje dolga dlaka je dvojna, gosta in vodoodporna in lahko prenese tudi temperature do – 60°C. Barve dlake vključujejo vse odtenke, od črne do popolnoma bele, z ali brez oznak na glavi. Maska in spodnja stran telesa sta največkrat bele barve. Pogoste barve kožuha so še črna in bela, rdeča in bela, rjava, siva in bela, srebrna, volčje-siva, bež in bela, rdeča, oranžna s črnimi oznakami, temno siva in ​​bela.

Temperament

Sibirski haski je visoko energičen, ljubezniv, igriv in nežen pes, ki je zelo rad s svojo družino. Je ubogljiv, socialen, sproščen in zelo prijazen do otrok, tudi do mlajših. Ti psi niso čuvaji, ker so prijazni s tujci, zelo redko lajajo in so zelo učljivi, če je njihova vzgoja nežna, strpna in potrpežljiva. Če niste poznavalec psov, pa lahko postane Sibirski haski namerno nagajiv, svojeglav in zahteven za vzgojo. Res da ne laja pogosto, vendar pa je njegovo zavijanje moč slišati tudi 15 kilometrov daleč. Haski je lahko idealen spremljevalec za jogging, ker je vzdržljiv in neizmerno rad pohajkuje, potrebuje veliko fizične vadbe, potrebno pa je upoštevati tudi temperature ozračja. V vročih poletnih dneh namreč Haski potrebuje senco in hladne prostore, kamor se lahko umakne. V zimskih aktivnostih bo neizmerno užival, saj je to v srcu in po duši arktična pasma.
Dolgočasje in  pomanjkanje telesne in mentalne aktivnosti tega psa lahko pripelje do destruktivnega vedenja.

Zdravje in nega

Pasma je nagnjena k displaziji kolkov, premiku sečnice, težavam z očmi (zgodnja siva mrena in distrofija roženice), pa tudi k specifičnim težavam s kožo, ki so posledica pomanjkanja cinka. Povprečna življenjska doba pasme je 10 do 12 let.
Dlaka se menja dvakrat letno in v obdobju menjave zahteva redno dnevno krtačenje, s katerim se odstrani odmrla dlaka in prepreči vozlanje. Kopanje se izvaja le, kadar je to neizogibno potrebno. Ostala nega se izvaja enako kot pri drugih pasmah.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com

 

narocite-se-na-revijo-kuzek