Zakaj pes raje je s tal kot iz posode?

3210

zakaj-pes-ne-je-iz-posodeŠtevilni novopečeni lastniki psov so pogosto presenečeni nad nenavadnim prizorom: svojemu pasjemu prijatelju postrežejo njegov slasten dnevni obrok v prav posebno skrbno izbrani pasji skledi, nadebudni kosmatinec pa, glej ga zlomka, hrano raznaša po vsem stanovanju in jo nato z največjim veseljem zaužije kar s tal ali celo s preproge. Postopek ponavlja toliko časa, dokler ni skleda prazna, ob tem nenavadnem ritualu pa se prav zadovoljno oblizuje.

Seveda najbrž zelo težko verjamete, da je takšno pasje početje najbolj učinkovit način pasjega prehranjevanja, posledično pa skrbite tudi zaradi madežev na vaši najljubši preprogi ali na skrbno pomitih tleh.

Torej, kaj je razlog, da pes ne zaužije svojega obroka v skladu z vašimi pričakovanji –  direktno iz posode s hrano, kot naj bi bilo za psa običajno?

Poglejmo pojasnila strokovnjakov in nekaj možnih vzrokov za takšno vedenje in prehranjevalne posebnosti psa, ki jih lahko smiselno povežemo tudi z naravnimi zakonitostmi pasje vrste:

Dr. Julie Albright, strokovnjakinja za vedenje psov in docentka na Univerzi Veterinarske medicine v Tennesseeju pojasnjuje, da psi, ki v divjini ubijejo svoj plen, takoj odvlečejo nekaj najlepših kosov mesa stran od ubite živali in si tako zagotovijo svoj delež hrane, ki je ne bo potrebno deliti z vodjo tropa ali z močnejšimi člani krdela. Boj za hrano je očitno veliko bolj tvegano početje od »skrivanja« svojega deleža hrane, predvsem za tiste šibkejše in bolj podrejene predstavnike tropa, pravi Dr. Albright.

Čeprav imate v družini samo enega psa, ki pri svoji skledi sploh nima konkurence, gre torej pri njegovem vedenjskem vzorcu za njegov evolucijski nagon.

Druga možnost, pove Dr. Albright, ki je prav tako verjetna, če uporabljate kovinsko posodico za hrano, pa je lahko tudi moteč hrup oziroma zvok ob premikanju hrane po posodi, ob dotikanju posode z ovratnico in podobno. Torej zvok ob dotiku krožnika ali pasje posode je lahko za psa moteč, morda zastrašujoč, kar poskuša odpraviti tako, da si svojo hrano odnese čim dlje stran od sprožilca zvoka. Če vas pasje početje moti in želite omejiti nenavadno pasje prehranjevanje, mu poskusite postreči naslednji obrok v plastični, keramični ali morda papirnati skledi (krožniku) in opazujte, kako se bo pes odzval. V kolikor bo svoje raznašanje hrane opustil, ste našli pravi odgovor.

Tretja možnost je še lokacija prostora, kjer je postavljena pasja posoda. Če pes odnaša svojo hrano na mirnejše lokacije v stanovanju, morda sporoča, da si želi zagotoviti zasebnost pri jedi. Če imate v družini še druge pse ali hišne ljubljenčke, je ta verjetnost še toliko večja. Morda lahko poskusite prestaviti njegovo posodo v kakšen bolj odmaknjen, miren kot v stanovanju. Psa opazujte. V kolikor bo po zamenjavi lokacije zaužil ponujeni obrok iz sklede, je res potreboval zgolj nekoliko več miru in občutek zasebnosti, bodisi resnične ali pač zgolj navidezne.  Pomembno je, da se pes počuti dobro, varno, sproščeno in prijetno.

Poskusite poiskati odgovor in najti rešitev za ta nenavadni ritual vašega pasjega prijatelja. Če vam tudi z zgoraj omenjenimi spremembami ne bo uspelo in bo kosmatinec še vedno vztrajal pri svojem načinu prehranjevanja, pa je verjetno najbolj smiselno, da se sprijaznite s posebnežem, se odpoveste preprogi v prostoru in preprosto pogosteje obrišete tla z vlažno krpo. Naj vam skupnega življenja ne grenijo malenkosti, prilagodite se svojemu pasjemu prijatelju, saj se tudi on prilagaja vam in vašemu načinu življenja ter dela po svojih najboljših pasjih močeh. Imejte ga radi takšnega, kot je, sprejmite njegovo početje kot zabavno, zaželite mu dober tek in se ne obremenjujte.

Maja Kalaš

Vir: www.vetstreet.com

narocite-se-na-revijo-kuzek