Pomeranec

10444

PomeranecPrimeren za:
Prvega psa
Družine s starejšimi otroki
Manj aktivne ljudi
Upokojence

Na kratko o Pomerancu:
Prikupen
Živahen
Radoveden
Učljiv
Predan

Posebne zahteve:
To je hišni pes, ki ni primeren za zunanje bivanje. Zelo se naveže na lastnika, ne mara pa biti sam, zato se priporoča zlasti za ljudi, ki niso veliko zdoma.

Zgodovina

Pasma je dobila ime po regiji Pomeranija, na področju današnje Nemčije in Poljske. Ker so predniki Pomeranca Laponski vlečni psi, so bili prvotni primerki Pomerancev precej večji, kot je ta pasma danes. Bili so bele barve, tehtali so do 15 kilogramov, uporabljali pa so se za pašo in čuvanje ovac.
Kraljica Viktorija je konec 19. stoletja začela selektivno izbirati in vzrejati manjše primerke Pomerancev, tako, da je sčasoma ustvarila pasmo, ki jo danes poznamo kot eno izmed najmanjših pasem na svetu.
Pomeranca še danes odlikujejo številni talenti, učljivost, agilnost in predvsem izredna navezanost na človeka, zaradi česar je še danes po vsem svetu izredno priljubljen družni pes.

Videz

Pomeranec je majhen psiček, ki lahko tehta od dva do tri kilograme in pol, v višino pa meri med 13 in 28 centimetrov. Ima klinasto obliko glave, barva smrčka je vselej v barvi dlake, zobje so postavljeni v škarjast ugriz. Oči so mandljaste oblike, temno rjave barve in srednje velikosti. Majhna, pokončna ušesa so visoko nastavljena, rep je košat in leži plosko preko hrbta. Dlaka je bujna, gosta in dvojna, vrhnja dlaka je ravna z ostro teksturo, podlanka pa je mehka, debela in kratka. Dlaka je okoli vratu in po prsnem košu daljša. Barve kožuha so lahko: rdeča, rjava, oranžna, krem, siva, črna, bela, dvobarvna (kjer je osnovna barva bela), črna z ožigi ter oranžna, rdeča in krem s črnimi konicami.

Temperament

Pomeranec je živahen, ponosen in vedoželjen psiček. Pogosto se ne zaveda svoje majhne rasti in je ena izmed najbolj neodvisnih majhnih pasem, zato zahteva čvrsto, dosledno, vendar nežno roko. Je zelo zvest svojemu lastniku in družini, pokoren in temperamenten, ljubeč po naravi in nadvse prikupen.
Pomeranec je lahko zelo izbirčen pri hrani, je dober čuvaj in zna glasno opozoriti, da je neznanec pred vrati. Visok odstotek psov te pasme pa trpi za sindromom majhnega psa ali separacijsko anksioznostjo, zato je postavljanje pravil od malega pri tej pasmi še posebno pomembno. Ob ustrezni vzgoji in odločnemu vodstvu, pa je to lahko lepo vzgojen, duševno stabilen in zaupanja vreden ter prisrčen človekov družabnik.

Zdravje in nega

Zanimivo za to pasmo je, da kljub dolgi in bujni dlaki slednja ni posebno zahtevna za nego. Zadostuje že tedensko temeljito česanje, saj je dlaka izredno odporna na umazanijo. Kopanje naj se izvaja le ko je to zares potrebno. Priporoča pa se tudi redna nega zob, da se prepreči zgodnja izguba zob, redno čiščenje očesnih izločkov, striženje krempljev po potrebi in čiščenje ušes.
Pomeranci so nagnjeni izpahu pogačice, težavam z dihanjem in zadušitvam, vnetjem oči, težavam s srcem, alergijam kože, zobni gnilobi in zgodnji izgubi zob. v starosti so podvrženi tudi prekomerni izgubi dlake in delni plešavosti. Pogosta je tudi preobčutljivost na zdravila in cepiva. Zaradi svoje majhnosti samičke po navadi težko kotijo in je pogosto potreben carski rez.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com

 

narocite-se-na-revijo-kuzek