Irski mehkodlaki pšenični terier

Irski-mehkodlaki-psenicni-terierPrimeren za:
manj izkušene lastnike
družine z otroki

Na kratko o irskem mehkodlakem pšeničnem terierju:
ljubeč
nežen
živahen
inteligenten

Posebne zahteve:
Irski mehkodlaki pšenični terier je prijazen družinski kuža, ki s svojimi otroškimi norčijami razveseljuje vse okoli sebe.

Zgodovina

Poleg irskega terierja je mehkodlaki pšenični terier ena najstarejših irskih pasem psov. Pasmi sta si v sorodu, vendar pa njegov nastanek ni povsem znan, predvidoma pa je soroden tudi kerry blue terierju. Zapisi o mehkodlakih psih na Irskem segajo tudi do devetnajstega stoletja. Znan je bil kot ‘pes revežev’ in je opravljal številne naloge na kmetiji, kot so pašnja in varovanje drobnice, čuvanje posestva in imetja lastnika in zatiranje škodljivcev okrog hiše. Kljub dolgi zgodovini pasme, pa jo je irski kinološki klub priznal šele leta 1937. Kmalu za tem so pse uvozili tudi v Združene države Amerike, tako pa je njihova razširjenost in priljubljenost rasla po celem svetu.

Videz

Je močan, aktiven in dobro grajen srednje velik pes. Doseže plečno višino do 48 cm in težo do 21 kg. Glava je mogočna in relativno dolga, s ploskim lobanjskim delom in definiranim stopom. Nos je črn in dobro razvit, oči temne in ne prevelike, ušesa pa so majhna do srednje velika, nošena naprej in so nekoliko temnejše obarvana. Vrat je srednje dolg in brez odvečne kože, hrbet je močan in raven, z enakomerno hrbtno linijo, prsni koš pa globok. Rep je nošen navzgor, vendar ne čez hrbet in je bil tradicionalno kupiran. Noge so popolnoma ravne in močnih kosti in mišic, z majhnimi tačkami. V gibanju je svoboden, dobro koordiniran in lahek, komolci ostajajo ob telesu in se ne obračajo navzven. Njegova značilna dlaka je enojna, kar pomeni, da nima podlanke. V teksturi je mehka in svilnata, kar pasmi daje ime. Lahko se jih trima, vendar je bolj znana silhueta dolgodlakih psov. Mladiči se skotijo z drugačno obarvanostjo in so pogosto rdečkasti ali sivkasti s temno masko ali temnimi oznakami po telesu, ki z odraščanjem zbledijo. Odrasli psi so pšenične barve v odtenkih od svetlorumene do zlatorjavih tonov.

Temperament

So živahni psi z dobrim in stabilnim karakterjem, ki ohranjajo mladičkasto igrivost skozi celotno življenje. Do svoje družine so zelo zvesti in ljubeči, tudi z otroci se dobro razumejo. S psi se načeloma dobro razumejo, če so že od malega dovolj dobro socializirani. So dobri čuvaji, ki z laježem opozorijo na bližajoče se tujce. Zaradi izjemne inteligence je šolanje enostavno, če smo le dovolj disciplinirani in vztrajni ter učenje naredimo psu zabavno. Potrebujejo pogoste in aktivne sprehode s svojim ‘krdelom’, v stanovanju pa so nekonfliktni in mirni.

Zdravje in nega

Nagnjeni so h kožnim alergijam in k bolezni ledvic.
Nega mehkodlakega pšeničnega terierja je nekoliko bolj zapletena kot pri drugih terierjih, saj njihova dolga, svilena dlaka zahteva pogosto, celo dnevno česanje z glavnikom in razčesavanje vozlov. Cilj je čim bolj naraven izgled psa in ne natupiranje in pretiranega volumna dlake. Dlake ne puščajo tudi ob sezonskih menjavah, zato so dobri psi za alergike. Pomembno je čiščenje oči in ušes, da ne pride do infekcije.

Viri: dogbreedinfo.com
fci.be