Običajne vedenjske težave mladičkov in odraščajočih psov

obicajne-vedenjske-tezave-mladicev-in-odrascajocih-psovRevija Kužek se je dogovorila za redno sodelovanje z Anito Gosnik, ki je univerzitetna diplomirana psihologinja. Usposablja se iz vedenjsko-kognitivne terapije, v Veliki Britaniji pa opravlja podiplomski študij iz psihologije in vedenja psov. Novopečenim lastnikom psov pomaga s preprostimi napotki in z uvajanjem pravil, kako vzgojiti navihanega mladička v lepo vzgojenega odraslega psa. V rubriki vprašajte pasjo psihologinjo bo odgovarjala na vaša vprašanja, povezana z vzgojo mladičkov. Vprašanja pošljite na elektronski naslov psihologinja@kuzek.si

Odgovori so informativnega značaja, niso primerni za nujne primere in ne morejo nadomestiti poglobljenega osebnega posveta s strokovnjakom.

Pasji mladički. Majhne, tople, puhaste kepice. Tako sladki, da kar pozabimo, da potrebujejo veliko vzgoje, jasnih pravil in mej že v samem začetku. Enako pomembna pa je tudi socializacija. Zgodnje izkušnje mladička bodo oblikovale osebnost vašega odraslega psa, način kako bo videl svet okoli sebe in kako se bo znal spoprijemati z novimi, stresnimi situacijami. Socializacija je razvojni proces, skozi katerega pasji mladički in adolescenti spoznavajo in se navajajo na svoje okolje, ki prinaša številne spremembe. Ugotavljajo kaj je varno in kaj nevarno. Vse kar želite, da bi vaš mladiček z veseljem sprejemal kot odrasel pes – različne ljudi, živali, predmete, zvoke in situacije – mu morate predstaviti pogosto in na pozitiven način v prvih mesecih življenja. Bistvenega pomena je čas med 8. in 16. tednom starosti – to je optimalno obdobje za socializacijo.

Ko se konča ta razvojna faza, postanejo mladički pozorni na druge pse, če jih do sedaj niso pogosto srečevali. Lahko se zgodi, da postanejo plašni ali renčijo, ko se jim približa majhen otrok ali tujec, če se z njimi niso redno srečevali v obdobju mladička. Psi, ki jim primanjkuje socializacije do 16. tedna, pogosto razvijejo vedenjske težave, ki izvirajo iz nepoznavanja stvari in negotovosti, lahko se prične pojavljati agresija, strah pred drugimi psi, pred ljudmi, lajanje in zaganjanje, nekateri pričnejo loviti druge živali. Da pridobite, tako vi kot vaš mladiček, pozitivne začetne izkušnje, se pridružite pasjim šolam, kjer organizirajo igralne urice prav za mladičke v starosti do 16. tedna.

V nadaljevanju pa si poglejmo nekaj običajnih (in manj običajnih) težav lastnikov psov in kako ravnati v teh situacijah.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Anita Gosnik, univ. dipl. psihologinja,
PSI-SVET, šolanje psov in vedenjsko svetovanje

Objavljeno v dvaindvajseti številki revije Kužek