Kako vzgojiti psa?

2445

Naši ljubi kužki so del naše družine in si zaslužijo najboljše možno življenje. A vendar, ko pride do vzgoje, se mnogo skrbnikov srečuje s skrbmi, vprašanji, negotovostjo in vsakodnevnimi izzivi. Kakršnakoli vzgoja, bodisi mladička, bodisi prevzgoja starejšega psa, je zmeraj izziv za našo doslednost in voljo.

Kužki so po navadi majhne vreče energije. Pogosto so zelo radovedni. Življenje s kužkom, ki ni primerno vzgojen, je težavno. Zato smo za vas izpostavili 10 življenjskih nasvetov, kako vzpostaviti najboljši odnos s svojim kužkom ter kako sočutno vzgojiti vašega štirinožnega kosmatinca.

pes na povodcu sedi pred človekom

Spodbujajte dobro samozavest

Da imajo kužki samozavest, boste rekli? Seveda. Psi so bitja, ki se skozi vse življenje učijo. In tudi napake in ovire na poti, so del življenja. Skrbniki moramo biti tako vedno pozorni in včasih pustiti, da psi sami rešijo svoje težave. Pomembno je, da jih ne motimo in ne upravljamo pretirano z njimi, ko se poskušajo naučiti nekaj novega.

Ko svojega kužka postavite med učenjem pred kak izziv, se umaknite in mu dajte nekaj minut ali sekund časa, da se znajde sam in poskuša sam izvedeti, kaj točno želite od njega. Če opazite, da se je kužek med izzivom zmedel in izgubil rdečo nit, ponovno pričnite z izzivom v lažji obliki ali psu ponudite dodaten namig.

Najlepši primer tega je, ko želite svojega kužka naučiti sedeti. Namesto da mu zadnjico tiščite k tlom ali vlečete povodec in ponavljate »sedi, sedi, sedi, sedi…«, raje molčite in čakajte. Če vas pes ne upošteva takoj, ponovite besedo »sedi« in mu namignite kaj želite. Ko se kuža usede ali uleže, a lahko nagradite in pohvalite.

Pomembno pri učenju osnovnih ukazov, kot so: sedi, počakaj, lezi, daj tačko je, da smo v začetku vztrajni in dosledni ter ne prehitevamo dogodkov. Ko pes obvlada en ukaz, je čas za učenje novega ukaza.

Postavite meje

Tako kot otroci, tudi kužki potrebujejo pravila in prepovedi. Pomembno je, da kužku že v začetku postavite pravila, ki jih mora upoštevati. Najpomembneje pa je, da tudi sami dosledno sledite postavljenim pravilom.

Pričnete lahko z enim zelo pomembnim pravilom. Naučite svojega psa, da ko odprete vhodna vrata, ne steče takoj ven. Se pravi, da mora počakati, da mu vi to dovolite. Poskrbite tudi, da se vsi v vašem gospodinjstvu strogo držijo tega pravila. Psi na splošno težko ločijo med določenimi pravili.

Eno takih pravil je, da svojemu kužku pustite, da skoči na vas, ko nosite oblačila za prosti čas, nanj pa vpijete, ko skoči na vas v službeni obleki. Psi na žalost zelo težko ločijo med tem, kar imate oblečeno. In po navadi ne razumejo, zakaj lahko enkrat skočijo na vas, spet drugič pa ne. Takšno ravnanje bo vašega kužka samo zmedlo, razočaralo in povzročalo neprimerno vedenje.

Čeprav je zelo pomembno, da svojemu kužku postavite meje, ne bi smela biti vsaka interakcija med vama trening poslušnosti. Če boste uvedli preveč pravil, se lahko zgodi, da zapadete v stres, prav tako bo pod stresom vaš kuža. Omejite se na pravila, ki so pomembna za vas in predstavljajo varnost vašemu kužku.

Trening poslušnosti je izjemnega pomena

Če želite, da je vaš kuža dobro in pravilno vzgojen, je trening poslušnosti izjemnega pomena. Poskrbite, da bodo treningi kratki, učinkoviti in zabavni. Pomembno namreč je, da skozi celoten trening obdržite psa visoko motiviranega.

Pomembno je, da daste svojemu kužku občutek dvosmerne odgovornosti. Na vas je, da se naučite pozitivno vzgajati svojega psa, da bo kuža razumel, kaj od njega želite, od njega pa je odvisno koliko krat bo nagrajen in pohvaljen. Pogosto se kužki neprimerno obnašajo, ker njihova vzgoja ni bila dovolj dosledna, jasna ali pa se je od kužka pričakovalo preveč.

Nagrade, kot sta priboljški in igra, se lahko uporabljajo kot komunikacija s psom skozi ves učni proces. Ker vam kuža na žalost ne more postavljati vprašanj, se mora stvari naučiti z vašo pomočjo, sam skozi poskuse in napake.

Na začetku je tako podeljenih veliko nagrad. Skozi celoten proces vzgoje, pa je odgovornost vašega psa, da se nauči, da ne prejme nagrade za vsak ukaz. Ko lahko vaš kuža 80% časa uspešno sledi napotkom, začnite omejevati nagrade.

pes daje tačko

Psu nudite uravnovešeno življenje

Vaš kužek  je del vaše družine, zato je pomembno, da svoj prosti čas namenite tudi njemu. Žongliranje med službo, družino in psom je nujno.

Ne pozabite določiti interaktivnega časa samo s psom. Kvalitetno preživljanje prostega časa z vašim kužkom krepi vaš odnos z njim in sprosti tako vas, kot kužka. To pomeni, da svojemu kužku v svojem času ne posvečate le vzgojnih trenutkom. Pomembno je, da mu nudite tudi samo čas za igro z vami. Tudi skozi igro lahko svojega psa vzgajate in mu nudite veliko zabavnega znanja.

Ne pozabite pa razporediti časa svojega psa tako, da je kuža sam in počiva. To ne pomeni, da ga več ur puščate samega, brez nadzora. To pomeni, da mu namenite nekaj časa, ko se lahko umakne, se sprosti in spočije.

Dajte svojemu kužku prostor

Psi potrebujejo svoj prostor, manevre in dogodke, da postanejo pravi psi. Pogosto namreč vidimo skrbnike psov, ki so med sprehodom razočarani nad svojim kužkom, ker jih ta vleče od ene stvari do druge. Spet drugi, pa nekoliko nenaravno sprehajajo svoje kužke strogo ob svojem telesu in jim ne pustijo povohati ničesar, kar bi pri kužku sprožilo veselje.

Vprašajmo se, komu je sprehod sploh namenjen. Ko psa na sprehodu strogo omejujemo, je to podobno, kot da pričakujemo, da se bo triletni otrok sprehodil skozi trgovino z igračami, brez da bi pogledal vsako igračo na policah.

Naj bodo zabavni sprehodi dolgi, treningi pa kratki. Tako boste najlažje obdržali motivacijo pri svojem ljubljencu.

Počnite stvari, skupaj s svojim kužkom

Kot že rečeno, je zelo pomembno, da preživljate svoj prosti čas s svojim kužkom. In kaj lahko skupaj počnete? Ko se ne posvečate striktni vzgoji in izvajanju ukazov, lahko skupaj s svojim kužkom tečete, plavate, lovite žogo, organizirate zabavne sprehode, izvajate agility, pasji frizbi ali se družite s pasjimi prijatelji.

S svojim kužkom dejansko lahko počnete točno to, kar si sami morda nikoli niste upali. Pomembno je le, da poskrbite za vašo in kužkovo varnost.

Primerna socializacija je ključ do uspeha

Ne pozabite, da ste vi skrbnik svojega pasjega prijatelja. Pomembno je, da ljudi, ki jih srečujete naučite, kako se pravilno približati vašemu kužku, kako ga pozdraviti. Prav tako nikoli ne dovolite, da bi nekdo grdo ravnal z vašim psom, četudi je videti, da psa to ne moti.

Obenem je ključnega pomena, da svojega kužka dobro socializirate že v rani mladosti. Pomembno je, da ga čim večkrat izpostavite raznim zvokom, ljudem in predmetom. Več, kot bo imel kuža izkušenj, kako se obnašati v družbi, bolje bo to zanj. Socializacija je zelo pomemben člen pri vzgoji psa.

Uvedite pravila, primerna pasji starosti

Ne glede na to ali ste pravkar pripeljali svojega mladega kužka domov ali pa posvojili odraslega psa, bi vaša pravila morala ustrezati starosti vašega kužka. Sprva je vedno bolje imeti strožja pravila, ki jih lahko po potrebi »rahljate«.

Prav tako nikoli ne puščajte nekaj vam ljubega, kar lahko kuža uniči, na dosegu psa. Če vaš kuža še ne zna lulati in kakati v naravi, je pomembno, da ste pri tem strpni.

V začetku je ključno, da psa naučite osnovnih ukazov in mu približate vašo miselnost o poteku njegovega dne. Pomembno je, da se držite rutine. Psi imajo radi rutino in s tem bo vaš kužek vedno vedel, kaj ga čaka v naslednjem trenutku.

Poiščite pomoč

Če se vam sredi proces vzgoje zazdi, da sami ne boste zmogli in da je vaš kuža enostavno preveč igriv, neposlušen, trmast ali radoživ, poiščite strokovno pomoč.

Ko vam zmanjka motivacije in pri vzgoji svojega ljubljenca ne opazite želenega napredka, je priporočljivo, da poiščete strokovno pomoč. V vaši okolici zagotovo obstaja veliko strokovnjakov s področja pasjega vedenja. Dogovorite se za srečanje in skrbno upoštevajte nasvete ljudi, ki imajo mnogo izkušenj z vzgojo.

Med tem, ko vzgajate svojega psa, vzgajate tudi sebe. Pomembno je, da ostanete dosledni, pozitivno naravnani, ljubeči in dovzetni za spremembe. Vse te lastnosti pa niso ključne samo pri vas, temveč tudi pri vašem kužku.

Ljubezen je pomembna

Vaš kuža, ostane vaš, do konca življenja. Vemo, da je v začetku pri vsaki vzgoji kužka težko in naporno. A vedno imejte pred seboj cilj. Cilj je odlično vzgojen kuža, ki živi srečno življenje. Pomembno je, da sami sebe večkrat opomnite, kako radi imate svojega psa. Prav tako je pomembno, da svojemu kužku to tudi pokažete in da se kuža zaveda, da je ljubljen.

Deja Drobne

Viri:

www.hillspet.com

www.luckydoganimalrescue.org