Kako naučiti psa, naj počaka?

452

Povelje „počakaj“ je eno najbolj koristnih ukazov, ki jih vaš pes lahko pozna. Ne samo, da vam pride prav v najrazličnejših življenjskih situacijah – za psa je to odlična vaja, ki ga bo mentalno zaposlila in naučila samokontrole. Enkrat, ko kosmatinec pozna besedo „počakaj“, lahko vajo na najrazličnejše načine stopnjujete in tako poskrbite, da se štirinožec ne bo nikoli naveličal in mu vaja ne bo prelahka.

A pojdimo k začetku. Kako sploh psa naučiti povelja „počakaj“?

Kako naučiti psa, naj počaka, pes čaka pred iztegnjeno roko

Oprema

Oprema, ki jo boste za učenje te vaje potrebovali je navaden kratek povodec. Sicer lahko vajo na začetku opravljate doma, a boste kasneje mogli vaditi v zunanjem okolju, kjer naj bo kosmatinec obvezno na povodcu. Pri učenju je potrebno psa tudi nagrajevati s priboljški ali igračami. (Izberite tisto, česar je vaš pes najbolj vesel)

Prav tako boste med učenjem potrebovali kliker. Če pes še ne pozna klikerja, ga morete najprej naučiti, kaj klik pomeni. Bistvo klikerja je, da z njim označujete želeno vedenje psa. Nanj boste psa najlažje navadili tako, da psu rečete, naj se usede. Ko vas pes pogleda v oči, kliknite in mu takoj dajte nagrado. Nagrajujete pozornost, ki jo pes ima na vas. Ob kliku in takojšnji nagradi se kosmatinec nauči, da klik pomeni „zvok potrditve“ in, da temu sledi nagrada. Ko pes to razume, lahko čas med klikom in nagrado začnete podaljševati. Več o klikerjih si lahko preberete tukaj. (https://kuzek.si/zakaj-je-kliker-bolj-primerna-izbira-od-besede-pohvale/)

  1. Korak: Izbiranje besede

Ko imate vso potrebno opremo, se lahko lotite učenja. Najprej določite, katero besedo boste uporabljali. Pomembno je, da vsakič uporabljate isto besedo, da psa ne zmedete. Ta beseda je lahko „počakaj“, „čakaj“, lahko je tudi kakšna tujka, npr. „wait“. Ob izgovorjavi besede lahko naredite gesto tudi z roko, npr. iztegnjeno dlan v položaju „stop“. Tako bo kosmatinec povelje lažje in prej razumel.

Da se izognemo zmedi v nadaljevanju članka, bomo uporabljali besedo „čakaj“, ki jo pa lahko zamenjate.

  1. Korak: Učenje povelja

Čas je, da psa naučite povelja. Najbolje je, da z učenjem začnete v domačem okolju, ki ga je štirinožec vajen. Psu najprej ukažite, naj se usede. Potem mu recite „čakaj“ in za začetek samo stojite ob njem nekaj sekund. Nato kliknite in psa nagradite. Po nekaj ponovitvah naredite korak vstran. Če pes ostane na svojem mestu, kliknite, se mu nazaj približajte in psa nagradite. Stopite lahko tudi pred psa in naredite enako. Pazite, da psa ponesreči ne povlečete s povodcem. Vajo ponavljajte toliko časa, dokler je štirinožec ne bo obvladal.

  1. Korak: Oddaljevanje in podaljševanje čakanja

Ko pes zna počakati, se oddaljite za dva koraka. Zopet kliknite, se vrnite na mesto in psa nagradite. Nato pojdite tri korake. Vedno kliknite takrat, ko ste na najbolj oddaljeni točki in psa nagradite, ko pridete nazaj k njemu. Število korakov višajte postopoma, ko ste že prepričani, da pes vajo obvlada in dobro razume. Tudi čas lahko podaljšujete; na najbolj oddaljeni točki se lahko zadržite najprej eno sekundo, nato dve, tri… In tako psa naučite čakanja za dlje časa.

  1. Korak: Oteževanje vaje

Ko ste prepričani, da pes dobro razume in obvlada vajo, jo lahko začnete oteževati. Lahko mu denimo ukažite „čakaj“ in se oddaljite nekam, kjer vas ne bo videl. Lahko vadite v okolju, ki mu ni tako domače ali celo v urbanem okolju, a poskrbite za ustrezno varnost kosmatinca.

Še en način za otežitev vaje je čakanje na hrano ali na igračo. V roki imejte igračo, ukažite „čakaj“ in se od psa oddaljite. Ko ste oddaljeni, igračo spustite na tla. Če pes počaka, ga nagradite. Igračo lahko potem vržete 1 meter stran od sebe in psa zopet hvalite, ko čaka. Stopnjujete lahko do te stopnje, da bo pes čakal, medtem ko vi mečete igračo in jo bo šel uloviti šele, ko je povelja konec.

Podobno lahko počnete s hrano; položite jo na tla, medtem, ko je pes v povelju „čakaj“ in, ko je povelja konec lahko pes gre jesti.

Česa ne početi?

Pogosta napaka pri povelju „čakaj“ je, da od psa zahtevamo preveč. Ključnega pomena je, da vajo otežujemo postopoma in preidemo na naslednji korak šele, ko smo sigurni, da pes dobro razume povelje. Poleg tega je pomembno, da z vajo ne pretiravamo – če vidimo, da pes izgublja koncentracijo, z učenjem prenehamo in psa sprostimo z igro, božanjem ali počitkom. Nadaljujemo, ko je pes spet pri močeh.
Prav tako se dostikrat zgodi, da smo ob napakah do psa prestrogi. Če pes med poveljem čakaj recimo vstane, ni nobene potrebe, da ga skregamo. Preprosto ga postavimo nazaj v „sedi“ in ponovimo z vajo.

Ne glede na starost, lahko psa vedno naučite, naj počaka. Poskrbite le, da se zadeve lotite počasi in postopoma, ter, da uporabljate veliko pozitivne motivacije. Naredite učenje zabavno in zanimivo za psa, saj vas bo tako veliko raje upošteval in sodeloval z vami.

Veronika Sivka

Viri:

www.thesprucepets.com

www.rspca.org.uk