Kako ne vzgajamo pasjega mladička? – 1.del

1236

kako-ne-vzgajamo-pasjega-mladicka-1-delPrihod pasjega mladiča je vsekakor razburljiv čas. Vendar lahko stvari brez ustreznega razumevanja in doslednega upoštevanja nekaterih osnov pasje vzgoje hitro krenejo v napačno smer. Destruktivno grizenje in žvečenje, nekontrolirano lajanje in druge oblike neželenega vedenja so posledica naše napačne vzgoje, zato je pomembno, da z vzgojo začnemo, že ko prvič pridemo v stik z novim psom. Danes bomo z vami delili nekaj najpogostejših napak, ki jih lastniki psov počnemo pri vzgoji svojih kosmatincev.

1. Prezgodaj odstavljeni mladiči

Mladiči, ki so prezgodaj odstavljeni od mame, bodo posledice čutili vse življenje. Odgovorni rejci psov se tega zavedajo, žal pa ljudje psa vse prevečkrat kupijo od nepreverjenega rejca, razlog za to je navadno veliko nižja cena psa. Na internetu najdejo oglas, ki ponuja poceni pasje mladiče “brez rodovnika”, ob tem pa se niti ne zavedajo, da gre za t.i. pasje tovarne, kjer psice v majhnih kletkah, ki ne živijo dlje od treh let, kot po tekočem traku kotijo po štiri legla letno. Že kmalu po nakupu takega psa postane jasno, da ima cel kup zdravstvenih problemov, če so torej prihranili pri samem nakupu, bodo zaradi zneska veterinarskih storitev kaj hitro ugotovili, da se jim računica ni izplačala. Kakorkoli: mladiči, ki mamo zapustijo prezgodaj (pred vsaj osmim tednom starosti), imajo kasneje pogosto težave, saj se niso naučili pravilnega zaviranja ugriza, prav tako se ne znajo pravilno obnašati ne v interakciji z drugimi psi ne okrog ljudi. Idealno za pasjega mladiča je, da je pri mami vsaj 12 tednov, tako smo lahko prepričani, da je osvojil tiste vedenjske vzorce, ki mu jih ne more vcepiti nihče drug kot mama.

2. Pes je še premajhen za vzgojo

Osem tednov stari mladiči so popolnoma sposobni učenja osnovne poslušnosti, in sicer od trenutka, ko jih pripeljete domov dalje. Mnogo ljudi misli, da je najpomembneje, da se mladič privadi novemu okolju in bivanju v stanovanju, zato mu prvih nekaj dni “pogledajo skozi prste”, prepričani, da bo učenje poslušnosti v tem začetnem obdobju zanj predstavljalo prevelik stres. To enostavno ne drži in takšno razmišljanje se vam lahko še kako maščuje. Z domačim šolanjem psa je treba začeti nemudoma, ko pes pride prvič v stanovanje. Osnovne ukaze, kot so “sedi”, “prostor”, “sem” in tako naprej, lahko psiček osvoji že v pri osmih tednih starosti. Ko ga boste naučili te osnovne poslušnosti, bo tudi nadaljnje delo z njim precej lažje; več kot se bo naučil v prvih tednih, bolj bo za učenje dovzeten, ko bo starejši. In ne pozabite: učenje je lahko za psa zelo zabavno!

3. Prevelika neodvisnost prekmalu

Pasji mladički so izjemno radovedni, vendar pa jim nikakor ne smete dovoliti, da se brez vašega nadzora prosto sprehajajo po stanovanju, saj bodo slej ko prej zašli v težave. Uničena oblačila, čevlji in copati, prežvečena napeljava (kar je lahko tudi razlog smrti vašega ljubljenčka) in padec iz visokega nadstropja so samo nekateri izmed možnih črnih scenarijev, ki so lahko posledica zvedavega in nespametnega mladiča, ki ga nimate pod nadzorom. Vse našteto lahko preprečite tako, da bo vaš najboljši prijatelji bodisi z vami ali pa na varnem v svojem boksu oziroma ograjenem prostoru. Tudi majhne otroke damo v stajico in jih ne pustimo, da sami raziskujejo po stanovanju ali hiši. Ne skrbite, da vam bo pes to dejanje zameril, boks ali ograda mu bosta v prvih nekaj mesecih predstavljala varen prostor za počitek, kasneje pa, ko bo malo večji, mu boste lahko zaupali in prosto gibanje ne bo več predstavljalo nikakršnega problema.

 

Lina Zalaznik

 

Vir: moderndogmagazine.com