Vzgoja za začetnike: Socializacija mladička

vzgoja-za-zacetnike-socializacija-mladickaSocializacija je tako kot pri ljudeh in drugih živih bitjih tudi pri kužkih proces prilagajanja okolici, družbi in raznim dražljajem ter proces učenja primernih odzivov na okolje, v katerem živijo. Prav tako lahko delimo socializacijo na primarno in sekundarno. Primarna socializacija poteka znotraj pasjega legla, od rojstva kužka naprej. Sekundarna socializacija kužka pa poteka njegovo celo življenje.

V času primarne socializacije je za nadaljnje obnašanje kužka odgovoren vzreditelj, veliko vlogo pri procesu pa ima tudi pasja mamica, ki mora biti v dobri psihični kondiciji, le tako bo namreč lahko dobro vplivala na psihični in socialni razvoj mladičev. Vzrediteljeva naloga je, da v času primarne socializacije poskrbi, da kužek doživi čimveč različnih situacij, njegovo doživljanje situacij pa je močno odvisno tudi od odziva psice. Dobro je, če vzreditelj začne kužke navajati na dotik ljudi, tudi tujcev, seznaniti jih je potrebno tudi s povodcem in različnimi zvoki (avtomobili, sušilec za lase, sesalec, ropot posode, radio, televizija) ter vožnjo z avtomobilom. Vzreditelj pa mora pri vsem tem biti pozoren, da kužek ne bo doživel negativne izkušnje, zato mora znati motivirati mladičke in jih spodbuditi k raziskovanju. Tukaj je potrebno poudariti, da se je v izogib morebitnim negativnim posledicam slabe socializacije potrebno dobro pozanimati in prepričati, v kakšnem okolju je kužek odraščal– le tako bomo namreč vedeli, v kaj se spuščamo, in le tako bomo znali sami pomagati mladičku in pravilno ravnati z njim v primeru, da kužek v obdobju primarne socializacije ni imel prijetnih izkušenj (zapuščeni mladički, kužki, katerih preteklosti ne poznamo). Mladički, ki namrečnimajo dobrih prvih izkušenj in imajo malo stika z ljudmi v času primarne socializacije, lahko posledice tega nosijo celo življenje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Sabina Vesel

Objavljeno v osemindvajseti številki revije Kužek