Ali psi res “zavohajo” strah?

402

Ste že kdaj slišali, da neznanemu psu ne smete pokazati, da vas je strah, saj bo ta to zavohal? Ta izraz se uporablja že vrsto let, a je danes večina ljudi mnenja, da psi ne morejo kar zavohati strahu. Zadeva še zdaleč ni tako črno-bela; dejstvo je, da psi opazijo spremembe v našem počutju. Zakaj torej ne bi mogli zaznati, da se nečesa bojimo?

Raziskava je dokazala, da psi lahko vohajo strah, oziroma kemikalije, ki so prisotne v našem znoju takrat, ko nas je strah.

PSI SO DOBRI OPAZOVALCI

Dejstvo je, da so psi precej pozorni opazovalci. Ker ne znajo govoriti, nam toliko več sporočajo s telesno govorico in jo tudi dobro opazijo pri ljudeh. Se vam je že kdaj zgodilo, da je vaš pes, ki ima sicer rad druge ljudi, postal nemiren, ko je določena oseba pristopila do njega? Zelo velika verjetnost je, da je oseba narobe pristopila in da se je pes zaradi telesne govorice tega človeka počutil ogroženega. Kakorkoli, psi pri človeku opazijo tudi, če je ta negotov oziroma če ga je strah. Psi torej definitivno opazijo strah; ampak ali ga dobesedno zavohajo s svojim smrčkom?

PASJI SMRČEK JE IZJEMEN

Voh je definitivno najpomembnejši čut pri psih. Preko vonja dobijo večino informacij in tako spoznavajo svet. Strokovnjaki so mnenja, da ima pes med 200 in 300 milijonov receptorjev za zaznavanje vonjav. Za primerjavo, ljudje jih imamo zgolj okoli 6 milijonov. Pasji voh je zato veliko bolj natančen in specifičen. Če se npr. sprehajate po gozdu in vohate gobe, bo vaš pes zavohal točno vrsto gobe. Če greste mimo picerije in zavohate pico, bo vaš pes zavohal pico, na kateri so paradižnik, sir, šunka in artičoke. Ravno zaradi tega so psi pogosto v ogromno pomoč pri iskanju pogrešanih oseb, prepovedanih drog, tartufov, nevarnih predmetov … Stroka dela tudi na tem, da bi psi bili v pomoč pri odkrivanju zgodnjih bolezenskih znakov.

STRAH IN VONJ

Sedaj že vemo, da psi zavohajo veliko več kakor mi – ampak, ali ima strah sploh vonj? Januarja 2018 so znanstveniki naredili raziskavo, kjer je sodelovalo več labradorcev in zlatih prinašalcev.

Sodelovali pa so tudi ljudje, in sicer so znanstveniki uporabili njihov znoj. Vzeli so vzorec znoja ljudi, kadar so gledali vesele posnetke in znoj ljudi, kadar so gledali strašne posnetke. Za „kontrolno“ skupino psov pa niso uporabljali nobenega znoja.

Vsi psi v raziskavi so bili v enakem, mirnem okolju, ob sebi pa so imeli svoje lastnike. Ugotovili so, da je vedenje psov v skupinah med seboj različno. Psi, ki so vohali „znoj ob strahu“ so kazali znake stresa, pospešen pa je bil tudi njihov srčni utrip. Raziskava je dokazala, da psi lahko vohajo strah, oziroma kemikalije, ki so prisotne v našem znoju takrat, ko nas je strah.

PASJA REAKCIJA NA STRAH

Kot je že omenjena raziskava pokazala, strah pri človeku vznemiri tudi psa, zato je res bolje, da do neznanega psa ne pristopite, če ste negotovi. A bolj kot vonj v vašem potu, bo psa vznemirila telesna govorica; najpomembeje je, da do psa pristopite mirno, a samozavestno. Tukaj je nekaj gest, ki so pri neznanih psih močno odsvetovane:

  • Gledanje direkt v oči.
  • Postavljanje nad psa (pristopite tako, da počepnete).
  • Sunkoviti gibi.
  • Dvigovanje rok, kretnje podobne, kot, da bi želeli psa udariti.
  • Kričanje.

S svojo govorico lahko psu sporočite, da ne predstavljate grožnje in tako bo ta bolj miren. Kot pasji lastnik pa je vaša dolžnost, da psa umaknete iz situacije, če vidite, da mu je neprijetno. Naučite se miritvenih signalov in psa umaknite takoj, ko zaznate, da se ne počuti dobro. Tako boste preprečili slabo izkušnjo za psa in pa tudi morebitne napade oziroma ugrize. Če vidite, da človek nepravilno pristopi do vašega kužka, ga na to opozorite. Tudi, kadar sami želite pristopiti do neznanega psa, prej vprašajte lastnika za dovoljenje. Če spoštujete psa in njegove meje, ni prav nobenega razloga za strah pred njim.

Veronika Sivka

Viri:
https://www.petful.com/
https://www.newscientist.com
https://wonderopolis.org/