Primerna prehrana za starejše pse

208

Življenje naših ljubih kužkov, je na žalost krajše, kot življenje ljudi. Včasih se celo zdi, da je v enem dnevu naš kuža še ves nebogljen in majhen, ko ga prinesemo domov, spet v drugem trenutku pa je že tu in tam siv ter postaja nekoliko počasen. Čas hiti in se ne ustavi. Zato je zelo pomembno, da svojemu kužku namenite le najbolje in to kar resnično potrebuje. Pomembno je, da mu posvetite svoj čas, mu nudite dovolj aktivnosti, ki ga naredijo radovednega, ljubečega in najboljšega štirinožnega prijatelja.

Pravilna in uravnotežena prehrana je pomembna v vsaki fazi življenja vašega psa. A vendar je še posebej smiselno upoštevati prehranske potrebe starejših psov. Ravno tako kot ljudje imajo lahko psi v starejših letih določene zdravstvene težave in povišana tveganja za razvoj raznih bolezni.

Staranje lahko tudi pri ljudeh nastopi nenadoma in nepričakovano. Ko kuža ni več v popolni življenjski formi, se veliko skrbnikov vpraša, kaj in kako naprej. Kaj nuditi kužku, seniorčku v zrelih letih, tako na področju aktivnosti kot tudi prehrane in nege? Nikar vam ni potrebno skrbeti, za vas smo izbrskali nekaj prehranskih nasvetov, kako svojega kužka ohraniti čim dlje zdravega in vitalnega.

Najprej je potrebno razumeti, od katerega leta naprej se vaš kuža uvršča med seniorčke, starejše kužke. Nikakor ne moremo enostavno pomnožiti njegovih let s številko 7, temveč je po večini štetje pasjih let odvisno od velikosti psa. Večji psi se starajo hitreje kot manjši in imajo po večini tudi krajšo življenjsko dobo.

 • Velike pasme psov kot so doge, aljaški malamut, bernardinci ipd., dosežejo zrela leta in jih lahko opredelimo kot seniorčke pri 7. ali 8. letu starosti.
 • Majhne pasme psov, kot so jazbečarji, terierji, beagli in razne mini pasne pa zaradi daljše življenjske dobe ostarijo okoli 9. ali 10.leta.

Zakaj starejši pes potrebuje drugačno prehrano kot mladič?

Pravilna in uravnotežena prehrana je pomembna v vsaki fazi življenja vašega psa. A vendar je še posebej smiselno upoštevati prehranske potrebe starejših psov.

Ravno tako kot ljudje imajo lahko psi v starejših letih določene zdravstvene težave in povišana tveganja za razvoj raznih bolezni. Večkrat se zgodi, da kužke v starejših letih doletijo težave kot so:

 • večje tveganje za razvoj diabetesa, ledvičnih in srčnih bolezni;
 • težave z zobmi in dlesnimi;
 • povečanje telesne mase, zaradi zmanjšane aktivnosti in počasnejše prebave;
 • zmanjšana gibljivost sklepov in artritisa.

S starostjo potrebujejo psi tudi nekoliko več vode. S staranjem se namreč sposobnost telesa za vzdrževanje vodnega ravnovesja zmanjšuje.

Predvsem je pomembno vedeti, da se starejši kužki ne gibajo toliko, kot se mlajši psi, zato ne potrebujejo tako velike količine hrane. Svojemu kužku vedno prilagodite količino prehrane glede na to, koliko energije porabi in koliko se giblje.

Pri seniorčkih lahko zamenjate tudi vrsto prigrizkov. Psu ne ponujajte piškotov ali kosti. Odlična zamenjava za to je zelenjava. Večina kužkov obožuje kuhano korenje, jabolčne rezine, banane, sladki krompir in podobno. Izogibajte pa se grozdju in rozinam, ki lahko psom celo škodita.

Katere zdravstvene težave, lahko vplivajo na spremembe pri prehrani vašega psa?

Nikoli pri prehrani vašega starejšega ljubljenca, ne pozabite na zelo pomembne antioksidante in esencialne maščobne kisline. Omega-3 in omega-6 maščobne kisline, so najboljše prijateljice zdravja vašega kužka. Ti dve maščobni kislini je potrebno dodajati v prehrano, saj ju telo samo ne more proizvajati.Če ima vaš seniorček v zrelejših letih življenja težave, boste morda potrebovali pomoč veterinarja ali strokovnjaka s tega področja. Skupaj z njim bosta sestavila načrt in smernice uravnotežene, zdrave prehrane. Kužki, ki imajo težave, kot je diabetes, odpoved ledvic ali jetrna bolezen, pa najverjetneje potrebujejo posebno dieto, ki jo odredi veterinar in ki učinkovito deluje proti tem zdravstvenim stanjem.

Pri diabetesu je glavni cilj posebnega prehranjevalnega režima ta, da se upočasni absorpcija hrane. S tem preprečimo, da se nivo sladkorja v krvi ne dvigne prehitro. Za kužke s sladkorno boleznijo je najbolj primerna hrana, ki vsebuje manj maščob in več vlaknin. Veterinar ali strokovnjak s tega področja vam lahko najbolje svetuje, kakšno hrano kupiti za psa, ki trpi za diabetesom. Najbolje pa je, da svojemu kužku pripravljate kuhane ali surove, uravnotežene obroke, ki ne dvigujejo krvnega sladkorja.

Psi, ki trpijo za boleznimi srca,  bodo morda za vzdrževanje svojega zdravstvenega stanja potrebovali hrano, ki ima nižje kalorične vrednosti z nizko vsebnostjo natrija in jim omogoča, da izgubijo morebitno odvečno težo.

Pogosto se zgodi, da imajo starejši kužki težave z odvajanjem blata in zaprtjem. Pri tem najbolj pomaga dodajanje vlaknin v prehrano. Zatorej je pomembno, da svojemu kužku ponudite dovolj zelenjave in sadja. Vključno z vlakninami, vsebujeta zelenjava in sadje tudi veliko vode. Obenem z njimi poskrbimo za manjšo zakisanost pasjega organizma.  Veliko vlaknin vsebujejo:

 • jabolka;
 • hruške;
 • maline;
 • stročji fižol;
 • špinača;
 • brokoli;
 • paprika;
 • zelena.

Glavna hranila za starejše pse

Nedavne študije so pokazale, da potrebujejo psi pri staranju več beljakovin. Beljakovine pomagajo ohranjati zdravo mišično maso. Prav tako omogočajo dobro delovanje organov in imunskega sistema. Pomembno je, da svojemu kužku nudite kakovostno, minimalno predelano in obdelano meso.

Če pri svojem seniorčku opazite, da so se mu pričeli nabirati odvečni kilogrami in da je njegov metabolizem nekoliko počasnejši, mu za ohranitev zdrave telesne teže nudite prehrano z manj maščobami, ogljikovimi hidrati in z manj kalorijami. Kot že omenjeno, je pomembno, da jim obenem nudite dovolj beljakovin za normalno delovanje telesa.

Nikoli pri prehrani vašega starejšega ljubljenca ne pozabite na zelo pomembne antioksidante in esencialne maščobne kisline. Omega-3 in omega-6 maščobne kisline so najboljše prijateljice zdravja vašega kužka. Ti dve maščobni kislini je potrebno dodajati v prehrano, saj ju telo samo ne more proizvajati. Pomembni sta predvsem, ker skrbita za vse glavne telesne funkcije. Najlažje prebavljivi vir omega-3 maščobnih kislin za pse je ribje olje iz  tune ali lososa.  Pomembno je, da je olje, ki se ga poslužujemo, hladno stiskano. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da so toplotno obdelane omega-3 maščobne kisline za pse celo strupene, saj vsebujejo veliko karcinogenih snovi. Veliko vsebnost omega-6 maščobnih kislin pa vsebujejo rastlinska olja – bučno, sončnično, meso in sadje ter zelenjava.

Tako kot pri ljudeh je tudi pri kužkih opazno, da prehrana močno vpliva na njihovo zdravje in splošno počutje. Tudi če je vaš hišni ljubljenček šele v najstniških letih, ni prepozno, da mu spremenite režim prehranjevanja in vanj dodate kakšno koristno navado več. Vsekakor pa je pomembno, da se pred kakršnokoli večjo spremembo v načinu prehranjevanja svojega psa, posvetujete s svojim veterinarjem ali strokovnjakom s tega področja. Spremembe uvajajte počasi in postopoma. Predvsem pa poskrbite za srečno mladost in starost vašega najboljšega štirinožnega prijatelja.

Deja Drobne

Viri:
https://pets.webmd.com/
https://www.dogfoodinsider.com/