Analne žleze pri psu

0
89

Analne žleze pri psih, lastnikom poznane po neprijetnem vonju njihovega izcedka, ki ga kuža občasno izloči iz le-teh. Nahajajo se na predelu zadnjika in vsak lastnik se mora dobro zavedati njihove funkcije in morebitnih znakov težav, ki se lahko pojavijo v povezavi z njimi.

Analne žleze so v preteklosti igrale ključno vlogo v življenju psov, ko so le ti še živeli v divjini. Izločki iz žlez so služili za označevanje teritorija, dandanes pa je funkcija le teh še vedno takšna, vendar pa ne predstavlja ključne življenjske funkcije kot v preteklosti. Dandanes kužki z izločkom označujejo svojo prisotnost na nekem območju za naslednje prihajajoče kužke

Kaj so analne žleze?

Analne žleze oziroma analni vrečki se nahajata ob zadnjični odprtini na levi in desni strani spodaj pri psu in v velikost dosegata približno velikost fižolčka. V analnih vrečkah se zbira temno rjav izloček s specifičnim vonjem, ki vsebuje bakterije, odvečne epitelne celice in fermone. Feromoni so specifični od kužka do kužka in so kot osebna izkaznica posameznega psa. S pomočjo le teh se med seboj prepoznajo, saj fermoni, ki se nahajajo v tekočini, drugemu kužku povedo spol, spolni cikel, v katerem so, in celo njihovo zdravstveno stanje.

Funkcija analnih žlez

Analne žleze so v preteklosti igrale ključno vlogo v življenju psov, ko so še živeli v divjini. Izločki iz žlez so služili za označevanje teritorija, dandanes pa je funkcija le teh še vedno takšna, vendar pa ne predstavlja ključne življenjske funkcije kot v preteklosti. Dandanes kužki z izločkom označujejo svojo prisotnost na nekem območju za naslednje prihajajoče kužke.

Zdravje analnih žlez

Za zdravje analnih žlez je ključno redno izpraznjevanje, ki se po navadi praznijo ob opravljanjem velike potrebe. Lahko pa se predčasno tudi ob velikem stresu kužkasprostijo in izločijo izloček analni žlez. V kolikor pa je izpraznjevanje analnih žlez neredno, lahko to vodi do hudih zdravstvenih težav in je pri tem nujno zdravljenje pri veterinarju.

Na izločanje iz analnih žlez imaveliko vlogo zdravje prebavil in njihovi izločki. V kolikor so ti trdi, bodo povzročili izločanje iz analnih žlez ob veliki potrebi. V nasprotnem primeru, ob driski ali zaprtju, lahko to vpliva na izločanje oziroma kopičenje izločkov v analnih vrečkah.

Potrebno pa se je zavedati, da ni nujen vzrok za takšne izločke zgolj in samo prehrana, ampak na to vplivajo tudi prekomerna telesna teža kužka, prisotnost notranjih zajedavcev, raznorazne alergije in podobno. Pri tem je pomembno, da čim prej ugotovimo vzrok in ga kar se da hitro tudi odpravimo, ter se s tem izognemo težavam z izločanjem iz analnih vrečk.

Nekateri kužki imajo veliko težav z izločanjem iz analnih vrečk spet drugi pa nimajo nikoli težav. Na težave vpliva globina in velikost samih žlez ter tudi kot že zgoraj omenjeno prehrana. K težavam z izločanjem iz analnih vrečk pa so velikobolj nagnjene manjše pasme psovkot velike.

Težave z analnimi žlezami

Velikokrat nam kužki pokažejo, da je nekaj narobe s točno določenimi znaki. Znake, ki na prvi pogled ne dajejo vtisa, da je s kužkom kar koli narobe, kot je za primer dejstvo, da se kuža vozi po zadnjici ali liže na predelu zadnjika, predstavljamo v nadaljevanju prispevka.

Najpogostejši znaki za težave z analnimi žlezami:

  • Lizanje in grizenje zadnjične odprtine.
  • Kuža se vozi po zadnjici.
  • Iztrebki so tekoči.
  • zadnjična odprtina ima značilen neprijeten vonj.
  • Bolečina na predelu zadnjika.
  • Občutljivost na predelu zadnjika.
  • Povišana telesna temperatura.
  • Pomanjkanje energije.
  • Cviljenje ob izločanju blata.

V prvi vrsti lahko težave z analnimi žlezami preprečimo s pomočjo visokokakovostne hrane, ki spodbuja k zdravi črevesni flori, trdih izločkov in posledično s tem tudi naravno praznjenje analnih žlez. Ne redno izpraznjevanje analnih vrečk povzroča kopičenje izločkov v analnih vrečkah, posledično zamašitve analnih žlez in nastankov ognojkov. Sprva se ob prepolni žlezi pojavlja le oteklina vrečke, ki pa še ni boleča, ampak zgolj neprijetna. Sčasoma se pojavi bolečina, ki se tudi stopnjuje, nato se pojavi vnetje in nastane lahko ognojek. V tem primeru je praktično že nujen obisk veterinarja, da se le ta ne predre in sproži še večje vnetje in bolečine. V kolikor pa se vnetja ponavljajo pa je v najslabšem primeru potrebno analne žleze kirurško odstraniti.

Preventivno preprečevanje težav z analnimi žlezami

V prvi vrsti lahko težave z analnimi žlezami preprečimo s pomočjo visokokakovostne hrane, ki spodbuja k zdravi črevesni flori, trdih izločkov in posledično s tem tudi naravno praznjenje analnih žlez. V kolikor pa se analni vrečki ne praznita sami, je potrebno redno praznjenje le-teh, saj se lahko v nasprotnem primeru pojavijo vnetja in žlezi se zamašita. Strokovnjaki sicer odsvetujejo izpraznjevanje analnih vrečk doma, saj lahko pride do zmanjšanja tonusa ali se ob tem celo poškodujejo same analne vrečke. Priporočljivo je, da, v kolikor opazimo kopičenje izločkov v analnih vrečkah, obiščemo veterinarja, ki bo le-te izpraznil in poskrbel, da ne bi prišlo do morebitnih vnetij ali ostalih težav.

Podrobnosti o problematiki analnih vrečk pri psih pa so predstavljene tudi v članku dr. vet. med. Emila Senčarja.

Vesna Kropf

VIRI:
https://www.preventivevet.com/
https://www.youtube.com
https://www.glandex.com
https://www.thekennelclub.org.uk/