Problematika obanalnih vrečk pri psih

Pravilen prijem za praznenje vrečk

Eno pogostejših vprašanj lastnikov psov veterinarju je, zakaj njegov pes pogosto drsa z zadnjo platjo po tleh in se grize okoli repa.

Drsanje po zadnji plati imenujemo tudi, da pes vozi kočijo, saj se s prednjimi tačkami poganja naprej ob iztegnjenih zadnjih tačkah in pri tem neumorno pritiska zadnji del telesa ob tla. Lastniki z začudenjem strmijo v svojega ljubljenčka in ne vedo, ali bi se smejali ali bi bili zaskrbljeni. Ko končno preneha, lastniki še presenečeni opazijo, da se velikokrat nenadoma in eksplozivno obrača nazaj proti repu ter se pri tem tudi grize okoli njega. Omenjenim pasjim dejavnostim so najpogosteje krive polne perianalne oziroma obanalne vrečke, ki psa razburjajo, dražijo in spravljajo ob živce. Ob živce spravljajo tudi njegovega lastnika, saj se zraven vse omenjene simptomatike psi tudi praskajo po vsem telesu in pogosto otresajo z ušesi.

perianalni vrečki po operaciji
Abscedirana žleza

Perianalni vrečki ležita tik ob analnem sfinktru, in sicer, če si ponazorimo z analogno številčnico ure, ležijo ob številki štiri in osem. Med evolucijo psov so te vrečke izgubile prvotni namen, ki je bil namenjen označevanju terena. Z vsebino vrečk, ki je sicer močnega ostrega vonja, so psi označevali svoj teren, kar v »pasjem« žargonu pomeni, da so markirali. Vonj teh vrečk je tudi za vsakega psa svojevrsten in po tem se psi še danes spoznavajo med seboj. Če vemo, da je pasji voh do desettisočkrat močnejši od človeškega, potem vemo, kaj pomeni izloček perianalnih vrečk, ki ga tudi ljudje močno zaznamo, za populacijo psov. Izraža identiteto psa, podobno kot prstni odtisi pri ljudeh. Vrečki ležita v mišičnini, ki obdaja analno mišico oziroma sfinkter, ter imata izvodili, izpeljani tik ob izhodu analne odprtine, tako da se izločena vsebina iz vrečk pomeša z blatom, ki ga pes odvaja. Samo praznjenje vrečk poteka tako, da kompakten feces pri svoji poti skozi ampulo recti in analni sfinkter mehansko pritisne na perianalni vrečki ter izprazni njihovo vsebino. V izjemnih primerih, ko je pes ali močno prestrašen ali močno razburjen in pod adrenalinom lahko tudi hote izprazni omenjeni vrečki, kar lastniki zaznajo kot močan, rezek neprijeten vonj.

tumor perianalk

Problem nastane, kadar se pojavi oteženo praznjenje obanalnih vrečk in začne vsebina v njih zaostajati. V tem primeru se vrečki povečujeta in začneta povzročati sprva nelagodje pri psu, pozneje tudi bolečino. Zaradi zaostajanja vsebine pride pogosto do vnetja in bakterijske infekcije vrečk. Najpogosteje izoliramo bakterijo E.coli in klostridium perfrigens ter še mnoge druge, ki povzročijo tako imenovan sacculitis perianalis, vnetni proces, ki pogosto vodi v predrtje vrečk in tvorbo perianalne fistule. Lastniki psa lepega dne presenečeni opazijo izcedek krvavo gnojne vsebine pod njegovim repom zraven analne odprtine, splošno stanje psa je pogosto zelo prizadeto, saj dobi visoko temperaturo in ima močne bolečine. Stanje je alarmantno in terja nemudoma pomoč veterinarja, saj lahko pride do sepse in smrti živali. Da preprečimo omenjene boleče in nevarne zaplete, je treba psa pravočasno odpeljati k veterinarju, da mu ta ročno izprazni vrečke. Tega se lahko lotimo tudi sami, vendar je treba vedeti, da je to poseg, ki zahteva kar nekaj znanja in izkušenj, zato ga je bolje prepustiti izkušenemu veterinarju ali veterinarskemu tehniku. Praznjenje vrečk mora biti izvedeno brez uporabe sile, nežno, tako da ne povzroča bolečine pri psu.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Emil Senčar, dr. vet. med.

 

Objavljeno v štirinajsti številki revije Kužek