Canicross je vedno bolj priljubljen pasji šport

  0
  21

  Canicross je pasja športna disciplina, v kateri skupaj tečeta pes in njegov vodnik. Ta disciplina je postala najprej priljubljena v celinskem delu Evrope. Izumili so jo kot metodo za vadbo psov, ki imajo zelo visok nivo energije in ga ne morejo izkoristiti z običajnimi aktivnostmi.

  Canicross je odličen način za preživljanje prostega časa s štirinožnim ljubljencem. Obenem pa povečuje vašo telesno pripravljenost, ohranja vašega kužka zdravega in srečnega ter krepi vezi med vama.

  Canicross vključuje pripenjanje psa na povodec tako, da mu nadenete posebno oprsnico, katero povežete s prostoročnim povodcem, ki si ga pripnete okoli pasu. Roke morajo biti zaradi teka proste.

  Ta kinološka disciplina je dobro uveljavljena po Evropi. Njeni začetki segajo v 80. leta 20. stoletja.  Obstajajo številni canicross klubi in redne tekaške tekme. Ta pasji šport je izjemno priljubljen v Franciji, na Nizozemskem in v Belgiji. Vse bolj pogost pa postaja tudi v Sloveniji.

  Canicross je odličen način za preživljanje prostega časa s štirinožnim ljubljencem. Obenem pa povečuje vašo telesno pripravljenost, ohranja vašega kužka zdravega in srečnega ter krepi vezi med vama.

  Ali potrebujemo za canicross posebno opremo?

  Pri canicrossu je pomembno, da svojemu kužku nikoli ne nadenete običajne ovratnice. Take ovratnice preveč obremenijo vrat, jih zatezajo in vlečejo. Dokler ima vaš kuža primerno oprsnico, v kateri mu je udobno in ga ne tišči ali mu ne opleta okoli njegovega telesa, je svoboda canicrossa pred vami.

  Če ste že kdaj poskusili canicross in ste se odločili, da je to vaš najljubši način rekreacije, pa je priporočljivo vložiti nekaj denarja v primerno opremo. Če malo pobrskate po spletu, boste zagotovo v svoji regiji našli kakšno canicross društvo. Poskusite se dogovoriti za izposojo opreme, da lahko preden se odločite za nakup, sami preizkusite kaj najbolje ustreza vam in vašemu kužku.

  Za vas smo izbrali nekaj osnovne opreme za  canicross:

  • Oprsnice za canicross. Oprsnice za canicross so zasnovane tako, da vašemu kužku nudijo večjo podporo kot običajne oprsnice.
  • Primeren povodec. Kratek ali dolg povodec, ki ga uporabljate za sprehod po mestu, tukaj ne bo učinkoval. Potrebujete namreč prostoročni povodec, ki ni tako dolg, da bi se lahko ovijal okoli predmetov. Dobro je, če je povodec elastičen, saj preprečuje kakršnekoli močne, sunkovite akcije pri visokih hitrostih.
  • Oprsnica za vodnika/pas. Koristno je, če se odločite za povodec, ki se zaskoči okoli pasu.  Večina ljudi, ki se resno ukvarja s tem športom, uporablja širok pas za dodatno udobje in podporo povodcu. Ta pas je podoben plezalnemu pasu. Vanj stopite in podpira boke ter medenico.
  • Druga oprema. Koristno je, če imate pas ali nahrbtnik z vodo. Dobro je, če ima prostor še za potovalno posodo za vašega psa.

  Ali so vsi psi primerni za vadbo canicross?

  Canicross je odlična kinološka disciplina za mnoge pasme in pse. Nekateri kužki so naravni talenti za ta šport, ko so npr. haskiji, avstralski ovčarji, ptičarji in podobni. Zgodi se celo, da pasme, kot je čivava uživajo v tem športu. Obstaja pa nekaj izjem, za katere ukvarjanje s tem športom ni priporočljivo.Canicross je odlična kinološka disciplina za mnoge pasme in pse. Nekateri kužki so naravni talenti za ta šport, ko so npr. haskiji, avstralski ovčarji, ptičarji in podobni. Zgodi se celo, da pasme, kot je čivava, prav tako uživajo v tem športu. Obstaja pa nekaj izjem, za katere ukvarjanje s tem športom ni priporočljivo.

  Mladičiki

  Kosti mladičkov še rastejo in ravno v tem obdobju je ključnega pomena, da jim ne nudite preveč aktivnosti. Dokler kuža ni popolnoma odrasel, torej na splošno starejši od enega leta, canicross ni primeren šport zanj.

  Starejši psi

  Številni starejši psi so izjemno fit in zdravi ter lahko tudi v zrelejših letih nadaljujejo s tekom. Vendar je pomembno, da preudarno presodite, kdaj je upokojitev najprimernejša. Četudi vaš kužek naravnost obožuje tek, ko pokaže prve znake bolečine, šepanja ali otrdelosti, poiščite zanj manj obremenjujočo aktivnost.

  Psi s poškodbami

  Če vaš kuža okreva po kakšni poškodbi, ga nikar prehitro ne vpeljite nazaj v tek. Telo namreč potrebuje svoj čas, da si v celoti opomore. Ponovno uvajanje v športne aktivnosti se mora začeti z odobritvijo vašega veterinarja in mora potekati postopoma. Če je imel vaš kužek kakšno večjo operacijo pa se morate zavedati, da se morda zaradi nevarnosti ponovne poškodbe nikoli ne bo mogel vrniti v canicross.

  Psi z dihalnimi težavami

  Če imate brahicefalično pasmo psa, z ravnim bolj ploščatim obrazom, canicross ni prava izbira rekreacije zanj. Takšni kužki imajo pogosto težave z dihali in z uravnavanjem telesne temperature. Naporna vadba pa povzroči večje tveganje za poškodbe in težave z dihanjem.

  Psi s prekomerno težo

  Ob prekomerni teži canicross ni dobra izbira za topljenje kilogramov. Kuža, ki tehta preveč, mora najprej poskrbeti za pravilno dieto in zmeren načrt vadbe. S tako intenzivno vadbo lahko pri kužku naredimo več škode kot koristi.

  Nervozni in slabo socializirani psi

  Če ste pred kratkim posvojili psa, ki je nervozen ali slabo socializiran, morate dobro premisliti, preden se odločite za canicross. Mnogokrat je izpostavljanje takšnih psov neznanim in nepredvidljivim situacijam zanje preveč. Če je vašemu psu ob canicrossu neprijetno, ga ne silite.

  Canicross nikoli ne izvajajte v vročih dneh. Že nekoliko pretopel pomladni dan, lahko pri psu povzroči vročinski udar. Tudi v hladnejših dneh poskrbite, da vaš kužek nikoli ni žejen in da mu ni prevroče zaradi sonca. Pomembno je, da ga v ta pasji šport ne silite na prazen ali celo preveč poln želodec. Tudi po opravljenem teku in aktivnosti, mu hrane ne ponudite takoj. Lahko se namreč zgodi, da zaradi morebitnega napora, ko telo še ni ohlajeno in odpočito, kužek ponujeno hrano izbruha.

  Osnovne tehnike canicrossa

  Nekatere skrbnike psov skrbi, da se vlečenje v canicrossu prenese na dnevne sprehode z vašim kužkom. Mnogo ljudi je namreč mnenja, da začne kuža vleči na povodcu tudi na običajnem sprehodu. A zagotavljamo vam, da dokler vztrajate v doslednem treningu in ukazih, to ni verjetno. Večina psov namreč razume razliko med običajnim sprehodom in canicrossom.

  Ko osvojite osnove canicrossa in ste v dobri kondiciji, lahko začnete uvajati dodatne ukaze. Vključno s tistimi, ki se uporabljajo za upočasnitev tempa, ustavljanje, premikanje v levo in desno ali tek mimo drugega tekača. Cilj uspešnega canicross teka je, da kuža spredaj nekoliko vleče svojega vodnika. A vendar nekateri psi, ki obvladajo in popolnoma ubogajo ukaz »poleg« ali zraven, običajno samodejno tečejo ob vas.

  Če želite, da vaš kuža teče pred vami, ga lahko spodbujate tako, da imate pred seboj še enega tekača. Ta potem kužka spodbuja s pohvalo. Lahko ga tudi nagradite s priboljškom, ko nekaj časa teka pred vami.

  Ko osvojite osnove canicrossa in ste v dobri kondiciji, lahko začnete uvajati dodatne ukaze. Vključno s tistimi, ki se uporabljajo za upočasnitev tempa, ustavljanje, premikanje v levo in desno ali tek mimo drugega tekača.

  Za kakršnokoli obliko rekreacije s svojim psom se boste odločili, se zavedajte, da je ključnega pomena to, da v tej dejavnosti uživata oba. Tako vi, kot tudi vaš štirinožni ljubljenec. Nikoli v katerikoli dejavnosti ne pretiravajte in jo izvajajte zmerno ter z občutkom za svojega kužka. Če imate kakršnekoli dvome o zdravstvenem stanju vašega kužka in ustreznosti canicrossa zanj, se predhodno posvetujte z veterinarjem ali strokovnjakom iz tega področja.

  Deja Drobne

  Viri:
  https://cani-fit.com
  https://k9trailtime.wordpress.com/
  https://www.akc.org/