Tek in najprimernejše pasme psov zanj

1293

Ste ljubitelj teka in psov? Potem vam je všeč ideja, da bi imeli pasjega prijatelja za tek. Preden si omislimo takšnega sopotnika, se moramo zavedati, da vsi psi niso ustvarjeni za tek. Psi z veliko energije so lahko odlični tekaški partnerji, a nimajo vsi telesne zgradbe, ki bi dovoljevala redno vadbo. Dolgim tekom se je potrebno izogibati, če imate psa s kratkimi tačkami, ali takšnega, ki je občutljiv na visoke temperature. Čeprav obstajajo izjeme, so večje pasme (doga, bernardinec, bernski planšar), neprimerne za pogoste teke, saj so poznane po ortopedskih težavah in se lahko hitreje poškodujejo.

Med najboljše tekače sodijo psi, kot so ovčarji, lovski psi in terierji. Prav tako so lahko odlični tekači mešanci, še posebej, če so mešani s katero od naštetih pasem.

Tukaj je nekaj psov, primernih za vadbo in tek.

  1. Weimarski ptičar

Njegova tekaška oblika je vidna že na prvi pogled. So hitri in vzdržljivi, dobro prenašajo toploto. Primerni so za kratke in dolge razdalje. Znano je, da, če ptičar ne dobi dovolj vadbe in pozornosti, razvije anksiozne motnje.

  1. Vižla

Vižla je lovski pes, znan po vzdržljivosti in hitrosti. Dobro prenašajo vročino in radi sledijo svojemu lastniku na vsakem koraku.

  1. Dalmatinec

Verjetno tek ni prva misel ob pogledu na dalmatinca. A marsikdo ne ve, da potrebujejo ti psi ogromno vadbe in gibanja. So vzdržljivi in pripravljeni za tek na daljše proge.

[members_only]

  1. Borderski ovčar

To je ena od pametnejših pasem psov. Kot vsi ovčarji, obožujejo gibanje, so zelo agilni in uživajo v teku na dolge proge. So odporni na toploto, vendar so jim ljubši hladnejši dnevi in nižje temperature.

  1. Avstralski ovčar

Še en od inteligentnih članov ovčarjev, agilni športnik, ki uživa v dolgih in zahtevnih tekih, vendar slabše prenaša vročino, zato se daljšim tekom izogibajte v vročih dneh.

  1. Rodezijski grebenar

Sodi v skupino goničev. Je velik in mišičast pes, prvotno vzrejen v Afriki. Do danes je pasma ohranila vzdržljivost in agilnost. Večina grebenarjev, se dobro spopada z dolgimi teki in višjimi temperaturami.

  1. Sibirski haski

Pasma je bila prvotno razvita za prevoz sani na daljših razdaljah. Če živite v hladnejšem ozračju, je to idealen vsakodnevni tekaški partner. A pozor, ta pasma je izjemno neprimerna za tek v toplem vremenu.

  1. Terierji

Kljub imenu, niso vsi terierji dobri tekači. Če želite manjšega tekaškega partnerja, so odlična izbira: jack russel terier, parson russel terier, podganji terier ali resasti foksterier. Če želite večjega terierja, poskusite z airedalcem. Pri terierjih pasem kot so ameriški pit bullterier in stafford bodite pozorni. Kljub temu, da imajo veliko energije, niso tako vzdržljivi. Primerni so za kratke teke v hladnejšem vremenu.

  1. Pointer

V tej kategoriji je več psov. To so nemški kratkodlaki ptičar, pointer in nemški kodrasti ptičar. So odlični tekači, tako v toplem kot hladnem okolju in uživajo v aktivnih, dolgih tekih.

  1. Hrti

Če imate radi krajše in hitrejše teke, potem je hrt prava izbira. Njihova telesa so popolno oblikovana za sprint, a ker so izjemno suhi in nimajo veliko maščob, niso primerni za tek ob hladnejših dnevih. Primerne pasme hrtov so: veliki in mali angleški hrt, borzoj in sloughi, poznan kot arabski hrt.

[/members_only]

Drobne Deja

Viri: