Tek in najprimernejše pasme psov zanj

Ste ljubitelj teka in psov? Potem vam je všeč ideja, da bi imeli pasjega prijatelja za tek. Preden si omislimo takšnega sopotnika, se moramo zavedati, da vsi psi niso ustvarjeni za tek. Psi z veliko energije so lahko odlični tekaški partnerji, a nimajo vsi telesne zgradbe, ki bi dovoljevala redno vadbo. Dolgim tekom se je potrebno izogibati, če imate psa s kratkimi tačkami, ali takšnega, ki je občutljiv na visoke temperature. Čeprav obstajajo izjeme, so večje pasme (doga, bernardinec, bernski planšar), neprimerne za pogoste teke, saj so poznane po ortopedskih težavah in se lahko hitreje poškodujejo.

Med najboljše tekače sodijo psi, kot so ovčarji, lovski psi in terierji. Prav tako so lahko odlični tekači mešanci, še posebej, če so mešani s katero od naštetih pasem.

Tukaj je nekaj psov, primernih za vadbo in tek.

  1. Weimarski ptičar

Njegova tekaška oblika je vidna že na prvi pogled. So hitri in vzdržljivi, dobro prenašajo toploto. Primerni so za kratke in dolge razdalje. Znano je, da, če ptičar ne dobi dovolj vadbe in pozornosti, razvije anksiozne motnje.

  1. Vižla

Vižla je lovski pes, znan po vzdržljivosti in hitrosti. Dobro prenašajo vročino in radi sledijo svojemu lastniku na vsakem koraku.

  1. Dalmatinec

Verjetno tek ni prva misel ob pogledu na dalmatinca. A marsikdo ne ve, da potrebujejo ti psi ogromno vadbe in gibanja. So vzdržljivi in pripravljeni za tek na daljše proge.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Drobne Deja

Viri: