Ameriški buldog

333

Primeren za:

  • Zelo izkušene vodnike
  • Družine z otroki
  • Aktivne posameznike

Na kratko o ameriškem buldogu:

  • Zvest in zaščitniški
  • Pogumen
  • Samozavesten
  • Izjemen družinski pes

Posebne zahteve:

Z vajami poslušnosti in socializacije je potrebno pričeti že zgodaj, da v odrasli dobi preprečimo morebiten pojav zadržanosti do tujcev ali agresije do ostalih psov. Skozi celotno obdobje življenja potrebujejo veliko različnih fizičnih in mentalnih izzivov.

Zgodovina

Zgodba ameriških buldogov se ne začne nič kaj lepo. Spočetka so jih uporabljali za krvavo zabavo ter jih silili v bojevanje z drugimi psi in živalmi. Kmetje in lastniki rančev so jih uporabljali kot delovne pse za opravljanje raznoraznih nalog, služili pa so jim tudi kot čuvaji pri lovu na medvede, divje svinje, rakune in veverice. Po drugi svetovni vojni je pasmi grozilo izumrtje, ki ga je preprečil g. John D. Johnson – izbral je najboljše predstavnike pasme in jih začel vzrejati, kot je to pred njim počel njegov oče. Johnson do današnjega dne slovi kot vzreditelj ameriških buldogov z najdaljšim staležem. Brez njega mlajše generacije pasme zagotovo ne bi poznale.

Mednarodna kinološka zveza pasme ne priznava, zato ameriški buldogi lahko dobijo le pogojne rodovnike – v Sloveniji pa niti teh ne, saj status pasme pri nas za zdaj ostaja še neurejen.

Videz

Telo ameriških buldogov je izjemno mišičasto, robustno in močno. Plečna višina samcev je med 55 in 70 cm, tehtajo pa med 32 in 54 kg. Samice so manj čokate, tehtajo med 27 in 45 kg, njihova plečna višina pa je običajno med 52 in 65 cm. Imajo veliko glavo z močnimi čeljustmi, široke in globoke prsi pa nakazujejo atletske sposobnosti in moč pasme, zelo mišičast je tudi vrat. Glava kvadratne oblike je velika in široka, proporcionalna z ostalimi deli telesa, koža na njej pa močno nagubana. Širok in v obliki kvadrata je tudi gobec. Oblike ušes so različne, nekateri lastniki se poslužujejo obrezovanja njihovih ušes, a Združenje rejcev ameriških buldogov preferira njihovo naravno obliko. Oči so lahko kakršnekoli barve, smrček pa črn, rdeč ali rjav. Barva kratke in gladke dlake je lahko bela ali pisana, pri čemer je barva lahko kakršnakoli.

Temperament

Ameriški buldogi so zvesti, pogumni, odločni, pozorni in samozavestni psi. Niso nevarni ali sovražni in iskreno obožujejo otroke. Odlikujejo jih močni zaščitniški instinkti, za svojo družino bi naredili karkoli. Potrebujejo odločnega, samozavestnega in trdnega vodnika, ki bo v njihovem življenju igral vlogo vodje. Za njihovo srečo je bistveno, da se čutijo pripadne svojemu človeškemu krdelu, da imajo v njem stalno dodeljeno vlogo, in da z njegovimi člani preživijo ogromno skupnega časa.

Zdravje in nega

Obstaja tveganje za nastanek displazije kolkov. Za ohranjanje lepe dlake zadostuje občasno krtačenje in kopanje po potrebi.

Vir: