Kako preprečiti vročinsko kap pri psu

Vsi komaj čakamo poletje, toplo vreme in daljše dni. Ampak žal pa ne pričakujejo vsi poletja enako veselo. Poletne temperature lahko prinesejo velike težave nekaterim psom, še posebej tistim z dolgo, temno dlako ter mladičkom in starejšim psom. Določene pasme trpijo bolj kot druge zaradi vročine in visokih temperatur.

V nadaljevanju vam bomo podali nekaj nasvetov, kako preprečiti vročinsko kap pri vašemu štirinožnemu prijatelju

Zakaj je pri psu pomembno reguliranje temperature?

Razlog, zaradi katerega je pomembno, da ima pes regulirano temperaturo je ta, da bi se izognili hipertermiji. Hipertermija ali pireksija je stanje, pri katerem se telesna temperatura zviša nad normalno, kar lahko vodi k vročinski kapi. Normalna telesna temperatura pri psu ni enaka kot pri človeku. Pri psu je to med 38 in 39o C.

Znaki vročinske kapi

Nekateri od znakov vročinske kapi pri psu so: povišana telesna temperatura, sopenje, oteženo gibanje, slaba koordinacija, slabost in bruhanje, krči, nezavest v najhujšem primeru pa tudi pogin.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Doroteja Turković

Viri:
http://www.k9magazine.com/5-ways-to-prevent-dog-heat-stroke/
http://smrcek.si/spoznaj-svet-psov/zdravje-psov/toplotni-udar-vrocinski-udar-soncarica-vrocinska-kap-pri-psu/
https://sl.wikipedia.org/wiki/Hipertermija