Kaj psi slišijo, ko se pogovarjamo z njimi?

Ste se že kdaj zalotili, da svojemu psičku prigovarjate s počasnim in visokim glasom ter pogosto dodate še kakšno nesmiselno besedo kot pri pogovarjanju z dojenčki? Pa ste vedeli, da naše »dojenčkasto« govorjenje pasji mladički doživljajo kot nekaj vznemirljivega in zanimivega, medtem ko je dojemanje starejših psov drugačno? Strokovnjaki so to trditev preučevali tudi v študiji, z rezultati katere so prikazali verjetnost, da mladičkom otroški način govora pomaga pri učenju, posebno pri učenju besed – podobno kot počasen, enostaven in jasen pogovor pomaga pri učenju oz. prepoznavanju besed malčkom.

Z namenom ugotoviti, kako psi reagirajo na človeški govor, je Nicolas Mathevon, bioakustik iz francoske univerze v Lyonu, z ekipo raziskovalcev izvedel raziskavo, v kateri je najprej posnel glasove 30 žensk. Ženske so gledale fotografije psov in brale vnaprej pripravljeno besedilo, ki je vključevalo besedne zveze: »Živjo srček! Kdo je najbolj priden kuža? Priden kuža! Pridi sem ljubček! Kakšen dober kuža si ti!« in podobno. Enako besedilo so ženske nato povedale tudi človeškemu sogovorniku. Ko so raziskovalci primerjali govor, namenjen psom in tistega, namenjenega ljudem, so ugotovili (pričakovano), da ženske pri nagovarjanju psov podzavestno zvišajo glas in skorajda pojejo, pri tem pa ni bilo pomembno, ali so govorile odraslemu psu ali mladičku (so pa pri mladičkih uporabile še malenkost višji glas).

Naslednji korak v raziskavi je vključeval resnične pasje prijatelje, saj je ekipa raziskovalcev predvajala pripravljene posnetke 10 mladičkom in 10 odraslim psom v zavetišču ter nato posnela njihove odzive. 9 od 10 pasjih mladičkov je močno reagiralo na posnetke, glasno so lajali, tekali okoli, se želeli igrati in se zaganjali proti zvočniku, celo pri posnetkih za starejše pse. Mladički so, po mnenju raziskovalcev, človeški glas zaznali kot povabilo k igri. Za ženski glas, namenjen ljudem, psički niso bili tako zainteresirani. Kaj pa odrasli psi? Odraslih psov »dojenčkasto« prigovarjanje ni ganilo, njihov odziv je bil enak pri govoru za mladičke, za odrasle pse in za ljudi. Na hitro so pogledali zvočnik in ga nato ignorirali.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Viri:
www.sciencemag.org
www.canidae.com