Zakaj sterilizacija ali kastracija?

Vsako leto smo priča neverjetno veliko primerom zapuščenih in ubitih pasjih in mačjih mladičkov pa tudi odraslih živali. Zakaj? Je to posledica nevednosti lastnikov o preprečevanju brejosti njihovih živali ali zgolj človeška krutost?

Vse živali, tako samce kot samice, se da uspešno zaščititi ne le pred neželeno brejostjo, pač pa tudi pred obolenji reprodukcijskih organov in pred spolno nalezljivimi boleznimi.

STERILIZACIJA PSICE

Sterilizacija je kirurški poseg, pri katerem se psici odstranijo jajčniki (ovariektomija), v nekaterih primerih pa se odstrani še maternica (ovariohisterektomija) zaradi preprečevanja rakavih obolenj na maternici ali zaradi znakov le-teh.

Poseg je priporočljivo opraviti že pred prvo gonitvijo, to je med 5. in 6. mesecem starosti pri psičkah manjših pasem in med  6. in 9. mesecem starosti pri psičkah velikih pasem. S tem dosežemo približno 99% možnost, da se rak mlečne žleze ne pojavi.

Pri starejših psicah pa se poseg opravi med dvema gonitvama, vendar mora od zadnje gonitve miniti vsaj 3 mesece. Pri njih je možnost nastanka raka na mlečni žlezi kljub sterilizaciji nekoliko višja zaradi pretekle izpostavljenosti spolnim hormonom.

Psička se še isti dan vrne v domačo oskrbo, kjer ji moramo zagotoviti dovolj topel prostor, zato je priporočljivo, da psičke, ki živijo zunaj v boksu, damo vsaj za par dni v hišne prostore. Paziti moramo, da si ne zliže rane, zato je pomembno, da vsaj 7 dni nosi ovratnik, ki je namenjen preprečevanju lizanja ran.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tina Rakovnik

VIRI:
vet-lesce.si
www.pesmojprijatelj.si