Pasje tačke in njihove najpogostejše težave

3343

Kužki večino časa preživijo na svojih nogah. Z njimi hodijo, tečejo in se igrajo. Zatorej je zelo pomembno, da za njihove tačke tudi primerno poskrbimo. Blazinice, ki se nahajajo na spodnjem delu tac, so namenjene izolaciji pasjih šap, omogočajo dober oprijem, pomagajo pri ravnotežju, upočasnjujejo in ustavljajo psa ter delujejo kot amortizerji za kosti in sklepe, ki sestavljajo stopala in noge psa. Kljub dejstvu da so trpežne in oblikovane tako, da kužku nudijo najboljšo oporo in da prenesejo veliko aktivnosti, se lahko zgodi, da se obrabijo, poškodujejo ali srečajo s kakšno zdravstveno težavo.

Kužki večino časa preživijo na svojih nogah. Z njimi hodijo, tečejo in se igrajo. Zatorej je zelo pomembno, da za njihove tačke tudi primerno poskrbimo. Blazinice, ki se nahajajo na spodnjem delu tac, so namenjene izolaciji pasjih šap, omogočajo dober oprijem, pomagajo pri ravnotežju, upočasnjujejo in ustavljajo psa ter delujejo kot amortizerji za kosti in sklepe, ki sestavljajo stopala in noge psa.

Predvsem je osnovnega pomena, da redno preverjate šape in podplate svojega psa ter ukrepate, da bodo zdrave in zaščitene.

Včasih in to kaj hitro se lahko zgodi, da se kuža poškoduje na neravnem, grobem terenu, stopi na steklo, se ureže ali nerodno skoči. Če opazite, da si vaš kuža nenavadno grize ali liže svoja stopala ter blazinice, preverite ali se ni morda poškodoval.

Najpogostejši znaki težav z blazinicami in šapami pri psih so:

 • lizanje in žvečenje prizadete šape,
 • rdeča, vneta koža okoli noge, blazinic,
 • suhe/razpokane blazinice,
 • Izcedek, krvavitve,
 • izguba dlake na šapah,
 • razjede z mehurji,
 • ureznine, udarnine,
 • šepanje, šibkost šape,
 • čuden vonj ki prihaja iz šape in ni posledica umazanije,
 • polomljeni nohti.

Vzroki za težave in poškodbe blazinic in tačk pri psih

Alergije

Tako kot ljudje, lahko tudi hišni ljubljenčki trpijo vse vrste alergij. Tisti kužki, ki so nagnjeni k alergijskim reakcijam, imajo običajno srbeče tace, ki jih nenehno grizejo, ližejo ali žvečijo. S tem poskušajo ublažiti srbenje. Pogosto imajo ti kužki tudi kronične okužbe ušes in kože ter težave z analnimi žlezami. V nekaterih primerih lahko prekomerno lizanje povzroči draženje ali poškodbe. To naredi pasje tačke še bolj dovzetne za sekundarne glivične in bakterijske okužbe.

Glivične in bakterijske okužbe

Na pasjih tacah, živi običajno kar nekaj vrst bakterij in gliv. Občasno se zgodi, da ti organizmi prevzamejo nadzor in povzročijo okužbo. Znaki okužbe pasjih tac z glivicami in bakterijami so:

 • lizanje in žvečenje tac,
 • rdečina,
 • oteklina,
 • bolečina,
 • masten izcedek,
 • če je noht bel, se vidi rjava razbarvanost.

Če niste prepričani, ali ima vaš kužek morda alergijo ali je prisotna glivična okužba, se posvetujte s svojim veterinarjem. Le strokovnjak s tega področja lahko določa zdravstveno stanje vašega kužka, vam dovolj kvalitetno svetuje in predpiše različne načine zdravljenja.

Težave z nohti

Če ima vaš kuža na nogah zelo dolge nohte, lahko ima zanj to nekaj negativnih posledic. Dolgi nohti kužku namreč otežujejo hojo. Ko se pasji nohti dotikajo trde podlage, mu le-ta potisne noht nazaj v nohtno posteljo. To pa psom povzroča bolečino. Obenem lahko to pritiska na vse sklepe nožnih prstov. Če so nohti predolgi se tudi hitreje zgodi, da se raztrgajo ali zlomijo. Ob tem se običajno pojavi krvavitev. Najbolje je, da kužka, ko pri njem opazite raztrgan ali zlomljen noht, odpeljete k veterinarju.

Suhe in razpokane blazinice

Blazinice pri kužkih so običajno grobe in debele, da se lažje oprimejo raznih površin. Kljub temu lahko različni dejavniki, vključno z vročim pločnikom, zimske razmere, sol za razsoljevanje pločnikov, kemikalije, suhi zrak in izpostavljenost hrapavim površinam, ter prekomerno lizanje, povzročijo suhe in razpokane pasje blazinice.

Opekline

Če je za vas prevroče, da bi hodili zunaj bosi, potem je tudi za vašega kužka prevroče. V poletni vročini, vedno najprej z roko potipajte pločnik, preden pustite svojega psa, da hodi po njem. Če ne morete svoje dlani držati na vročem asfaltu več kot 10 sekund, potem je za šape vašega kužka zagotovo prevroče. Ravno zaradi hoje po vroči površini, lahko blazinice vašega psa utrpijo opekline. Takrat so šape otekle in rdeče, lahko se pojavijo mehurčki. Opekline na tacah so resno zdravstveno stanje, ki ga mora v vsakem primeru pregledati veterinar.

Rezi in odrgnine

Če je za vas prevroče, da bi hodili zunaj bosi, potem je tudi za vašega kužka prevroče. V poletni vročini, vedno najprej z roko potipajte pločnik, preden pustite svojega psa, da hodi po njem.Ureznine, odrgnine in raztrganine so pogost pojav pri psih in se lahko pojavijo, ko se psi igrajo, hodijo ali tečejo po različnih terenih. Pomembno je, da med hojo ali tekom po grobih, neravnih tleh ali na pločniku poskrbite za ustrezno zaščito. Pogosto se zgodi, da veterinarji v urezninah in odrgninah najdejo tuje predmete, kot so kamni, koščke palic in steklo.

Paraziti

Klopi so zelo znani po tem, da se radi ugnezdijo in skrivajo med prsti vašega hišnega ljubljenčka. Tam lahko povzročijo različne težave, vključno z bolečino in okužbo. Če je možno, je najbolje, da klope odstrani veterinar. Če pa to želite storiti sami, uporabite pinceto in primerna »orodja« za odstranjevanje klopov.

Hišni ljubljenčki pogosto trpijo tudi zaradi napadov pršic na tacah, kar lahko povzroči luščenje kože, izpadanje dlake in oteklino. Za pravilno diagnosticiranje alergije na pršice, mora veterinar opraviti testiranje.

Ciste in izrastki

Ciste in izrastki se pogosto pojavljajo na nogah kužkov. Če pri svojem štirinožnem prijatelju opazite ciste in izrastline, ki jih prej ni bilo, se posvetujte s svojim veterinarjem.

Kakšno nego izbrati za pasje šape in kako preventivno ukrepati

Če vam svetujemo, da napravite svojemu kužku pedikuro, mislimo resno. Tako kot vaše nohte je potrebno obrezati tudi nohte vašega ljubljenca. Ko opazite, da se njegovi nohti med hojo nenehno dotikajo tal, mu jih postrizite. Kako pogosto to storite, je odvisno od vašega psa. Pri nekaterih morda sploh ni potrebno veliko odrezati, pri drugih pa je to potrebno početi vsak mesec. Najbolje je, da svojega kužka že od malega navadite, da se dotikate njegovih šap in da ga to ne moti. Tako bo obrezovanje nohtov umirjen dogodek. Če opazite, da je to za vašega kužka in za vas izjemno stresen dogodek, prepustite nego nohtov strokovnjakom s področja nege psov.

Najbolje je, predvsem v zimskem času, da tačke svojega psa po sprehodu in igri, umijete v topli vodi.S tem odstranite morebitne tujke in kemikalije s šap vašega kužka. Obenem lahko na njegovih blazinicah uporabite primerno mazilo, ki vlaži in neguje pasje tačke. Na svojem kužku pa nikakor ne uporabljajte losjonov ali krem, ki so namenjene ljudem.

Pomembno je tudi, da redno pregledujete pasje šape. To storite po vsaki igri, teku ali hoji na prostem.

Poskušajte si izdelati prvo pomoč za pse. V njej shranjujte povoje, kreme, razkužila in pomembna zdravila za vašega kužka. Dobro je, da imate to prvo pomoč na vidnem mestu in kužku ob morebitni poškodbi nudite takojšno in učinkovito pomoč. Če želite izvedeti kaj več o postopkih prve pomoči pri naših hišnih ljubljencihje najbolje, da pobrskate po spletu ali knjižnici in na volj vam je ogromno gradiva na to temo.

Najpomembneje je, da se pri poškodbah pasjih tačk odzovete hitro in brez stresa. Ob kakršnikoli poškodbi, udarnini, ureznini ali opeklini, se posvetujte s svojim veterinarjem. Le oseba s strokovnim znanjem o delovanju pasjega telesa, vam lahko odredi zdravljenje in skupaj z vami poskrbi, da bo vaš kuža ponovno vesel, srečen in aktiven.

Drobne Deja

Viri:
https://m.petmd.com
https://topdogtips.com
https://pawlife.com.au/